”Skuggsamhället är skapat av politik och måste bekämpas med politik”Helle Klein, chefredaktör, om Dagens Arbetes granskning.

”Här är orden som vridit om vårt samhälle”Författaren Kristian Lundberg läser boken ”En nyliberal ordlista” och förfasas över hur orden har förvridit vårt sätt att tänka.

Bloggrubrik

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga. Kom gärna med kommentarer och tips. Berätta om hur du ser på samhällsutvecklingen, om vad som händer på ditt jobb. Personpåhopp, sexism och rasism accepteras däremot inte.

Medieutredningen blev en dagspressutredning

Alldeles på upploppet till det amerikanska presidentvalet presenteras den svenska Medieutredningen. Det har förstås egentligen inget samband men kan symboliskt ändå ses som ett tecken i tiden. Den amerikanska valrörelsen har sannerligen visat på problemet med ett djupt segregerat mediesamhälle där medborgarna inte längre delar en sorts gemensam världsbild som utgångspunkt för det demokratiska samtalet. Och där rena lögnaktigheter kan spridas sekundsnabbt i digitala kanaler utan några som helst journalistiska granskningar.

Också i Sverige har vi på senare år kunnat se tendenserna till ett segregerat mediesamhälle, där så kallade ”alternativmedier” uppfattas som legitima nyhetskällor. Medieforskare som Jesper Strömbäck brukar dela upp befolkningen i ”nyhetssökare” och ”nyhetsundvikare”. Att SD:s väljare i förra valet uppenbart hade Avpixlat och den typen av hatsajter som huvudsakliga källor för inhämtande av samhällsinformation är i sig ett illavarslande tecken.

Till detta kommer den pågående omställningen i mediebranschen, där dagspressen och framförallt lokaltidningarna, är satta under starkt omvandlingstryck. Tusentals journalistjobb har försvunnit på senare tid och lokaljournalistiken håller på att bli en allvarlig bristvara, något som i grunden hotar demokratin.

Därför är det utmärkt att medieutredaren Anette Novak använder medborgarperspektivet eller medieborgarperspektivet som hon väljer att kalla det. Medieutredningens uppgift är inte att rädda en bransch utan att värna demokratin i vilken medborgarnas tillgång till välgrundad samhällsinformation liksom oberoende granskningar av makten samt en fri och mångfaldig opinionsbildning utgör hörnpelare.

Tyvärr är Medieutredningen enbart en dagspressutredning. I analysavsnitten finns bra och intressanta resonemang om medieutvecklingen men varken public service eller en stor del av tidningsbranschen nämligen tidskrifterna ingår. Novaks demokratiperspektiv borde ha lett henne till att också förstå att andra medier än bara dagspress har en stor och samhällsnyttig roll. Kulturtidskrifter som Bang, Arena eller Axess eller nyhetstidskrifter som Fokus och Expo är omistliga delar av en samhällsviktig journalistik som bidrar till att vidga det demokratiska samtalet mellan medborgarna. Det är för övrigt en tidskrift som Veckorevyn som peppar dagens unga tjejer till självförtroende och självklar feministisk kamp – också det en tillgång för demokratin.

En stor del av våra liv går åt till arbete. Ändå handlar nyhetsjournalistiken förvånansvärt lite om just arbetslivet. Arbetslivet täcks i dag istället av en vital fackförbundspress. Medan dagstidningarna har nedmonterat arbetsmarknadsjournalistiken på grund av besparingar och kommersiella krav på mer säljande ekonomijournalistik levererar självständiga fackförbundstidningar djuplodande arbetslivsjournalistik, ofta prisbelönad sådan.

Det är Kommunalarbetaren som avslöjar rena maffiabolagsverksamheten inom Hemtjänsten – en granskning som belönades med det prestigefulla Gräv-priset Guldspaden. Det är Dagens Arbete som berättar den upprörande berättelsen om den unga industriarbetaren Gustaf som skadades svårt i kalkugnsolyckan vid SSAB i Luleå. Tidningen har i återkommande reportage avslöjat hur usla arbetsmiljöer är direkt livsfarliga i industrin. Det är Byggnadsarbetaren som avslöjar byggfusk och machokulturer i byggindustrin liksom nyheten att anställda på ett byggföretag tvingades gå på kurs hos Scientologisekten. Och så vidare.

När jag samtalade med en av våra vikarier på DA konstaterade han att när han jobbar på Expressen eller Aftonbladet, träffar han ofta andra journalister när han är ute på jobb. Stockholmsmedierna springer på samma jobb. Men när han jobbar på Dagens Arbete träffar han aldrig några journalistkollegor. Det är nämligen inga nyhetsredaktioner som har tid och lust att sända reportrar till industrier ute i ”obygden”.  Tala om vita fläckar i mediebevakningen.

Det är utmärkt att presstödsreglerna görs om och ett plattformsoberoende mediestöd är säkert en bra idé. (Mindre lyckat är nog att låta branschen själv fördela detta stöd). Bra också om distributionsfrågan som är en oerhört stor utgift för den samlade tidningsbranschen får en lösning. Ett smart stöd för att främja den fria fackförbundspressens bidrag till demokratin vore att återinföra avdragsrätten för medlemskap i en fackförening.

Fackförbundstidningarna är snart de enda prenumererade tidningarna som finns i hela landet. Dagens Arbete har en upplaga på omkring 400.000 ex. per utgåva och Kommunalarbetaren omkring 500.000 ex. Vi är helt beroende av PostNords distribution vilket gör att det har skapats en monopolsituation som inte är hälsosam. Det borde inrättas ett distributionsstöd som främjar en mångfald aktörer på detta område.

Medieutredaren Anette Novak vill skärpa straffen för hot mot journalister. Det är utmärkt. Vi är många som länge tyckt att rättsväsendet tar för lätt på denna fråga. Hat och hot mot journalister är i grunden ett hot mot demokratin.

Nu ska S-riksdagsledamoten Berit Högman samla riksdagens partier och göra politik av Medieutredningens förslag. Högman är en utmärkt person för detta. Jag hoppas att hon kan bredda utredningens anslag och skapa en mediepolitik som gagnar den för demokratin så nödvändiga samhällsjournalistiken om den så bedrivs i dagspress eller tidskriftsform.

 

 

 

 


hk@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Pappers Kongress

Ett förbund med framtidstro och läsplattor

Till tonerna av det medryckande bandet Panetoz öppnade Pappers sin kongress i Gävle. Det är fullt ös i pappersbranschen kan man säga. Framtidstron är det inte fel på - fackförbundet satsar nu på att få de unga att bli fackligt aktiva och till ...

Bekämpa segregationen inte flyktingarna

Valrörelsen börjar lika kallt som våren. De invandringspolitiska utspelen haglar från politikerna. Tävlan i hårdare tag pågår. Socialdemokraternas nya migrationsförslag var föga förvånande utan följer logiken alltsedan migrationspolitiken svängde 180 grader ...

6

Dags för en social demokrati

Om demokratin inte ska tvina bort så krävs en engagerad debatt om hur den ska utvecklas, skriver Jan Scherman på debattplats i Dagens Arbete. Hans serie ”Länge Leve Demokratin” har nyligen visats i SVT. Där framkommer att våra folkvalda politiker är ...

Viktig delseger men mycket återstår att göra

Expressen och Dagens Nyheter har de senaste dagarna intensivt granskat nätjättar som Google och spridningen av antisemitism och nazism. Jag skrev om detta här i bloggen i lördags. Jag har valt att träda fram offentligt även om jag vet att ...

Sluta att sprida listan, Google

Under 30-och 40-talen kartlade svenska nazister medborgare i Sverige med judisk bakgrund. Jag blev kontaktad i höstas av en man som forskar på dessa ”juderegister”. Min farfar och hans syskon förekommer i dessa vidriga register. Tyvärr är detta en metod ...

5

8 mars

Jämställdhetskampen börjar på arbetsplatsen

...

Tala Trump till rätta, Löfven

När USA:s president Donald Trump i förra veckan deklarerade att han ville införa tullar på stål och aluminium var det som en isvind som drabbade ett redan vintrigt Europa och Sverige. Ståltullar kan komma att allvarligt skada svensk stå...

Inrätta ett Bert Lundin-pris

En av svensk fackföreningsrörelses stora kämpar, Bert Lundin, har gått bort. Han skulle i vår ha blivit 97 år. Dagens Arbetes Harald Gatu skrev en fin minnestext i söndags när vi nåddes av det tråkiga beskedet. ...

Prata politik på arbetsplatserna

När Kronprinsessan Victoria besökte Drottninggatan dagen efter att terroristen Akilov hade kört ihjäl och skadat flera människor fick hon frågan från en reporter om hur vi alls ska kunna gå vidare efter det som skett. "Tillsammans", var Victorias ...

1

Tänk om, Lärarförbundet

Lärarförbundets tidningschef, Annica Grimlund, avgick häromdagen i protest mot förbundets inskränkningar i tidningarnas fria och oberoende journalistik. I går kväll hörde jag henne och Lärarnas tidnings chefredaktör Örjan Björklund berätta om situationen. Fö...

Trygghet men ingen framtid

...

Måtte 2018 bli demokratins år

Kära läsare, Ett nytt år har börjat – valåret 2018. Vädermässigt börjar det mörkt, grått och ganska dimmigt. På ett sätt en träffande scenografi också utifrån en politisk horisont. Riktningen framåt är ganska ...

1

DET NYA SAMHALL

Oseriöst av Samhalls VD

Vår granskning av Samhall pågår för fullt. Jag efterlyste i min ledare i förra veckan att även politiska beslutsfattare skulle bry sig om den kritik som framförs mot ”Nya Samhall”. Det är ett bolag ägt till 100 procent av ...

8

Vår granskning av Samhall

Vår granskning av Samhall i nya numret av Dagens Arbete har hittills fått ett stort genomslag. I går, söndag, började vi publicera en del av granskningen - dels vår nyhet om samhallarbetarna som plockar isär militära granater, dels ...

SD:s rätta ansikte

Sverigedemokraterna har återigen visat sitt rätta ansikte. Under partiets landsdagar i Norrköping i helgen gick ett ombud upp och höll ett brandtal mot muslimer, ja han till och med påstod att muslimer inte är riktiga människor. Eftersom SVT forum sä...

Rimlig avgång

Svenskt Näringslivs Leif Östling deklarerar nu att han avgår som organisationens ordförande. Hans medverkan i Paradisläckan har skapat en förtroendekris. Kritiken mot hans syn på skatter och välfärd har kritiserats både inom näringslivet och i samhä...

Rätt att utesluta NMR-aktivist

Den här hösten har vi sett hur nazisterna flyttat fram sina positioner i offentligheten. Nordiska Motståndsrörelsens beryktade demonstration i Göteborg i samband med bokmässorna blev visserligen ett fiasko för rörelsen men samtidigt ett vittnesbörd om att ...

1

Grattis Charlie Christensen!

Serien Arne Ankas skapare,  Charlie Christensen, har tilldelats EWK-priset som han mottog på Arbetets museum i Norrköping. Vid ceremonin höll jag detta tal: När islamistiska terrorister tog sin in på franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i januari 2015 och mördade ...

1

Besvärande för Svenskt Näringsliv

I Uppdrag gransknings avslöjande om Paradisläckan framkommer att tusentals rika svenskar skatteplanerar genom att använda sig av så kallade brevlådeföretag på Malta. En av de utpekade är Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling. Han satte upp ett bolag på ...

Hoppfullt möte i Rosenbad

Jag hör till de journalister och opinionsbildare som under många år drivit frågan om att hot och hat mot medier, journalister och kulturutövare är ett hot mot demokratin. Länge kändes det som att tala inför döva öron ...

Allt stöd till Samhallsarbetarna

I årets avtalsrörelse enades LO-förbunden om en låglönesatsning. Anställda med lön under 24 000 kr/månaden skulle få ett särskilt lyft. Detta slöt sen industrins parter avtal om - ett avtal som betraktas som normerande fö...

Förnuftet segrade till slut

IT-skandalen på Transportstyrelsen utvecklades till en politisk cirkus där hot om misstroendevotum har haglat mot olika ministrar. Statsministern svarade med en ommöblering i regeringen i somras där både inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson fick lämna regeringen. Dä...

Glädjande reformer på arbetsmarknaden

Allt medan alliansen ägnar sig åt destruktiva interna och externa bråk så regerar den rödgröna regeringen på. I veckan kom tre glädjande arbetsmarknadsnyheter. Regeringen utvecklar yrkesprogrammen på gymnasieskolan så att eleverna kan få högskolebehörighet. En ny myndighet för ...

Spännande uppdrag

Tidskriftssveriges viktigaste event är den årligen återkommande Tidskriftsdagen/Tidskriftsgalan. I år har jag och Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar fått äran att leda Tidskriftsdagen. Kvällens gala ska ledas av herrar Mattsson och Helin som återuppstår som duo. Branschpress som Medievärlden, Resumé ...

Löfven lovar jämlikhetsreformer

Stefan Löfvens sommartal i Eskilstuna hör till ett av hans bästa tal hittills som statsminister. Han ägnade sig åt politiska väsentligheter snarare än åt det tjatiga maktspel som präglat sommarens bataljer med Anna Kinberg Batra  (M) och Alliansen som hä...

Ansvarslöshetens Allians

Haveriet på Transportstyrelsen är i sig en oerhört angelägen fråga för politiken. Frågorna är ännu många. Hur kunde en erfaren myndighetschef medvetet fatta beslut om att bryta mot lagen? Varför reagerade inte styrelsen? Var kom tanken på att ...

9

Vakna upp - bilda motstånd

Jag har i dag talat vid kulturmanifestationen "Fascismen står i farstun, men nu gör vi motstånd." i en fullsatt Länsteatern i Visby. Här är mitt tal: Vänner, det är allvar nu. Det är dags att vakna. Fascismen och nazismen ...

3

Tala jämlikhet, Magdalena Andersson!

På Socialdemokratins dag i Almedalen skiner solen, men det går inte att blunda för de många orosmolnen som trots allt tornar upp sig på den politiska himlen runtom i Europa. Om detta samtalade jag med journalisten och författaren Katrine Marcal och ...

Fullt ös i Almedalen

Almedalsveckan är i gång för fullt. Själv har jag hunnit med att moderera eller delta i 5 seminarier sen i går – om alltifrån kyrkopolitik till arbetsmarknadspolitik och däremellan spännande möte med riskkapitalister. Det finns absolut många ...

Mitt Almedalen 2017

Efter en skön midsommarhelg börjar nu förberedelserna inför Almedalen nästa vecka. Jag ska som vanligt moderera och delta i panelsamtal och seminarier. Så här blir mitt Almedalen 2017 (förutom en del medieframträdanden, ledarkommentarer, avtalade möten med ...

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.