Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Förbjuda eller förhandla?

20 maj, 2017

Skrivet av

En av de hetaste frågorna på årets IF Metall-kongress är den om inhyrning/bemanningsjobben. Många ombud gick upp i talarstolen och debatten varade i flera timmar. Striden är klassisk: ska vi förbjuda eller ska vi förhandla?

Förbundsledningen gjorde sitt bästa att förklara för förbudsivrarna att det är betydligt mer hållbart med avtal där man får med sig arbetsgivaren i reglering av inhyrning än politiska beslut om förbud – i synnerhet med tanke på det skakiga politiska läget i Sveriges riksdag.

Ombudet Caroline Holmeberg, själv bemanningsanställd på IDC Europe, menade att det inte går att förbjuda inhyrning utan det är organisering som gäller – och att använda kollektivavtalet och arbetsmiljölagen.

Samtidigt pekade flera ombud på utvecklingen mot daglönarjobb och alltmer otrygga anställningar och efterlyste en skarpare hållning från IF Metall. Ombudet Tomas Nordmark hänvisade till Dagens Arbetes granskningar om de unga inhyrda som får belastningsskador.

Förbundsledningens Veli-Pekka Säikkälä förklarade att de interna strategiträffarna i förbundet kommer att användas till fortsatt debatt om anställningstrygghet och inhyrning. Och som Dagens Arbete redan har skrivit tänker förbundsledningen förhandla vidare med arbetsgivarna inom industrin om alla sorters anställningar.

Efter flera timmars debatt gick kongressen till beslut. Förbundsstyrelsens förhandlingslinje vann solklart. Det var nog väntat men som gammal kongressräv kan jag tycka att beslutsordningen var lite märklig. Presidieordföranden borde ha använt sig av den sk kontrapropositionsvoteringen för att utkristallisera ett huvudförslag mot förbundsstyrelsens förslag då det fanns många motioner som ville ungefär samma sak, dvs förbjuda och begränsa inhyrningen. Nu togs motion för motion och ställdes mot förbundsstyrelsen. Det blev så klart aldrig några majoriteter mot förbundsstyrelsens avslagsyrkanden. Och det kändes lönlöst att begära votering.

Hur som helst visade kongressdebatten att bemanningsfrågan kommer att vara en fortsatt het potatis och IF Metalls ledning har nu ett starkt mandat att driva ytterligare regleringar så att de otrygga jobben i industrin blir färre. Förhandling är fackets väg.

 

 

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.