Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Hatet är ett gift

16 november, 2016

Skrivet av

Twitter stänger nu av högerextrema hatkonton, bland annat sådana som har kopplingar till alternativ medier som Breitbart. Det är på tiden. Och kanske för sent. För det är uppenbart att hatpredikanterna fick uppsving i den amerikanska valrörelsen och var det något som gav skjuts åt Trump var det sociala medier. Nu har den nyvalde presidenten utsett Breitbarts chefredaktör till sin chefsstrateg i Vita huset. Värre kan det nog inte bli.

Kulturskribenten Maciej Zaremba skrev tidigare i höstas i DN om populismens framfarter i dagens Polen, ja i hela Europa. Det har nog aldrig förr luftats så mycket demokratiförakt och hat alltsedan 1930-talet. I länder som Ungern och Polen monteras pressfriheten och de mänskliga rättigheterna ned i rask takt nu.

Zaremba skrev om Internets janusansikte – dels ett ansikte av jämlikhet, öppenhet och frihetlighet, dels ett ansikte av kloaken, hatet, hoten och lögnerna. Det pågår två processer samtidigt i vår tid – å ena sidan en demokratisering av kunskapen, å andra sidan en normalisering av barbariet.
Historiker brukar peka på radions betydelse för Hitler och Mussolinis förmåga att piska upp hatstämningar och människoförakt. I dag fyller internet samma funktion för extremister. Den liberala demokratin och människovärdet står på spel.
Demokratin vilar på ett slags civilitetens samhällskontrakt om hur vi tilltalar varandra och om att det som sägs är sant och riktigt även om man kan ha olika åsikter om det är rätt eller fel, bra eller dåligt.

”Du din äckliga journalistböghora är en av dom första vi ska hänga på torget tillsammans med politiker och annat vänsterdrägg”, skriver hatarna till Aftonbladets Patrik Lundberg. Lundberg delade häromdagen på twitter med sig av de hundratals hatmejl han får varje vecka.

Vi är tyvärr många journalister som känner igen oss. Hatet och hoten mot förtroendevalda politiker liksom mot oss journalister har ökat på senare tid. I går meddelade den före detta S-politikern Veronica Palm att hon raderar sin Twitterapp på grund av allt hat som riktas mot henne.
Hatet mot Lundberg och Palm är två exempel på hur långt detta har gått. Och själv har jag denna höst fått känna att den trumpska valrörelsen givit luft under vingarna också för de svenska högerextrema hatarna.

”Ord kan vara mycket små arsenikdoser; de sväljs helt obemärkt, det tycks inte ha någon verkan men efter ett tag verkar giftet ändå”, skrev den tyske språkvetaren Viktor Klemperer i sin studie av nazitysklands språk 1947.

Maciej Zaremba varnade i sin DN-artikel för att klimatförändringen i samhället är ett lika stort hot som den i atmosfären. Jag delar helt denna uppfattning. Det är hög tid att förstå att ett uppskruvat oseriöst politiskt kampanjande kanske kan leda till kortsiktiga vinster men på sikt leder till alltid till avgrunden.

Hatet är ett gift som dödar demokratin.

 

3 kommentarer till “Hatet är ett gift

  • Jag undrar om hatets psykologiska grund. Tänker att för att döda sin egen medkänsla med andra måste hatarna ta till hatets språk. Att det delvis börjar där för det verkar vara närmast obligatoriskt i dessa kretsar.

  • En enkel regel bör vara att det man inte vågar säga till personen man ogillar ansikte till ansikte – det ska man inte heller säga eller skriva eljest på (a)sociala medier eller i kommentarsspalter. Annars har man verbal inkontinens.

  • Vi ska inte behöva stå med skammen när frågan om 20 år kommer.
    Varför gjorde ni ingenting? Vi har ingen rätt att klandra våra förfäders brist på mod under andra och första världskriget. Vi försökte.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.