Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Var går gränsen för Centern?

23 september, 2016

Skrivet av

Det är ruggiga tider vi lever i. I går kväll kunde vi bevittna ett journalistiskt haveri i Aktuellt där man gav stort utrymme åt Nya tider som har starka kopplingar till den våldsamma naziströrelsen Nordiska Motståndsrörelsen som om det är en tidningsröst bland andra. Vi var många redaktörer som reagerade, däribland Dagens Nyheters Peter Wolodarski som ska debattera händelsen med SVT:s ansvarige i kvällens Aktuellt.

Kristina Lindquist skriver bra om hur ”SVT sviker både tittarna och sändningstillståndet” i DN i dag.

Samtidigt pågår en upphetsad diskussion i sociala medier om det faktum att det återigen ska hållas en så kallad ”Folkets demonstration” nu i helgen i Stockholm. Dessa demonstrationer har ingen tydlig organisation bakom sig men samlar alltifrån SD:are, uteslutna SD:are, allmänna missnöjespolitiker, nazister och våldsverkare. Invandringsfrågan står i centrum och det antimuslimska budskapet är tydligt. Folkets demonstration skulle kunna liknas vid Pegidarörelsen i Tyskland. Alla som deltar är förstås inte nazister. De försöker ge sken av en folklig manifestation men stöttas uppenbart av högerextremister.

Arrangörerna har aldrig tagit avstånd från den rasideologiska miljö dessa demonstrationer ger plattform åt. Talare som anlitas är kända för sitt antimuslimska engagemang. På demonstranternas plakat kallas Stefan Löfven, Angela Merkel och Jean-Claude Juncker för folkförrädare – ett vanligt extremistuttryck.

Dagstidningar har skrivit om deras demonstrationer och Expo har granskat vilka de medverkande är.

Bland huvudtalarna finns också Centerpartisten och före detta läraren Annelie Sjöberg. Sjöberg kandiderade till kommunfullmäktige i Söderköping vid senaste valet. När hon medverkade första gången i vintras blev hon tillrättavisad av Centerledningen men däremot fann den lokala centerkretsen i Söderköping att hon fortsatt hade deras förtroende. De såg det som en engångshändelse och enstaka dumhet.

Det visade sig dock att Sjöberg gärna vill vara en i gänget på Folkets demonstration. När hon än en gång skulle tala i detta högerextrema sammanhang så avsade hon sig sina politiska uppdrag i Söderköping. Däremot kvarstår hon som medlem i Centerpartiet och kan tänka sig att var förtroendevald även i framtiden, enligt en intervju med henne i Folkbladet. (Hon skriver också på sin facebook att hon är medlem i Centerpartiet)

Att denna centerpartist gladeligen kan ställa upp och tala bredvid exempelvis ex.politikern från Sjöbo Hans Erling Jensen som uteslutits från SD för att han grovt hetsat mot muslimer och skrivit på Facebook att de bör fördrivas och slås ihjäl är milt sagt upprörande.

Hon tycks inte heller ha något emot att dela talartid med SD-politikern Nina Drakfors från Skara som medverkar och stödjer det djupt rasistiska ”Granskning Sverige” som KIT skrivit om.

I våras vid demonstrationen delade dessutom Annelie Sjöberg obekymrat ut tidningen Nya Tider och blev så ett fint alibi för chefredaktören Vavra Suk. Titta vilken ofarlig tidning, den delas ut av centerpartister!

Det är inga oskyldiga sammanhang som Sjöberg och Folkets demonstration kallar till. Vad säger Centerledaren Annie Lööf? Här agerar en lokal partimedlem som nyttig idiot för nazister och legitimerar den rasideologiska miljön. Därmed måste väl gränsen vara nådd för Centerledningen?