Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Tala jämlikhet, Magdalena Andersson!

5 juli, 2017

Skrivet av

På Socialdemokratins dag i Almedalen skiner solen, men det går inte att blunda för de många orosmolnen som trots allt tornar upp sig på den politiska himlen runtom i Europa. Om detta samtalade jag med journalisten och författaren Katrine Marcal och IF Metalls ordförande Marie Nilsson i ett frukostsamtal i morse i Almedalen.

Marcal pekade på den hon kallar en ”pasokifiering” av Socialdemokratin  – från det grekiska S-partiet som i det närmaste har utraderats från kartan – i exempelvis Skottland och Polen och även nu senast i en mening i valet i Frankrike. Svensk socialdemokrati hör till de starkaste i världen men det betyder inte att framtiden är säkrad.

Om man tidigare kunnat hävda att vänstern vann kulturkriget och högern kriget om den ekonomiska politiken och politiken dragit sig mot mitten så har mitten i dag imploderat. Det vi snarare kan se är hur auktoritära rörelser vinner insteg i kulturdebatten – dvs ifrågasätter HBTQ-rättigheter, feminism etc – medan det samtidigt pågår en ny ekonomisk debatt där sånt som ojämlikhet plötsligt ses som ett problem.

Marie Nilsson pekade också på problemet att socialdemokratins idéer har en stark position men inte dess partier – snarare ser vi starka individer som driver sina egna rörelser inom eller utom ett parti (exempelvis Corbyn och Macron). Detta fenomen kallar Katrine Marcal för ”startup-politiker” – även Trump är ett utslag av detta fenomen.

Här kanske svensk fackföreningsrörelse kan lära Socialdemokratin det basala folkrörelsearbetet där man möter väljare i deras vardag.

Intressant är att både Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) lyfter fram klassperspektivet i sina Almedalstal och varnar för en framväxande underklass. Alltmedan Socialdemokratin talar lag och ordning och trygghet.

Är det månne ett sätt att bädda för ett blocköverskridande samarbete efter nästa val?

Efter decennier av växande ojämlikhet är det hög tid att Socialdemokratin börjar bekämpa de klassklyftor som borgerligheten börjat pekat ut men vars politik snarare skulle förstärka än bekämpa dem.

Hur som helst ska det bli spännande att höra Magdalena Andersson (S) som håller sitt Almedalstal i kväll. Måtte det bli ett brinnande tal mot ojämlikheten och nyfascismen.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.