Återupprätta välfärden
8 november, 2016
Skrivet av Helle Klein
Det påstås att Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärden med flit skulle presenteras samtidigt som det amerikanska valet sker. Allt för att socialdemokratin vill få den heta frågan placerad i medieskugga.
Det är förstås nonsens. Den som följer politiken vet att Socialdemokraterna tydligt trissat upp debattnivån i frågan om välfärdens organisering på senare tid. För övrigt har bevakningen av USA-valet pågått i månader och något valresultat kommer ändå inte i dag.
På den inrikespolitiska arenan står välfärdsfrågan högt på både politikernas och medborgarnas dagordningar. Svenska folket har fått nog av vilda västern i välfärden. Det som var tänkt som en valfrihetsreform en gång visade sig leda till att skattemedel går till riskkapitalister och aktieägare i stället för att utveckla skola, vård och omsorg. För att inte tala om den brottslighet som uppstått i kölvattnen av marknadiseringen av det offentliga.
Välfärden är inte och ska inte vara en marknad. Det är något som till och med Moderaterna har börjat inse. Kritiken från borgerliga väljare är hård mot avarterna i den vinstdrivna välfärdssektorn.
Reepalu-utredningen föreslår nu ett så kallat vinsttak. Det har av näringslivshögern beskrivits som socialismens införande och ett avgörande ingrepp i det fria företagandet. Högt tonläge brukar indikera svaga argument.
Högerdebattörerna borde betänka att det är marknadsliberalismens förkämpar i USA och England som har de mest strikta reglerna för hur skolor ska bedrivas. Precis som i Danmark där mer än en femtedel av grundskolorna är fristående trots att vinstuttag är helt förbjudet. Ja faktum är att i hela övriga Europa är välfärden strikt reglerad.
Sverige är extremt liberalt med sitt nuvarande system för friskolor och privata aktörer inom vården och omsorgen. Om näringslivshögern med Centerledaren Annie Lööf i spetsen vill uppbåda en ny sorts löntagarfondsstrid får de bekämpa hela västvärlden i denna fråga.
Skola, vård och omsorg ska vara till för medborgarens bästa, inte företagens eller för den delen kommunernas. När offentliga sektorn luckrades upp med privata alternativ såg många av oss en möjlighet för den sociala ekonomin att växa – kooperativ, olika pedagogiska skolor, idéburna rörelser etc skulle kunna vara med och komplettera det offentliga systemet. Av detta blev intet. I stället fick vi några stora utlandsägda välfärdskoncerner som köpte upp det mesta. Dessutom har vi sett en växande maffialiknande brottslighet inom välfärdssektorn, där skumraskföretag passar på att kapa åt sig skattepengar. Inte minst den omdebatterade assistansersättningen präglas av dessa avarter. När nu regeringen försöker komma till rätta med detta är risken att människor med verkliga assistansbehov kommer i kläm. Det visar på privatiseringens avigsida.
Det är faktiskt ingen rättighet för företagare att använda välfärdssektorn som bankomat, som Expressens ledarsida har påpekat. Därför behöver systemet göras om i grunden. Mångfald och valfrihet är i sig inget fel men det är allas rätt till god utbildning, bra vård och tillförlitlig omsorg som bör vara drivkraften inte kapitalisters vilja till vinst. Skattefinansierade övervinster är stöld av medborgarnas pengar.
Vänsterpartiet vill helst avskaffa alla privata inslag i välfärden medan Allianspartierna vill öka privatiseringen men reglera genom mer byråkrati och kontroll. Socialdemokraterna gör klokt i att inta en god mittenposition som i detta fall innebär att gå Reepalu-utredningen till mötes. Ett vinsttak löser inte allt men är en bra början på en nödvändig reformering av välfärdssektorn där fler justeringar måste till såsom ändring av lagen om valfrihet och etableringsfriheten etc.
Om regeringen inte får majoritet för en vinstreglering i nuvarande parlament på grund av att SD bytt sida bör den ha modet att driva frågan in i nästa valförelse. Det skulle bli en klar valvinnare för de rödgröna. Majoriteten av medborgarna vill värna idén om den skattefinansierade välfärden som en jämlikhetens motor för medborgarnas bästa, inte som ett slagfält för allsköns mer eller mindre penningkåta egenintressen.
Gör om, gör rätt!
Det vore klädsamt om regeringen använder samma vinsttak för avkastningskravet på SJ…
Det håller jag med om!
Jag har ju svårt att förstå att bolag kan göra övervinster när beställaren bestämmer priset och ställer krav på leveransen.
Jag har inte heller sett en definition av vad som räknas som välfärdssektorn, bygga skolor och sjukhus, städa skolor och sjukhus, leverera mat, utveckla medicin? Allt betalas ju av skattemedel.
Skatter ska gå till välfärden!
Vi tycker att det är oacceptabelt att våra gemensamma investeringar via skattemedlen hamnar i händerna i riskkapitalbolag.
Förbjud därför vinster i välfärden.
GS förbundet, Avdelning 4 Östra Småland
Peter Harrysson, Nybro
Joachim Mörck, Kalmar
Jan Bengtsson, Vetlanda
Tommy Rälg, Hultsfred
Patrik Andersson, Vimmerby
Håkan Koran Vimmerby
Om man vill stoppa att investeringar hamnar i händerna på riskkapitalbolag så räcker det med att enbart handla från bolag med långsiktiga intressen.
Även GS förbundet upprepar en tom fras utan argument med att förbjuda vinster i välfärden utan att förklara vad som omfattar välfärden. Ingen välfärd utan el – så förbjud vinster för elbolag. Ingen skola får byggas med vinst – det är ju våra skattepengar.
Jag skulle uppskatta en mera begriplig diskussion om vad som ingår i ”välfärdsbolagen” och hur man kan få kontroll över avarterna.
I början av november presenterades regeringens utredning kring vinster i välfärden, en utredning som föreslår ett vinsttak på sju procent. Ett bra första steg mot hur vi kan stoppa detta välfärdsläckage. I dag stoppar du, jag och alla andra som betalar skatt pengar i kapitalets plånbok. Riskkapitalister som tar av dina och mina skattepengar för att driva ett vinstdrivande företag där avkastningen står i fokus och inte kvalitén. Våra skattepengar är tänkta att gå till välfärden som byggt vårt land till det starka land vi är.
Dessa riskkapitalister kan i dag alltså få ta del av dina och mina skattepengar för att leverera exempelvis skola för våra barn, men för dig och mig så är det viktigt att våra barn är i fokus och inte avkastningen till ägarna. Det är viktigt för dig och mig att våra äldre får den vård de behöver och inte att ägarna får stoppa skattepengarna i egen ficka. Riskkapitalisterna kan i dag ta ut en vinst utan att investera eget medel och helt driva sin verksamhet på skattefinansierad inkomst. Sverige är idag det ända land i väst som tillåter vinstdrivande skolor som finansieras med skattepengar.
Vi ska aldrig tillåta att våra välfärdspengar läcker ut i fickorna till dem som redan har, vi ska aldrig tillåta att frågan om avkastning kan värderas högre än en extra lärare hos dina barn och vi kan aldrig tillåta att din mor eller far ska få mindre kontakt och vård till förmån för att företaget ska ha en högre avkastning.
Vi måste stoppa detta välfärdsläckage!
Styrelsen
Pappers Avd 15
Skattepengar skall inte användas till att driva privata företag: Punkt.