Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Faran är inte över

16 mars, 2017

Skrivet av

Många känner på goda grunder en stor lättnad över det Nederländska valresultatet. Röstdeltagandet blev det största på trettio år och holländarna satte på ett sätt stop för högerextrema Geert Wilders framfarter.

Ändå går det inte att ropa faran över. Wilders parti ökade även om det inte alls gick fram så stort som många hade befarat. Valets vinnare,  högerliberala VVD, är i själva verket en förlorare. Det är fortsatt landets största parti men förlorade flera mandat. För Socialdemokraterna blev valet en katastrof – regeringssamverkan med VVD har i princip lett till att Socialdemokratin är utplånad i Nederländerna.

Svensk politik har en del att lära av detta val. De borgerliga kan lära av VVD:s partiledare Rutte som var oerhört tydlig på att valet handlade om att stoppa högerpopulismen. I stället för att som de svenska Moderaterna börja svassa för extremisterna höll VVD en klar och tydlig gräns mot Wilders. Det mobiliserade både folk till vänster och de egna väljarna.

Sveriges Socialdemokrater kan lära att ekonomisk och social politik är helt avgörande. Blocköverskridande uppgörelser kan behövas i svåra parlamentariska lägen men att helt lägga sig platt för en nyliberal åtstramningspolitik är en återvändsgränd. De stora nedskärningarna i välfärden i Nederländerna har lett till ökade klyftor och en stor förtroendekris för Socialdemokraterna.

Vi kan i dag andas ut att Wilders inte blev den stora valvinnaren som befarats, men än är faran definitivt inte över. Förhoppningsvis drar nu andra länders etablerade politiker till höger och vänster rätt slutsatser: upprätthåll en tydlig gräns mot de högerextrema partierna, satsa på jämlikhet och social välfärd för alla.

 

En kommentar till “Faran är inte över

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.