”Lyssna på idolerna – men tänk själv”Krönikören Stefan Eriksson hyllar världens alla inspiratörer, men påpekar att resultatet av deras inspiration kan bli lite vad som helst.

”Bekämpa segregationen, inte flyktingarna”Chefredaktör Helle Klein vill att (S) slutar med den auktoritära retoriken.

Bloggrubrik

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga. Kom gärna med kommentarer och tips. Berätta om hur du ser på samhällsutvecklingen, om vad som händer på ditt jobb. Personpåhopp, sexism och rasism accepteras däremot inte.

Återupprätta välfärden

Det påstås att Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärden med flit skulle presenteras samtidigt som det amerikanska valet sker. Allt för att socialdemokratin vill få den heta frågan placerad i medieskugga.

Det är förstås nonsens. Den som följer politiken vet att Socialdemokraterna tydligt trissat upp debattnivån i frågan om välfärdens organisering på senare tid. För övrigt har bevakningen av USA-valet pågått i månader och något valresultat kommer ändå inte i dag.

På den inrikespolitiska arenan står välfärdsfrågan högt på både politikernas och medborgarnas dagordningar. Svenska folket har fått nog av vilda västern i välfärden. Det som var tänkt som en valfrihetsreform en gång visade sig leda till att skattemedel går till riskkapitalister och aktieägare i stället för att utveckla skola, vård och omsorg. För att inte tala om den brottslighet som uppstått i kölvattnen av marknadiseringen av det offentliga.

Välfärden är inte och ska inte vara en marknad. Det är något som till och med Moderaterna har börjat inse. Kritiken från borgerliga väljare är hård mot avarterna i den vinstdrivna välfärdssektorn.

Reepalu-utredningen föreslår nu ett så kallat vinsttak. Det har av näringslivshögern beskrivits som socialismens införande och ett avgörande ingrepp i det fria företagandet. Högt tonläge brukar indikera svaga argument.

Högerdebattörerna borde betänka att det är marknadsliberalismens förkämpar i USA och England som har de mest strikta reglerna för hur skolor ska bedrivas. Precis som i Danmark där mer än en femtedel av grundskolorna är fristående trots att vinstuttag är helt förbjudet. Ja faktum är att i hela övriga Europa är välfärden strikt reglerad.

Sverige är extremt liberalt med sitt nuvarande system för friskolor och privata aktörer inom vården och omsorgen. Om näringslivshögern med Centerledaren Annie Lööf i spetsen vill uppbåda en ny sorts löntagarfondsstrid får de bekämpa hela västvärlden i denna fråga.

Skola, vård och omsorg ska vara till för medborgarens bästa, inte företagens eller för den delen kommunernas. När offentliga sektorn luckrades upp med privata alternativ såg många av oss en möjlighet för den sociala ekonomin att växa – kooperativ, olika pedagogiska skolor, idéburna rörelser etc skulle kunna vara med och komplettera det offentliga systemet. Av detta blev intet. I stället fick vi några stora utlandsägda välfärdskoncerner som köpte upp det mesta. Dessutom har vi sett en växande maffialiknande brottslighet inom välfärdssektorn, där skumraskföretag passar på att kapa åt sig skattepengar. Inte minst den omdebatterade assistansersättningen präglas av dessa avarter. När nu regeringen försöker komma till rätta med detta är risken att människor med verkliga assistansbehov kommer i kläm. Det visar på privatiseringens avigsida.

Det är faktiskt ingen rättighet för företagare att använda välfärdssektorn som bankomat, som Expressens ledarsida har påpekat. Därför behöver systemet göras om i grunden. Mångfald och valfrihet är i sig inget fel men det är allas rätt till god utbildning, bra vård och tillförlitlig omsorg som bör vara drivkraften inte kapitalisters vilja till vinst. Skattefinansierade övervinster är stöld av medborgarnas pengar.

Vänsterpartiet vill helst avskaffa alla privata inslag i välfärden medan Allianspartierna vill öka privatiseringen men reglera genom mer byråkrati och kontroll. Socialdemokraterna gör klokt i att inta en god mittenposition som i detta fall innebär att gå Reepalu-utredningen till mötes. Ett vinsttak löser inte allt men är en bra början på en nödvändig reformering av välfärdssektorn där fler justeringar måste till såsom ändring av lagen om valfrihet och etableringsfriheten etc.

Om regeringen inte får majoritet för en vinstreglering i nuvarande parlament på grund av att SD bytt sida bör den ha modet att driva frågan in i nästa valförelse. Det skulle bli en klar valvinnare för de rödgröna. Majoriteten av medborgarna vill värna idén om den skattefinansierade välfärden som en jämlikhetens motor för medborgarnas bästa, inte som ett slagfält för allsköns mer eller mindre penningkåta egenintressen.

Gör om, gör rätt!


hk@da.se

7Kommentarer

Thorsten Schütte:

Det vore klädsamt om regeringen använder samma vinsttak för avkastningskravet på SJ…

Helle Klein:

Det håller jag med om!

Karl Hobiger:

Jag har ju svårt att förstå att bolag kan göra övervinster när beställaren bestämmer priset och ställer krav på leveransen.
Jag har inte heller sett en definition av vad som räknas som välfärdssektorn, bygga skolor och sjukhus, städa skolor och sjukhus, leverera mat, utveckla medicin? Allt betalas ju av skattemedel.

GS förbundet, Avdelning 4 Östra Småland:

Skatter ska gå till välfärden!

Vi tycker att det är oacceptabelt att våra gemensamma investeringar via skattemedlen hamnar i händerna i riskkapitalbolag.
Förbjud därför vinster i välfärden.

GS förbundet, Avdelning 4 Östra Småland
Peter Harrysson, Nybro
Joachim Mörck, Kalmar
Jan Bengtsson, Vetlanda
Tommy Rälg, Hultsfred
Patrik Andersson, Vimmerby
Håkan Koran Vimmerby

Karl Hobiger:

Om man vill stoppa att investeringar hamnar i händerna på riskkapitalbolag så räcker det med att enbart handla från bolag med långsiktiga intressen.

Även GS förbundet upprepar en tom fras utan argument med att förbjuda vinster i välfärden utan att förklara vad som omfattar välfärden. Ingen välfärd utan el – så förbjud vinster för elbolag. Ingen skola får byggas med vinst – det är ju våra skattepengar.

Jag skulle uppskatta en mera begriplig diskussion om vad som ingår i ”välfärdsbolagen” och hur man kan få kontroll över avarterna.

Styrelsen, Pappers Avd 15:

I början av november presenterades regeringens utredning kring vinster i välfärden, en utredning som föreslår ett vinsttak på sju procent. Ett bra första steg mot hur vi kan stoppa detta välfärdsläckage. I dag stoppar du, jag och alla andra som betalar skatt pengar i kapitalets plånbok. Riskkapitalister som tar av dina och mina skattepengar för att driva ett vinstdrivande företag där avkastningen står i fokus och inte kvalitén. Våra skattepengar är tänkta att gå till välfärden som byggt vårt land till det starka land vi är.
Dessa riskkapitalister kan i dag alltså få ta del av dina och mina skattepengar för att leverera exempelvis skola för våra barn, men för dig och mig så är det viktigt att våra barn är i fokus och inte avkastningen till ägarna. Det är viktigt för dig och mig att våra äldre får den vård de behöver och inte att ägarna får stoppa skattepengarna i egen ficka. Riskkapitalisterna kan i dag ta ut en vinst utan att investera eget medel och helt driva sin verksamhet på skattefinansierad inkomst. Sverige är idag det ända land i väst som tillåter vinstdrivande skolor som finansieras med skattepengar.

Vi ska aldrig tillåta att våra välfärdspengar läcker ut i fickorna till dem som redan har, vi ska aldrig tillåta att frågan om avkastning kan värderas högre än en extra lärare hos dina barn och vi kan aldrig tillåta att din mor eller far ska få mindre kontakt och vård till förmån för att företaget ska ha en högre avkastning.

Vi måste stoppa detta välfärdsläckage!

Styrelsen
Pappers Avd 15

Tobias:

Skattepengar skall inte användas till att driva privata företag: Punkt.

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Pappers Kongress

Ett förbund med framtidstro och läsplattor

Till tonerna av det medryckande bandet Panetoz öppnade Pappers sin kongress i Gävle. Det är fullt ös i pappersbranschen kan man säga. Framtidstron är det inte fel på - fackförbundet satsar nu på att få de unga att bli fackligt aktiva och till ...

Bekämpa segregationen inte flyktingarna

Valrörelsen börjar lika kallt som våren. De invandringspolitiska utspelen haglar från politikerna. Tävlan i hårdare tag pågår. Socialdemokraternas nya migrationsförslag var föga förvånande utan följer logiken alltsedan migrationspolitiken svängde 180 grader ...

6

Dags för en social demokrati

Om demokratin inte ska tvina bort så krävs en engagerad debatt om hur den ska utvecklas, skriver Jan Scherman på debattplats i Dagens Arbete. Hans serie ”Länge Leve Demokratin” har nyligen visats i SVT. Där framkommer att våra folkvalda politiker är ...

Viktig delseger men mycket återstår att göra

Expressen och Dagens Nyheter har de senaste dagarna intensivt granskat nätjättar som Google och spridningen av antisemitism och nazism. Jag skrev om detta här i bloggen i lördags. Jag har valt att träda fram offentligt även om jag vet att ...

Sluta att sprida listan, Google

Under 30-och 40-talen kartlade svenska nazister medborgare i Sverige med judisk bakgrund. Jag blev kontaktad i höstas av en man som forskar på dessa ”juderegister”. Min farfar och hans syskon förekommer i dessa vidriga register. Tyvärr är detta en metod ...

5

8 mars

Jämställdhetskampen börjar på arbetsplatsen

...

Tala Trump till rätta, Löfven

När USA:s president Donald Trump i förra veckan deklarerade att han ville införa tullar på stål och aluminium var det som en isvind som drabbade ett redan vintrigt Europa och Sverige. Ståltullar kan komma att allvarligt skada svensk stå...

Inrätta ett Bert Lundin-pris

En av svensk fackföreningsrörelses stora kämpar, Bert Lundin, har gått bort. Han skulle i vår ha blivit 97 år. Dagens Arbetes Harald Gatu skrev en fin minnestext i söndags när vi nåddes av det tråkiga beskedet. ...

Prata politik på arbetsplatserna

När Kronprinsessan Victoria besökte Drottninggatan dagen efter att terroristen Akilov hade kört ihjäl och skadat flera människor fick hon frågan från en reporter om hur vi alls ska kunna gå vidare efter det som skett. "Tillsammans", var Victorias ...

1

Tänk om, Lärarförbundet

Lärarförbundets tidningschef, Annica Grimlund, avgick häromdagen i protest mot förbundets inskränkningar i tidningarnas fria och oberoende journalistik. I går kväll hörde jag henne och Lärarnas tidnings chefredaktör Örjan Björklund berätta om situationen. Fö...

Trygghet men ingen framtid

...

Måtte 2018 bli demokratins år

Kära läsare, Ett nytt år har börjat – valåret 2018. Vädermässigt börjar det mörkt, grått och ganska dimmigt. På ett sätt en träffande scenografi också utifrån en politisk horisont. Riktningen framåt är ganska ...

1

DET NYA SAMHALL

Oseriöst av Samhalls VD

Vår granskning av Samhall pågår för fullt. Jag efterlyste i min ledare i förra veckan att även politiska beslutsfattare skulle bry sig om den kritik som framförs mot ”Nya Samhall”. Det är ett bolag ägt till 100 procent av ...

8

Vår granskning av Samhall

Vår granskning av Samhall i nya numret av Dagens Arbete har hittills fått ett stort genomslag. I går, söndag, började vi publicera en del av granskningen - dels vår nyhet om samhallarbetarna som plockar isär militära granater, dels ...

SD:s rätta ansikte

Sverigedemokraterna har återigen visat sitt rätta ansikte. Under partiets landsdagar i Norrköping i helgen gick ett ombud upp och höll ett brandtal mot muslimer, ja han till och med påstod att muslimer inte är riktiga människor. Eftersom SVT forum sä...

Rimlig avgång

Svenskt Näringslivs Leif Östling deklarerar nu att han avgår som organisationens ordförande. Hans medverkan i Paradisläckan har skapat en förtroendekris. Kritiken mot hans syn på skatter och välfärd har kritiserats både inom näringslivet och i samhä...

Rätt att utesluta NMR-aktivist

Den här hösten har vi sett hur nazisterna flyttat fram sina positioner i offentligheten. Nordiska Motståndsrörelsens beryktade demonstration i Göteborg i samband med bokmässorna blev visserligen ett fiasko för rörelsen men samtidigt ett vittnesbörd om att ...

1

Grattis Charlie Christensen!

Serien Arne Ankas skapare,  Charlie Christensen, har tilldelats EWK-priset som han mottog på Arbetets museum i Norrköping. Vid ceremonin höll jag detta tal: När islamistiska terrorister tog sin in på franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i januari 2015 och mördade ...

1

Besvärande för Svenskt Näringsliv

I Uppdrag gransknings avslöjande om Paradisläckan framkommer att tusentals rika svenskar skatteplanerar genom att använda sig av så kallade brevlådeföretag på Malta. En av de utpekade är Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling. Han satte upp ett bolag på ...

Hoppfullt möte i Rosenbad

Jag hör till de journalister och opinionsbildare som under många år drivit frågan om att hot och hat mot medier, journalister och kulturutövare är ett hot mot demokratin. Länge kändes det som att tala inför döva öron ...

Allt stöd till Samhallsarbetarna

I årets avtalsrörelse enades LO-förbunden om en låglönesatsning. Anställda med lön under 24 000 kr/månaden skulle få ett särskilt lyft. Detta slöt sen industrins parter avtal om - ett avtal som betraktas som normerande fö...

Förnuftet segrade till slut

IT-skandalen på Transportstyrelsen utvecklades till en politisk cirkus där hot om misstroendevotum har haglat mot olika ministrar. Statsministern svarade med en ommöblering i regeringen i somras där både inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson fick lämna regeringen. Dä...

Glädjande reformer på arbetsmarknaden

Allt medan alliansen ägnar sig åt destruktiva interna och externa bråk så regerar den rödgröna regeringen på. I veckan kom tre glädjande arbetsmarknadsnyheter. Regeringen utvecklar yrkesprogrammen på gymnasieskolan så att eleverna kan få högskolebehörighet. En ny myndighet för ...

Spännande uppdrag

Tidskriftssveriges viktigaste event är den årligen återkommande Tidskriftsdagen/Tidskriftsgalan. I år har jag och Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar fått äran att leda Tidskriftsdagen. Kvällens gala ska ledas av herrar Mattsson och Helin som återuppstår som duo. Branschpress som Medievärlden, Resumé ...

Löfven lovar jämlikhetsreformer

Stefan Löfvens sommartal i Eskilstuna hör till ett av hans bästa tal hittills som statsminister. Han ägnade sig åt politiska väsentligheter snarare än åt det tjatiga maktspel som präglat sommarens bataljer med Anna Kinberg Batra  (M) och Alliansen som hä...

Ansvarslöshetens Allians

Haveriet på Transportstyrelsen är i sig en oerhört angelägen fråga för politiken. Frågorna är ännu många. Hur kunde en erfaren myndighetschef medvetet fatta beslut om att bryta mot lagen? Varför reagerade inte styrelsen? Var kom tanken på att ...

9

Vakna upp - bilda motstånd

Jag har i dag talat vid kulturmanifestationen "Fascismen står i farstun, men nu gör vi motstånd." i en fullsatt Länsteatern i Visby. Här är mitt tal: Vänner, det är allvar nu. Det är dags att vakna. Fascismen och nazismen ...

3

Tala jämlikhet, Magdalena Andersson!

På Socialdemokratins dag i Almedalen skiner solen, men det går inte att blunda för de många orosmolnen som trots allt tornar upp sig på den politiska himlen runtom i Europa. Om detta samtalade jag med journalisten och författaren Katrine Marcal och ...

Fullt ös i Almedalen

Almedalsveckan är i gång för fullt. Själv har jag hunnit med att moderera eller delta i 5 seminarier sen i går – om alltifrån kyrkopolitik till arbetsmarknadspolitik och däremellan spännande möte med riskkapitalister. Det finns absolut många ...

Mitt Almedalen 2017

Efter en skön midsommarhelg börjar nu förberedelserna inför Almedalen nästa vecka. Jag ska som vanligt moderera och delta i panelsamtal och seminarier. Så här blir mitt Almedalen 2017 (förutom en del medieframträdanden, ledarkommentarer, avtalade möten med ...

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.