Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Rädda livsviktig forskning

19 december, 2016

Skrivet av

Dagens Arbete har i flera artiklar berättat om att isocyanatforskningen i Hässleholm är hotad. Den här veckan tar regeringen beslut i frågan.

”Det blir beslut på tisdag eller torsdag. Och då kommer det att framgå hur regeringen ser på detta, säger Lars Olof Mikaelsson, handläggare på utbildningsdepartementet.

Isocyanater finns i färg och lim bland annat och vid svetsning, skärning och slipning kan partiklar frigöras som kan orsaka livshotande skador på lungorna. Sverige är ledande inom denna forskning och det vore rent slöseri att inte låta forskarna få fortsätta.

Isocyanatforskningen har varit hotad många gånger förr men räddats kvar av politiska beslut och uppgörelser mellan de rödgröna partierna.Tyvärr verkar frågan denna gång ha hamnat mellan stolarna – å ena sidan ligger den på utbildningsdepartementet för det rör forskning, å andra sidan hör den hemma inom arbetsmarknadsministerns områden då den rör arbetsmiljö. Ingen verkar ta ansvar för att budgetanslaget behålls och forskningen drivs vidare.

Fackförbund som IF Metall liksom arbetsmarknadspolitiker i riksdagen som socialdemokraterna Raimo Pärssinen och Magnus Mannhammar driver frågan. De cirka sju miljoner kronor som det årliga forskningsbidraget handlar om är i själva verket felräkningspengar i det stora statliga budgetspelet. Med tanke på att regeringen i ett slag kan anslå 120 miljoner kronor  (40 miljoner/år i tre år) till byggandet av ett Nobelcenter går det uppenbart att hitta pengar.

Det vore både sorgligt och dumt om inte regeringen räddar kvar den livsviktiga isocyanatfroskningen i Hässleholm. Kom igen forskningsminister Hellmark Knutsson!

Läs mer: 

Regeringen beslutar om isocyanaterna

En kommentar till “Rädda livsviktig forskning

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.