Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Farväl till Alliansen

19 januari, 2017

Skrivet av

I förra veckan meddelade Moderatledaren Anna Kinberg Batra att det inte skulle bli någon gemensam Alliansbudget före valet. I dag meddelar hon att hon vill se en gemensam Alliansbudget så snart som möjligt för att regeringen måste bytas ut.

I augusti kallade Anna Kinberg Batra Sverigedemokraterna för ett rasistiskt parti och hon nekade till alla Jimmie Åkessons inviter. I dag bjuder hon in detta rasistiska parti till att bli stödparti åt en borgerlig alliansregering.

Det är milt sagt svajigt i Moderaterna. Paniken har uppenbart ökat internt i takt med att opinionssiffrorna blivit allt sämre. Anna Kinberg Batras utspel kan inte tolkas annat som symbolpolitik för att blidka en växande intern opinion som inte drar sig för SD-samarbete.

Det är ett tragiskt maktspel som pågår och det leder inte till annat än att Sverigedemokraterna legitimeras ännu mer som ett borgerligt alternativ. Samtidigt som Alliansen slås i spillror.  Centern och Liberalerna har tydligt sagt att de inte tänker sätta sig i en regering som kräver stöd av SD. Centerledaren Annie Lööf var snabbt ute och markerade mot Anna Kinberg Batras utspel i dag. Dessutom avslöjade hon att hon fått veta om Moderatledarens utspel i ett sent SMS i går kväll.

KD-ledaren Ebba Busch Thor ser däremot inga som helst problem i att göra sig beroende av Sverigedemokraterna. Hon stödjer Anna Kinberg Batras idé om att fälla regeringen nu före valet. Därmed blir det nya tredje blocket i svensk politik tydligt – ett brunblått block bestående av SD+M+KD.

Möjligen är detta det positiva med Moderatledarens 180 graders svängning. Den förödande cementeringen av blockpolitiken håller på att luckras upp. Förhoppningsvis kan det bli startskottet till en förnuftets allians mellan röda-gröna och liberaler.

I en tid när världen står inför stora utmaningar med kriget i Syrien, klimatkrisen, Putinismens framfarter i vårt närområde, ett EU i upplösning och en Donald Trump som president i USA är det osedvanligt dålig tajming att plädera för regeringskris. Anna Kinberg Batras alarmism om en handlingsförlamad rödgrön regering kommer dessutom i en tid då de flesta kurvor pekar år rätt håll – svensk ekonomi går som tåget och arbetslösheten sjunker.

Moderatledaren positionerar sig möjligen internt men gör bort sig inför väljarna.
Dags för Centern och Liberalerna att säga farväl till alliansen och bilda motstånd mot det brunblåa blocket i svensk politik.

3 kommentarer till “Farväl till Alliansen

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.