
Så sköter du skärvätskan
19 september, 2016
Skrivet av Elinor Torp
DA reder ut Överallt i verkstadsindustrin används skärvätskor. Av dimman som skapas kan luftvägarna ta stryk. Men det finns sätt att skydda sig. DA guidar dig fram till de bästa råden.
En gång sjuk alltid känslig
Exakt vilka av alla slags mögelsporer, bakterier och kemikalier som förstör luftvägarna har forskarna inte lyckats bena ut. Det finns inte heller några tydliga gränsvärden eller regler för skärvätskor i Sverige såsom i andra länder. Anställda som en gång fått besvär blir aldrig riktigt av med dem. Det räcker till slut med låga halter för att man ska reagera och bli sjuk igen. Överkänsligheten stannar kvar.
Detta gör dig sjuk:
Mögel, bakterier och gifter från bakterier (toxiner) som bildas i skärvätskan efter en tid.
Arbetsgivaren måste
- Undersöka var skärvätskedimman bildas, och hur den sprids. Det finns speciella mätinstrument för det – direktvisande partikelinstrument.
- Ha koll på halten aerosol vid varje maskin. Aerosoler är de små partiklar av vätska som kommer upp i luften.
- Säkerställa så att det inte finns några öppningar där skärvätskedimman kan komma ut.
Helst montera in lås med tidsförskjutning så att inte maskiner kan öppnas direkt efter avstängning utan hinner ventileras först. - Fånga upp dimman av olja och skärvätska med hjälp av filter som skiljer ut farliga partiklar så att de inte kommer upp i det allmänna ventilationssystemet och sprids vidare ut på arbetsplatsen. Det får inte bildas pölar i ventilationssystemet där bakterier kan växa till.
- Kontrollera och underhålla ventilationen. Kontrollera luftflöden. Se till att utsugen fungerar. Och byt filter regelbundet.
- Utbilda operatörer i hur skärvätskor sköts.
Källa: IVL Svenska Miljöinstitutet
Fem saker att hålla koll på
IVL Svenska Miljöinstitutets tips för att minska den skadliga dimman:
- Skötseln är A och O för att minska besvären. Det är viktigt att alla anställda vet hur skärvätskorna ska användas och skötas. Att informationen når ut.
- Valet av skärvätska. Sammansättningen av olika kemikalier spelar roll.
- Kapsla in maskiner så att skärvätskedimman inte sprids.
- Använd processventilation som fångar in dimman ordentligt.
- Skärvätskedimman kan också spridas när man öppnar inkapslingen till en maskin och när man blåser rent detaljer med tryckluft.