Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Rörigt värre, LO

15 december, 2016

Skrivet av

LO-ledningen har skrivit på DN debatt och milt sagt rört till det. Själva ansatsen i de fackliga representanternas artikel är dock rätt. Arbetarrörelsens både fackliga och politiska gren måste ägna sig åt att skapa jämlikhet och framtidstro. På det området andas artikeln välbehövlig självkritik. De växande klyftorna kan inte bara skyllas på åtta år av borgerligt regeringsstyre. Klyftorna har ökat rejält i Sverige under de senaste decennierna.

LO-ledningen har bra reformförslag om att satsa på en jämlik och väl fungerande skola för alla. ”Vi måste få ett totalstopp för vinstuttag liksom för religiösa friskolor”, skriver man. Huruvida LO-ledningen vill ha vinststopp för resterande del av välfärdssektorn är oklart.

Det finns dock värre formuleringsproblem i artikeln och det är avsnittet som handlar om invandringspolitiken. Här blandas äpplen och päron. Sverige tog emot över 160.000 asylsökande förra året och LO-ledningen anser  att det inte på lång sikt är hållbart att fortsätta så. ”Sverige måste återgå till den både reglerade och solidariska invandringspolitiken som Socialdemokraterna historiskt har stått för”, slår man fast.

Goddag yxskaft. För det första är och har flyktingpolitiken hela tiden varit reglerad. Att Sverige tog emot många flyktingar förra året berodde på att behovet var enormt och på att Sverige värnade asylrätten. Det var på intet sätt någon oreglerad invandring. Utifrån rådande regelverk tog man emot de skyddsbehövande som flydde krig och katastrofer. Tyvärr var det bara Tyskland och Sverige som höll på den solidariska flyktingpolitiken som EU tidigare har värnat.

Därefter stramades denna reglerade flyktingpolitik åt ännu mer. Regeringen gjorde upp med de borgerliga partierna och införde tillfälliga uppehållstillstånd och försvårade anhöriginvandringen. Något som alla som kan något om human asylpolitik hårt har kritiserat. Regeringen har dock varit tydlig på att dessa regler bör betraktas som tillfälliga för att klara ett prekärt läge.

Om LO-ledningen menar att en ”återgång till en mer reglerad och solidarisk invandringspolitik” är att inte låta det som hittills betraktats som en tillfällig åtstramning ska bli permanent så skriv det i så fall. I så motto kan inlägget ses som ett förspel till S-kongressen nästa vår där flyktingpolitiken kommer att bli en av de hetare debattfrågorna. Väldigt många socialdemokrater i både fackföreningsrörelsen och politiken anser att nuvarande politik är oanständig ur ett människorättsligt och humanistiskt perspektiv.

Debattartikeln kan tolkas som att LO-ledningen vill stänga gränserna tills de nyanlända som redan befinner sig här har kommit i arbete? I så fall är det ett enormt avsteg från en human och solidarisk flyktingpolitik. Syrienkriget pågår för fullt och flyktingströmmarna lär inte avta framöver. Jag har svårt att tro att LO-ledningen verkligen menar det de verkar skriva. Det hade varit bättre om de tydligt värnade asylrätten och en generös flyktingpolitik och i stället riktade in sig på den i dag alltför oreglerade arbetskraftsinvandringen. I artikeln görs inte skillnad på flyktingpolitik och invandringspolitik.

Den uppluckring i regelverket som regeringen Reinfeldt tillsammans med Miljöpartiet genomförde har visat sig få förödande konsekvenser i form av slavliknande förhållande för utländsk arbetskraft på svensk arbetsmarknaden liksom lönedumping och livsfarliga arbetsmiljöer. På den här punkten gör fackföreningsrörelsen helt rätt i att kräva ordning och reda och att svenska kollektivavtal ska gälla alla. Vi ska inte ha ett a- och b-lag på arbetsmarknaden. Cyniska arbetsgivare ska inte kunna spela ut grupper mot varandra – något som sker dagligen numera och så bildar grogrund till den växande fascismen och rasismen.

Det är också bra att LO betonar att vägen för nyanlända in i arbete inte ska handla om att pressa ned löner för alla löntagare eller skapa andra klassens jobb med betydligt sämre villkor. Alla ska kunna försörja sig på ett heltidsjobb. Annars får vi en amerikansk segregerad arbetsmarknad och i spåren av den trumpska valrörelsen borde även förnuftiga borgerliga politiker förstå att det inte är en framtidsväg för Sverige.

LO-ledningen har gjort ett försök att formulera ett alternativ till högerpopulismen men formulerar sig i frågan om invandring farligt nära just de högerpopulistiska alternativen. Därmed lyckades man få fel debatt. Det vore bra med lite ordning och reda i LO-formuleringarna framöver.

 

2 kommentarer till “Rörigt värre, LO

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.