Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Moderatledarens mummel oroar

28 september, 2016

Skrivet av

Affären ”Egor Putilov” visar om något att Sverigedemokraterna inte är ett ”normalt parti”. Hur gärna somliga inom näringslivet och borgerligheten än skulle vilja att de var det. Om inte SD:s djupa rötter i nazism och fascism är tillräckligt för att ta avstånd från detta parti så bör högersympatisörer bli djupt bekymrade över SD-vurmandet för Putin och kopplingarna till rysk extremhöger.

Den borgerliga ledarskribenten Patrik Oksanen på Hela Hälsingland har förtjänstfullt skrivit om Putilov-affären utifrån just detta perspektiv. Oksanen kan visa att det alls inte bara är desinformatören ”Egor Putilov” som är en säkerhetsrisk. Han rekryterades av SD:s Kent Ekeroth. Ekeroths politiske sekreterare Dick Abrahamsson har kopplingar till förre partiledaren för nazistiska Svenskarnas parti (numera nedlagt) Stefan Jacobsson som öppet tagit ställning för Putin och Ryssland.

Dick Abrahamsson har delat en hel del rysk propaganda på sin facebook där huvudkällan är Russia Today och Abrahamsson hyllar ogenerat Putin i flera inlägg. Oksanen visar också  i sin granskning på tydliga kopplingar mellan Ekeroths engagemang i högerextrema europeiska rörelser och Putin.

Dessutom finns de ständiga avslöjandena om SD-politiker som hetsar mot muslimer, feminister och journalister, ja som hatar, hotar och mordhotar – nu senast SD-politikern Michael Andrén i Hudiksvall som vill skjuta personer med utländska namn och spränga alla moskéer i luften. Så sent som i måndags blev han ersättare för SD i en kommunal nämnd. Efter avslöjandet om hans rasistiska hetsande mot muslimer har han nu fått lämna sina uppdrag.

Så där har det hållit på år efter år. Och ändå kan Svenskt Näringslivs lobbyister ägna sig åt fina lunchbjudningar och middagssamkväm med företrädare för detta parti. Och fortfarande kan inte Moderatledaren Anna Kinberg Batra sätta ned foten och tydligt säga att Moderaterna kommer under inga omständigheter att bilda regering med hjälp av SD efter nästa val. Det är djupt bekymmersamt för demokratin.

Centerns Annie Lööf är välgörande tydlig i denna fråga och även hon undrar nu vad Moderatledaren egentligen tycker. Liberalerna har också markerat att de aldrig tänker samarbeta med SD. Kristdemokraternas högersväng under Ebba Busch Thor är tyvärr ett faktum och för det kristna partiet är det tydligen inga problem att samarbeta med SD. KD ligger dock stadigt under 4 procentspärren i mätning efter mätning.

För de rödgröna är det såklart otänkbart och statsminister Stefan Löfven har gång på gång markerat att SD är ett nyfascistiskt parti som han aldrig kommer att låta ingå i något regeringsunderlag. I stället har han alltsedan valnatten 2014 vädjat om blocköverskridande samarbeten.

Frågan är som sagt vad Moderaterna tycker. Hittills har Anna Kinberg Batra stått emot det interna trycket på att samarbeta med SD, men den senaste tidens svajiga uttalanden inger oro. Om Anna Kinberg Batra tror att hon kan hindra väljartapp till SD genom att närma sig partiet gör hon ett strategiskt stort misstag. Det stärker bara SD. Väljare röstar som bekant inte på kopian utan på originalet.

Ju mer Moderatledaren mumlar i SD-frågan och borgerliga opinionsbildare och näringslivslobbyister drömmer om ett maktövertagande med hjälp av SD desto svårare blir det att hålla ihop Alliansen. Det vore i och för sig bra om den cementerade blockpolitiken övergavs men om det samtidigt innebär att Moderaterna lämnar den rumsrena delen av högern vore det djupt tragiskt för svensk demokrati.

Moderatledaren måste nu välja sida.

UPPDATERING: Nu skriver Aftonbladet att Ekeroths politiska sekreterare Dick Abrahamsson stängts av från sitt jobb och riksdagskortet är spärrat.

 

 

En kommentar till “Moderatledarens mummel oroar

  • Det är fascinerande att följa spelet mellan putinister och karoliner inom SD. I längden blir denna spagat svårt att klara och SD måste välja.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.