Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Berlin i våra hjärtan

20 december, 2016

Skrivet av

Just på den där platsen, just på den där julmarknaden har jag och tusentals andra svenskar varit. Där har vi umgåtts i glada vänners lag och glatt oss åt livet och kärleken utan en tanke på döden och hatet. Plötsligt får platsens glada minne sorgkant.

Det förfärliga lastbilsdådet i Berlin gör så ont. Mördaren är gripen men ännu är mycket höljt i dunkel. Det vi vet är att 12 människor har dödats och mängder har skadats. Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att dådet antas vara en terrorattack.

Mycket tyder på att attacken är utförd av en yngling som kom till Tyskland som flykting i början av året. Om det är så riskerar det att spä på de redan starka flyktingsnegativa strömningarna som Merkel hittills stått emot på ett hoppingivande sätt. Julmarknadstragedin kan få förödande politiska följder i det kommande valet i Tyskland. Redan har det starkt auktoritära och högerpopulistiska Alternativ för Tyskland, AfD, vind i seglen.

Merkel har vid tidigare prövningar, såsom efter Kölnhändelserna då invandrarpojkar sextrakasserade unga flickor, stått rakryggad i sitt försvar för demokratin och det öppna generösa samhället. Men den interna opinionen inom hennes parti CDU har vuxit sig allt starkare och frågan är hur hon ska agera denna gång. Måtte omvärldens stöd få Merkel att inte börja vackla.

Tragedin i Berlin liksom det urskiljningslösa dödandet i Paris och Nice vill få oss att bli rädda, slutna och missunnsamma. Extremism föder alltför lätt extremism. Men en sak är säker – terrorism kan inte bekämpas genom rädsla och hat där grupper ställs mot grupper utan bara med ett ännu starkare försvar för demokratins värderingar. Berlin är mångfaldens och öppenhetens stad och vi är miljoner och åter miljoner människor som vill att den ska förbli det.

De många människornas kärlek är starkare än några få vettvillingars hat. Det är utifrån den övertygelsen politiken måste snickra vidare på den liberala demokratins fundament och aldrig någonsin låta fascimens och rasismens inskränkthet ta över.
I år firar jag nyår i Berlin och tänker aldrig sluta hoppas och tro att världen kan bli bättre.

UPPDATERING: På en pressträff på tisdag eftermiddag uppgav polischefen Klaus Kandt i Berlin att det är oklart om den gripna mannen var föraren av lastbilen, skriver Reuters. Polisen uppmanar allmänheten att iaktta försiktighet då gärningsmannen kan vara på fri fot och vara beväpnad.

 

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.