Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Vakna upp – bilda motstånd

6 juli, 2017

Skrivet av

Jag har i dag talat vid kulturmanifestationen ”Fascismen står i farstun, men nu gör vi motstånd.” i en fullsatt Länsteatern i Visby. Här är mitt tal:

Vänner, det är allvar nu. Det är dags att vakna. Fascismen och nazismen marscherar åter gatorna runtom i Europa och i vårt eget land. Här i denna stad. Deras politiska grenar intar parlamenten – det är inte små udda sekter utan stora partier ibland regeringsunderlag för att den traditionella högern inte håller emot.

Likheterna med 30-talet är så många att det inte längre går att blunda eller slå dövörat till. Historiska paralleller är alltid problematiska – historien upprepar sig sällan exakt. Däremot hör det till alla intellektuellt tänkande att lära av historien. Likt filosofer, ekonomer, politiker och författare efter andra världskriget måste vi i dag deklarera: Aldrig mer! Aldrig mer nazism och fascism. Aldrig mer förödande krig och Förintelse.

Världenvänner, de kallar sig Sverigevänner och vill krossa allt det av demokrati, öppenhet och mångfald som Sverige står för och som folkrörelser, fackföreningar, politiska partier och demokratiska institutioner under århundraden byggt upp.

Världenvänner, det är allvar nu. Det är dags att vakna. När Nordiska Motståndsrörelsen skanderar ”Ut med packet” och kallar oss som försvarar den liberala demokratin och det mångkulturella samhället för ”landsförrädare” menar de allvar. Deras ord är våldsamma och deras praktik är våldsam. De vill bokstavligen ta död på demokratin och dess försvarare.

Yttrandefrihet har inte ett dugg med hat och hot och våld att göra. Vår generösa tryckfrihets- och yttrandefrihetslagstiftning syftar till att skydda det öppna och demokratiska samhället och de rättigheter som alla medborgare har. Att påstå att uppvigling och våldsbejakande extremism har med yttrandefrihet att göra är att missbruka dess namn.

Men visst, demokratin har i sig fröet till sin egen undergång. Vi tolererar också de intoleranta. Vår demokrati tillåter de odemokratiska. Allt detta vet vi men det gör inte att vi ska normalisera de auktoritära krafterna. Det innebär inte att de destruktiva krafterna måste bjudas in till varje möte, till varje arrangemang.

Att nazisttidningen Nya Tider uppbär presstöd (det i sig absurt) innebär inte att de måste vara utställare på Bokmässan i Göteborg. Att Nordiska Motståndsrörelsen registrerat sig som politiskt parti innebär inte att de måste delta i Almedalen.

Eller som Advokatsamfundets generaldirektör Anne Ramberg har uttryckt det: ”Det kan inte vara någon självklarhet att nazister och annat odemokratiskt slödder ska få inbjudningar till privata sammankomster. Nazister och rasister förtjänar inte att bemötas med respekt bara för att man har registrerat sig som parti eller för att man bedriver en nyhetssajt.”

Sluta använd yttrandefriheten som feghetens beslutsform – formulera i stället den demokratiska värdegrund som alla organisationer, företag, stat och kommuner bör vila på – den som säger att människovärdet är okränkbart, att rasismen inte hör hemma i mötesrummen, på arbetsplatserna, i politiken eller på kulturevenemangen. Arrangörerna av Almedalen och Bokmässan måste tänka om – antingen blir ni arenor för demokratins mångfald eller för nazismens och fascismens inskränkthet.

Det är allvar nu. Vi måste bilda motstånd, måste stå emot. Kampen om det offentliga rummet rör inte alls bara stora arenor som Almedalen eller Bokmässan utan är en realitet för människor i småorter där nazisterna etablerar sig och försöker ta över orten – så sker i Skåne, i Värmland och i Dalarna exempelvis. I lilla Ludvika pumpar Nordiska Motståndsrörelsen in folk i ett försök att ta över politiskt i det kommande valet. Härom kvällen fick jag ett mejl från en förtvivlad man som bor i en by i Dalarna:

”NMR försöker kidnappa den här bygden. Deras stormtrupper visar sig allt oftare. De marscherar i skymningen genom bostadskvarteren. Det här är på riktigt och jag har nog aldrig känt mig så olustig inför ett politiskt skeende. Jag trodde aldrig att jag skulle få vara med om något liknande.”

I små samhällen tvingas folketshus- och folkparksföreståndare att sätta stopp för SD:s och Nordiska Motståndsrörelsens försök att ta över vår folkrörelsedemokrati. Runtom på arbetsplatserna hårdnar klimatet och det är tufft att bekämpa rasismen i fikarummen. Men det är alla dessa människor – alla ni i bruksorter, i småstäder och storstäder på torgen och gatorna, på arbetsplatser och i föreningar runtom i Sverige – det är ni som är de verkliga demokratikämparna – de som vågar stå emot.

När Danmark ockuperades av nazisterna gick prästen Kaj Munk upp i sin trenchcoat till kyrkan en söndag och sa till församlingen:

”Jag kommer inte längre att använda min prästdräkt och jag skall inte predika för er längre. Det finns människor här i kyrkan som samarbetar med ockupationsmakten medan andra ser sina barn bli misshandlade och dödade.”

Och så gick han hem. Han fick många varningar – han kunde bli skjuten för det han sagt. Vänner arrangerade en flykt för honom till Sverige, där han skulle kunna leva i säkerhet. Men han ville inte resa till det säkra Sverige. Han ville stanna och kämpa där han var. En dag kom nazisterna och hämtade honom och sköt honom i ett skogsbryn på Jylland. Det var 1944.
Efter Kaj Munks död anslöt sig tusentals danskar till motståndsrörelsen.

Det ska inte behövas någons död för att vi ska vakna. Det är allvar nu.
Vi måste grannar emellan, medlemmar i fackföreningar, kulturföreningar, bostadsrättsföreningar och människorättsföreningar stötta varandra för det är allvar nu – vår folkrörelsedemokrati måste precis som då den växte fram, blir en mylla för modet. Tillsammans får vi modet att aldrig stå neutrala och tillsammans ser vi till att nazismen och fascismen aldrig någonsin blir en normalitet i vårt samhälle.

Vi måste också se upp så att vår kamp mot de uttalade nazisterna inte blir ett sätt att legitimera slipsfascismen dvs Sverigedemokraterna som är det riktigt allvarliga hotet då de samlar snart 20 procent av väljarkåren. Det är deras fans och svans som hatar och hotar. Det är deras intåg i politiken som gett luft under vingarna för rasismens våldsverkare. Spyorna i kommentarsfälten skapar just det inhumana samhälle som gör våldet möjligt, som sätter flyktingboenden i brand och som dödshotar oss journalister, författare och beslutsfattare.

Jag har nog aldrig tidigare varit med i så många seminarier här under Almedalsveckan som handlar om hot och hat mot journalister. Äntligen börjar lagstiftaren förstå att det hat som hittills fått pågå på nätet i yttrandefrihetens namn håller på att undergräva just yttrandefriheten och tryckfriheten. Om ingen längre vågar granska högerextremismen eller bilda opinion för en generös flyktingpolitik då har de bruna krafterna segrat.

Hatet och hoten träffar inte bara journalister utan det träffar många idag som engagerar sig för mångfaldens samhälle, för feminism och HBTQ-rättigheter. Lagstiftningen måste skärpas.
Ord är inte oskyldiga – de kan piska upp våldsamheter och avhumanisera människor tills de inte längre betraktas som människor. Den tyske språkvetaren Victor Klemperer studerade nazitysklands språk – hans bok kom ut efter kriget 1947 – han jämför det högerextrema språket vid en sorts förgiftning:

”Ord kan vara som mycket små arsenikdoser, de sväljs helt obemärkt, det tycks inte ha någon verkan men efter ett tag verkar giftet ändå.”

Vår liberala demokrati håller på att förgiftas.
Det är allvar nu. Det är dags att vakna. Bilda motstånd! Det handlar om ett val och valet är ditt och mitt, precis som Mikael Wiehe sjunger:

”Dom flesta går med strömmen om det går
Dom flesta vill ju helst ha lugn och ro
Men om fascismen kommer smygande tillbaks
så är det du och jag som måste stå emot

Vakna upp
Fatta mod
Börja se dej omkring
Bli inte en av dom
som bara står där sen
och säger att jag visste ingenting”

3 kommentarer till “Vakna upp – bilda motstånd

  • Håller med Helle till alla delar. Demokratin måste skyddas. Redan Churchill sa att demokrati är inte den helt felfria formen för ett land men mycket bättre än alla andra former.
    Helle och alla andra som står upp för demokratin har mitt stora stöd.

  • Rätt. Det är inte längre läge att stå bredvid och blunda. Om jag inte törs stå för demokratin och allas lika värde, hur kan jag då kräva att nån annan ska göra det?

  • Människor är inte kritiskt ifrågasättande till nationalistiska, individualistiska, populistiska (Nazistiska) uttalanden, agerande. Människorna stöder dessa nationalister, individualister, populister. Trump, Putin, Erdogan m.m. Dagens strömningar påminner om 1930 talets och som utlöste andra Världskriget. Är världen på väg in i en tredje världsbrand? Dom olika religionerna står inte för människors lika värde, rättvisa och jämlikhet utan för en blodig kamp för den enda ”rätta” religionen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.