Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Häftigt, IF Metall

17 februari, 2017

Skrivet av

I dag föreslår en enig valberedning att nästa ordförande för IF Metall blir Marie Nilsson. Kongressen i maj som ska välja ordförande blir därmed historisk. För första gången någonsin ska IF Metall ledas av en kvinna.

– Vi har tagit fasta på Maries breda erfarenhet och kompetens. Hon har jobbat fackligt länge och på olika nivåer, säger valberedningens ordförande Ulf Jonsson till Dagens Arbete.

Dagens Arbete kunde redan före jul avslöja att Marie Nilsson fått absolut flest nomineringar. Då fanns det tre kandidater. Sen meddelade nuvarande ordförande Anders Ferbe att han inte ämnar ställa upp för omval. Däremot kvarstod både Marie Nilsson och Veli- Pekka Säikkälä som ordförandekandidater.

Valberedningen har nu vägt samman nomineringar och de olika kandidaternas styrkor och svagheter och kommit fram till att föreslå Marie Nilsson. Veli-Pekka Säikkälä har dragit tillbaka sin kandidatur. I stället föreslår valberedningen att han fortsätter som avtalssekreterare.

Anders Ferbe kan avgå med flaggan i topp. Han efterlämnar ett starkt förbund och har medverkat till att en ny generation ledare kan ta vid. Inte minst har IF Metall under hans tid aktivt verkat för att få flera kvinnor på framträdande positioner på både lokal och central nivå. Att IF Metall nu får en kvinna som ordförande är ett tecken på att man tagit jämställdhetsarbetet på allvar.

Det är dessutom lite roligt att det mest kvinnodominerade fackförbundet Kommunal leds av en man medan det mansdominerade IF Metall snart leds av en kvinna. Faktum är att det historiskt fanns ett förbund som hette Kvinnornas fackförbund 1902-09 och som faktiskt är en av IF Metalls föregångare.

Kvinnornas fackförbund bildades därför att Skrädderiarbetarförbundet inte ville ha kvinnliga medlemmar. Anna Sterky var ordförande liksom Signe Vessman. 1909 ändrades gubbstadgarna hos skräddarna och kvinnorna släpptes in i Skrädderiarbetareförbundet som senare gick in i Beklädnads som sedan blev en del av Industrifacket och senare IF Metall.

Marie Nilsson har således en stolt kvinnohistoria att ta stöd av. För industrins framtid är det avgörande att fler kvinnor lockas att bli industriarbetare. Då gäller fortsatt kamp för jämställda löner, bra arbetsmiljö och stopp på allehanda diskriminering inom facket och på arbetsplatserna.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.