”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Arbetsförmedlingens kontroller

Arbetsförmed­lingen: ”Lagstiftningen är fyrkantig”

”Vi har föreslagit att vissa grupper ska slippa aktivitetsrapportera”, säger Arbetsförmedlingens biträdande generaldirektör Clas Olsson.

Arbetsförmedlingen vill att vissa grupper ska slippa aktivitetsrapportera, och att myndigheten ska ha mer automatiserade kontroller av företagen som får bidrag. Det säger Clas Olsson, biträdande generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

Hur många fler har kommit ut i arbete sedan man införde aktivitetsrapporteringen?

– Svaret kommer vi aldrig kunna få fullt ut. Vi har inte försökt att fastställa det orsakssambandet.

Hur får personer med funktionshinder stöd och hjälp?

– De kan komma till ett av våra kontor och få hjälp. Eller ringa kundtjänst.

Kan arbetssökande som inte klarar av det slippa att aktivitetsrapportera?

– Nej, inte helt och hållet. Regeringen har bestämt att alla ska aktivitetsrapportera.

En funktionshindrad blev av med ersättning, hur ser du på det?

– Han eller hon ska ha stöd och hjälp. Annars är det orimligt. Lagstiftningen är fyrkantig. Vi har föreslagit regeringen att vissa grupper ska slippa aktivitetsrapportera.

Hur kontrollerar Arbetsförmedlingen företag som får anställningsstöd?

– Viktigast är kontrollerna före för att inte få in skräp i systemet. Det som görs rutinmässigt är en daglig systemkontroll att de betalar arbetsgivaravgifter.

– Ett antal tusen per år betalar inte sina arbetsgivaravgifter i tid. Då startar vi en återkravsprocess.

Straffas de på något annat sätt?

– Nej, i en del fall är de nästan oskyldiga, har försummat att göra saker i rätt tid. Vi har inga viten eller böter, vårt straff är att dra in ersättningen.

Arbetslösa som inte lämnar in sin aktivitetsrapport blir straffade direkt efter en varning.

– Det är snällare. De får en varning först. Arbetsgivaren får återkrav direkt. Det är två olika sätt att bestraffa.

Är kraven ni ställer på företagen tillräckligt tuffa?

– Vi försöker tillämpa regelverket som statsmakten har bestämt men vi har haft en del brister när det gäller kontroller. Det får vi lov att erkänna. Men vi har snäppat upp rejält under senare år.

– Och vi möter en alltmer organiserad och systematisk bidragsbrottslighet. Den är moraliskt rätt stötande tycker jag.

Vilka kontroller gör ni i dag förutom när ni får in uppgifter från Skatteverket?

– Vid misstanke ska vi göra ett arbetsplatsbesök.

Är det tillräckligt?

– Det är en avvägningsfråga hur mycket resurser vi ska lägga på kontroll jämfört med service.

Polisen säger att det inte finns något tydligt regelverk. Hur ser du på det?

– Det gäller inte bara på Arbetsförmedlingen tänker jag. Försäkringskassan har blivit blåsta på pengar. Polisen har ju själva svårt att upptäcka det.

Polisen tycker att ni polisanmäler för sällan?

– Vi ska polisanmäla men vi ska inte belasta rättsväsendet med sådant som gör det svårt för dem att fokusera på det viktiga, polisen har ju problem att klara sitt uppdrag.

Är det tillräckligt med kontroller av företagen?

– Inte fullt. Vi behöver mer automatiserade kontroller.

Men ni har omfattande kontroller av arbetslösa?

– Men det är inte särskilt dyrt. Det ingår i ordinarie verksamhet. Att det går att ha så mycket kontroll beror på att det är enkelt.

Läs mer:


md@da.se

3Kommentarer

Kvinna av folket:

Om du dessutom råkar bli tillfälligt sjuk som arbetslös med aktivitetsstöd så måste du första dagen anmäla det till din plats du är på om dagarna, sedan Arbetsförmedlingen , sedan Försäkringskassan. Försök detta när ni har feber, kräksjuka etc som alla drabbas av. I vanliga fall så anmäler man sig till arbetsgivare om man har jobb.

Tobias:

Hjälp och stöd? Det var ju därför man i första läget kom till AF, men där finns inte kompetensen. Dåliga bortförklaringar från ansvarig chef.
Så ser det ut för väldigt många som är inskrivna på AF. Man blir behandlad som mindre vetande. När man protesterar kommer repression som ett brev på posten. Ibland också förtäckta hot. Ord kan användas på många sätt.

Bertil:

Vad är det för fel att i ett pengasamhälle att alla ska ha en inkomst: Vem överlever idag utan inkomst. Att tvingas till brotslighet för att överleva må väl göra livet värdelöst.

Som jag ser det är det robotar och utsatta i samhället som är de enda som inte får en lön värt namnet.

Därmed hur illa mår en robot av att inte få lön och att beskattas. Kort sagt de bryr sig inte de är lika döda ändå.

Alltså inför produsktionskatt ta bort arbetsgivaravgiften minska jakten på jobb för det tar död på oss.
Minska även ägandet även det tar kål på oss.

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Allt hårdare kontroll av arbetslösa 

Dagens Arbetes granskning visar hur M- och S-ledda regeringar systematiskt stramat åt reglerna för arbetslösa. Samtidigt som fuskande företag kommer undan.

13

Utredare föreslår tuffare tag mot bidragsbrott

Dagens Arbete visade i en granskning i vintras hur arbetslösa jagas, samtidigt som bedrägliga företag kommer undan. Nu föreslår regeringens specielle utredares en rad nya åtgärder mot bidragsfusket – en del av dem kan vara på plats nästa år.

1

Arbetslösa jagas – storfuskare går fria

Dagens Arbetes granskning visar hur M- och S-ledda regeringar systematiskt stramat åt reglerna för arbetslösa. Samtidigt som fuskande företag kommer undan.

Fusk kan bli brottsligt även för företag

BidragsbrottUnder gårdagens debatt i riksdagen lyftes Dagens Arbetes granskning av Arbetsförmedlingens kontroller. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson öppnade upp för att se över bidragsbrottslagen så att den även gäller företag.

"Tuffare regler ger ingen självklar effekt"

DEBATTDet finns en bild av att många arbetslösa inte tillräckligt aktivt söker jobb. Skärpta sanktioner mot "lata" arbetslösa föreslås därför ofta. Tuffare regler verkar dock ha väldigt liten effekt på arbetslösheten, skriver Carlo Michael Knotz, statsvetare på Lunds universitet.

JO-kritik mot Arbets­förmedlingen

Trots att han gjort allt rätt fick en arbetssökande flera gånger veta att han riskerade sanktioner. JO kritiserar Arbetsförmedlingen och anser att de måste se över sina rutiner.

"Det krävs radikala åtgärder"

DEBATTStora belopp, falska och oriktiga intyg, företagskonkurser för att få nytt statligt stöd. Regeringens särskilde utredare Lars-Erik Lövdén anser att den organiserade brottsligheten hotar våra välfärdssystem.

8

"Skattepengarna ska användas rätt"

DebattDagens Arbetes granskning visade att regeringar av olika färger trots flera förslag inte låtit bidragsbrottslagen gälla även fuskande företag. Men Alliansen driver frågan just nu, skriver den tidigare arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson (M) som menar att bollen ligger hos regeringen.

3

DA-granskning blir riksdagsfråga

Nu hamnar Dagens Arbetes granskning av Arbetsförmedlingens kontroller i riksdagen. Ali Esbati(V) vill veta vad arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tänker göra för att förändra systemet med aktivitetsrapporter och för att skärpa kontrollen av fuskande företag.

6

Bidragen driver verkstaden

Arbetsförmedlingen står genom olika bidrag för 60 procent av personalkostnaderna i Johnny Nilssons verkstad. Men IF Metall kritiserar företaget för att ha en undermålig arbetsmiljö.

”Systemet tar ingen hänsyn”

Sven fick plötslig sitt aktivitetsstöd indraget på fem dagar, totalt 2 000 kronor. Trots att Arbetsförmedlingen visste att hans funktionshinder gör att han inte förstår skriven text och därför missat att aktivitetsrapportera.

4

Fuskande företag slapp straff

Per stämde arbetsgivaren som struntat i att betala in pension och försäkringar, men blev lottlös då företaget gick i konkurs. Arbetsförmedlingen försökte få tillbaka de 1,2 miljoner kronor som bolaget fått. Men gav upp.

Ministern är beredd att ändra reglerna

"Vi misstänker att det är för lätt att ägna sig åt oegentligheter eller brottslig verksamhet" säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Hon säger sig också vara beredd att undanta vissa grupper från kravet att skriva aktivitetsrapporter.

1

Ändra lagen, Ylva Johansson

LEDAREAvskaffa aktivitetsrapporterna och se till att bidragsbrottslagen också omfattar företag.

2

Läs mer från Dagens Arbete:

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.