Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Glädjande i Frankrike

7 maj, 2017

Skrivet av

Alla progressiva krafter i Europa drog en lättnadens suck när valresultatet från Frankrike kom på söndagkvällen. Mittenpolitikern och socialliberalen Macron vann en tydlig seger över högerextremisten Le Pen.

Trumps seger och Brexit tycks snarare ha lett till tillnyktring i europeisk politik än till ett uppsving för högerextremismen. Nu har de högerextrema förlorat i Österrike, Nederländerna och Frankrike. Fascismen bär förlorarstämpel.

I kväll är det glädjerus, men det finns ändå mörka moln på himlen. Nationella Fronten har gjort sitt bästa val någonsin och Le Pen samlar 35 procent av rösterna. Det är inget litet fascistiskt parti. Dessutom är det valen till Nationalförsamlingen som blir helt avgörande för vilken politik som Macron kommer att kunna föra framöver. Han måste nu kunna infria alla de förhoppningar han har skapat, inte minst hos de unga i de större städerna som Paris. Samtidigt måste han kunna hålla ihop ett milt sagt splittrat land.

Macron måste satsa på jämlikhet och utveckling annars kommmer polariseringen att öka och Le Pen lurar i vassen inför nästa val om fem år.

Glädjeruset går inte att ta miste på hos alla progressiva krafter i kväll, men risken är att skrattet fastnar i halsen. Än är segern över fascismen inte vunnen.

Förhoppningsvis blir Macron seger en injektion till en bred vänster som samlar socialliberaler och socialdemokrater som vill reformera och bygga ett Europa som är ekonomiskt och socialt hållbart.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.