Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

DA:s granskning får effekt

22 februari, 2017

Skrivet av

Vår granskning om hur arbetslösa jagas för minsta lilla fel i aktivitetsrapporteringen medan företag som fuskar med bidrag kommer undan har rört om i riksdagen. Vänsterpartiets Ali Esbati tog initiativ till en interpellationsdebatt med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Där framkom att ministern är beredd att dels ändra bidragsbrottslagen så att kontrollen av företagen blir hårdare, dels att se över detta med aktivitetsrapporterna.

”Jag tror vi behöver göra förändringar när det gäller individer som har svårigheter att rapportera. Det kan bero på dyslexi eller kognitiva funktionsnedsättningar”, sa Ylva Johansson i debatten med Ali Esbati.

Det är utmärkt att arbetsmarknadsministern inser problemet. Samtidigt verkar hon vilja behålla systemet med aktivitetsrapporteringen – ett system som snarare verkar ha lett till ökad byråkratisering än till fler jobb för arbetslösa.

Förhoppningsvis kan regeringen fortsätta att reformera arbetsmarknadspolitiken och hitta en ”bättre balans”, som Esbati uttryckte det, mellan kontroll av arbetslöa och jobbskapande.

Dagens Arbete kommer fortsätta att följa frågan.

Här är min ledare i ämnet då vi publicerade granskningen: Ändra lagen, Ylva Johansson

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.