”Släpp inte in högerextremismen i den politiska värmen!”DA:s chefredaktör Helle Klein önskar att alla demokratiskt sinnade partier nu försvarar den liberala demokratins värden.

”Att tvingas fly från det bekanta är en djupt mänsklig erfarenhet”Krönikören Daniel Mathisen har läst Ola Larsmos roman ”Swede Hollow” och ser flyktingens öde genom vår egen historia.

Bloggrubrik

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga. Kom gärna med kommentarer och tips. Berätta om hur du ser på samhällsutvecklingen, om vad som händer på ditt jobb. Personpåhopp, sexism och rasism accepteras däremot inte.

Vakna upp – bilda motstånd

Jag har i dag talat vid kulturmanifestationen ”Fascismen står i farstun, men nu gör vi motstånd.” i en fullsatt Länsteatern i Visby. Här är mitt tal:

Vänner, det är allvar nu. Det är dags att vakna. Fascismen och nazismen marscherar åter gatorna runtom i Europa och i vårt eget land. Här i denna stad. Deras politiska grenar intar parlamenten – det är inte små udda sekter utan stora partier ibland regeringsunderlag för att den traditionella högern inte håller emot.

Likheterna med 30-talet är så många att det inte längre går att blunda eller slå dövörat till. Historiska paralleller är alltid problematiska – historien upprepar sig sällan exakt. Däremot hör det till alla intellektuellt tänkande att lära av historien. Likt filosofer, ekonomer, politiker och författare efter andra världskriget måste vi i dag deklarera: Aldrig mer! Aldrig mer nazism och fascism. Aldrig mer förödande krig och Förintelse.

Världenvänner, de kallar sig Sverigevänner och vill krossa allt det av demokrati, öppenhet och mångfald som Sverige står för och som folkrörelser, fackföreningar, politiska partier och demokratiska institutioner under århundraden byggt upp.

Världenvänner, det är allvar nu. Det är dags att vakna. När Nordiska Motståndsrörelsen skanderar ”Ut med packet” och kallar oss som försvarar den liberala demokratin och det mångkulturella samhället för ”landsförrädare” menar de allvar. Deras ord är våldsamma och deras praktik är våldsam. De vill bokstavligen ta död på demokratin och dess försvarare.

Yttrandefrihet har inte ett dugg med hat och hot och våld att göra. Vår generösa tryckfrihets- och yttrandefrihetslagstiftning syftar till att skydda det öppna och demokratiska samhället och de rättigheter som alla medborgare har. Att påstå att uppvigling och våldsbejakande extremism har med yttrandefrihet att göra är att missbruka dess namn.

Men visst, demokratin har i sig fröet till sin egen undergång. Vi tolererar också de intoleranta. Vår demokrati tillåter de odemokratiska. Allt detta vet vi men det gör inte att vi ska normalisera de auktoritära krafterna. Det innebär inte att de destruktiva krafterna måste bjudas in till varje möte, till varje arrangemang.

Att nazisttidningen Nya Tider uppbär presstöd (det i sig absurt) innebär inte att de måste vara utställare på Bokmässan i Göteborg. Att Nordiska Motståndsrörelsen registrerat sig som politiskt parti innebär inte att de måste delta i Almedalen.

Eller som Advokatsamfundets generaldirektör Anne Ramberg har uttryckt det: ”Det kan inte vara någon självklarhet att nazister och annat odemokratiskt slödder ska få inbjudningar till privata sammankomster. Nazister och rasister förtjänar inte att bemötas med respekt bara för att man har registrerat sig som parti eller för att man bedriver en nyhetssajt.”

Sluta använd yttrandefriheten som feghetens beslutsform – formulera i stället den demokratiska värdegrund som alla organisationer, företag, stat och kommuner bör vila på – den som säger att människovärdet är okränkbart, att rasismen inte hör hemma i mötesrummen, på arbetsplatserna, i politiken eller på kulturevenemangen. Arrangörerna av Almedalen och Bokmässan måste tänka om – antingen blir ni arenor för demokratins mångfald eller för nazismens och fascismens inskränkthet.

Det är allvar nu. Vi måste bilda motstånd, måste stå emot. Kampen om det offentliga rummet rör inte alls bara stora arenor som Almedalen eller Bokmässan utan är en realitet för människor i småorter där nazisterna etablerar sig och försöker ta över orten – så sker i Skåne, i Värmland och i Dalarna exempelvis. I lilla Ludvika pumpar Nordiska Motståndsrörelsen in folk i ett försök att ta över politiskt i det kommande valet. Härom kvällen fick jag ett mejl från en förtvivlad man som bor i en by i Dalarna:

”NMR försöker kidnappa den här bygden. Deras stormtrupper visar sig allt oftare. De marscherar i skymningen genom bostadskvarteren. Det här är på riktigt och jag har nog aldrig känt mig så olustig inför ett politiskt skeende. Jag trodde aldrig att jag skulle få vara med om något liknande.”

I små samhällen tvingas folketshus- och folkparksföreståndare att sätta stopp för SD:s och Nordiska Motståndsrörelsens försök att ta över vår folkrörelsedemokrati. Runtom på arbetsplatserna hårdnar klimatet och det är tufft att bekämpa rasismen i fikarummen. Men det är alla dessa människor – alla ni i bruksorter, i småstäder och storstäder på torgen och gatorna, på arbetsplatser och i föreningar runtom i Sverige – det är ni som är de verkliga demokratikämparna – de som vågar stå emot.

När Danmark ockuperades av nazisterna gick prästen Kaj Munk upp i sin trenchcoat till kyrkan en söndag och sa till församlingen:

”Jag kommer inte längre att använda min prästdräkt och jag skall inte predika för er längre. Det finns människor här i kyrkan som samarbetar med ockupationsmakten medan andra ser sina barn bli misshandlade och dödade.”

Och så gick han hem. Han fick många varningar – han kunde bli skjuten för det han sagt. Vänner arrangerade en flykt för honom till Sverige, där han skulle kunna leva i säkerhet. Men han ville inte resa till det säkra Sverige. Han ville stanna och kämpa där han var. En dag kom nazisterna och hämtade honom och sköt honom i ett skogsbryn på Jylland. Det var 1944.
Efter Kaj Munks död anslöt sig tusentals danskar till motståndsrörelsen.

Det ska inte behövas någons död för att vi ska vakna. Det är allvar nu.
Vi måste grannar emellan, medlemmar i fackföreningar, kulturföreningar, bostadsrättsföreningar och människorättsföreningar stötta varandra för det är allvar nu – vår folkrörelsedemokrati måste precis som då den växte fram, blir en mylla för modet. Tillsammans får vi modet att aldrig stå neutrala och tillsammans ser vi till att nazismen och fascismen aldrig någonsin blir en normalitet i vårt samhälle.

Vi måste också se upp så att vår kamp mot de uttalade nazisterna inte blir ett sätt att legitimera slipsfascismen dvs Sverigedemokraterna som är det riktigt allvarliga hotet då de samlar snart 20 procent av väljarkåren. Det är deras fans och svans som hatar och hotar. Det är deras intåg i politiken som gett luft under vingarna för rasismens våldsverkare. Spyorna i kommentarsfälten skapar just det inhumana samhälle som gör våldet möjligt, som sätter flyktingboenden i brand och som dödshotar oss journalister, författare och beslutsfattare.

Jag har nog aldrig tidigare varit med i så många seminarier här under Almedalsveckan som handlar om hot och hat mot journalister. Äntligen börjar lagstiftaren förstå att det hat som hittills fått pågå på nätet i yttrandefrihetens namn håller på att undergräva just yttrandefriheten och tryckfriheten. Om ingen längre vågar granska högerextremismen eller bilda opinion för en generös flyktingpolitik då har de bruna krafterna segrat.

Hatet och hoten träffar inte bara journalister utan det träffar många idag som engagerar sig för mångfaldens samhälle, för feminism och HBTQ-rättigheter. Lagstiftningen måste skärpas.
Ord är inte oskyldiga – de kan piska upp våldsamheter och avhumanisera människor tills de inte längre betraktas som människor. Den tyske språkvetaren Victor Klemperer studerade nazitysklands språk – hans bok kom ut efter kriget 1947 – han jämför det högerextrema språket vid en sorts förgiftning:

”Ord kan vara som mycket små arsenikdoser, de sväljs helt obemärkt, det tycks inte ha någon verkan men efter ett tag verkar giftet ändå.”

Vår liberala demokrati håller på att förgiftas.
Det är allvar nu. Det är dags att vakna. Bilda motstånd! Det handlar om ett val och valet är ditt och mitt, precis som Mikael Wiehe sjunger:

”Dom flesta går med strömmen om det går
Dom flesta vill ju helst ha lugn och ro
Men om fascismen kommer smygande tillbaks
så är det du och jag som måste stå emot

Vakna upp
Fatta mod
Börja se dej omkring
Bli inte en av dom
som bara står där sen
och säger att jag visste ingenting”


hk@da.se

3Kommentarer

Assar Hansson:

Håller med Helle till alla delar. Demokratin måste skyddas. Redan Churchill sa att demokrati är inte den helt felfria formen för ett land men mycket bättre än alla andra former.
Helle och alla andra som står upp för demokratin har mitt stora stöd.

Lena Blomkvist:

Rätt. Det är inte längre läge att stå bredvid och blunda. Om jag inte törs stå för demokratin och allas lika värde, hur kan jag då kräva att nån annan ska göra det?

Karl-Ole Lundén:

Människor är inte kritiskt ifrågasättande till nationalistiska, individualistiska, populistiska (Nazistiska) uttalanden, agerande. Människorna stöder dessa nationalister, individualister, populister. Trump, Putin, Erdogan m.m. Dagens strömningar påminner om 1930 talets och som utlöste andra Världskriget. Är världen på väg in i en tredje världsbrand? Dom olika religionerna står inte för människors lika värde, rättvisa och jämlikhet utan för en blodig kamp för den enda ”rätta” religionen.

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Det är allvar nu

Vänner, vi har en kort stund på jorden. Det är upp till var och en av oss att besluta vad vi vill göra av den, inledde Stefan Löfven sitt tal i Almedalen. Solen strålade och Lasse Winnerbäck hade värmt ...

Kvinnorna som bryter industrins gubbkultur

Vädret i Visby har hittills varit sisådär. Kanske vill vädergudarna varna för de politiska iskalla vindar som blåser och som tenderar att nå stormstyrka i valet i höst? Hur som helst tittade solen fram igen i dag lagom ...

Moderat dubbelmoral

Först ut i Almedalen att hålla partiledartal var Moderaternas Ulf Kristersson. Det var dessutom hans premiär som Almedalstalare. Talet var på många sätt lite udda för att vara ett partiledartal mitt i brinnande valrörelse. Kristersson vill ju framstä...

1

Mitt Almedalen 2018

...

Pappers Kongress

Ett förbund med framtidstro och läsplattor

Till tonerna av det medryckande bandet Panetoz öppnade Pappers sin kongress i Gävle. Det är fullt ös i pappersbranschen kan man säga. Framtidstron är det inte fel på - fackförbundet satsar nu på att få de unga att bli fackligt aktiva och till ...

Bekämpa segregationen inte flyktingarna

Valrörelsen börjar lika kallt som våren. De invandringspolitiska utspelen haglar från politikerna. Tävlan i hårdare tag pågår. Socialdemokraternas nya migrationsförslag var föga förvånande utan följer logiken alltsedan migrationspolitiken svängde 180 grader ...

6

Dags för en social demokrati

Om demokratin inte ska tvina bort så krävs en engagerad debatt om hur den ska utvecklas, skriver Jan Scherman på debattplats i Dagens Arbete. Hans serie ”Länge Leve Demokratin” har nyligen visats i SVT. Där framkommer att våra folkvalda politiker är ...

Viktig delseger men mycket återstår att göra

Expressen och Dagens Nyheter har de senaste dagarna intensivt granskat nätjättar som Google och spridningen av antisemitism och nazism. Jag skrev om detta här i bloggen i lördags. Jag har valt att träda fram offentligt även om jag vet att ...

Sluta att sprida listan, Google

Under 30-och 40-talen kartlade svenska nazister medborgare i Sverige med judisk bakgrund. Jag blev kontaktad i höstas av en man som forskar på dessa ”juderegister”. Min farfar och hans syskon förekommer i dessa vidriga register. Tyvärr är detta en metod ...

5

8 mars

Jämställdhetskampen börjar på arbetsplatsen

...

Tala Trump till rätta, Löfven

När USA:s president Donald Trump i förra veckan deklarerade att han ville införa tullar på stål och aluminium var det som en isvind som drabbade ett redan vintrigt Europa och Sverige. Ståltullar kan komma att allvarligt skada svensk stå...

Inrätta ett Bert Lundin-pris

En av svensk fackföreningsrörelses stora kämpar, Bert Lundin, har gått bort. Han skulle i vår ha blivit 97 år. Dagens Arbetes Harald Gatu skrev en fin minnestext i söndags när vi nåddes av det tråkiga beskedet. ...

Prata politik på arbetsplatserna

När Kronprinsessan Victoria besökte Drottninggatan dagen efter att terroristen Akilov hade kört ihjäl och skadat flera människor fick hon frågan från en reporter om hur vi alls ska kunna gå vidare efter det som skett. "Tillsammans", var Victorias ...

1

Tänk om, Lärarförbundet

Lärarförbundets tidningschef, Annica Grimlund, avgick häromdagen i protest mot förbundets inskränkningar i tidningarnas fria och oberoende journalistik. I går kväll hörde jag henne och Lärarnas tidnings chefredaktör Örjan Björklund berätta om situationen. Fö...

Trygghet men ingen framtid

...

Måtte 2018 bli demokratins år

Kära läsare, Ett nytt år har börjat – valåret 2018. Vädermässigt börjar det mörkt, grått och ganska dimmigt. På ett sätt en träffande scenografi också utifrån en politisk horisont. Riktningen framåt är ganska ...

1

DET NYA SAMHALL

Oseriöst av Samhalls VD

Vår granskning av Samhall pågår för fullt. Jag efterlyste i min ledare i förra veckan att även politiska beslutsfattare skulle bry sig om den kritik som framförs mot ”Nya Samhall”. Det är ett bolag ägt till 100 procent av ...

8

Vår granskning av Samhall

Vår granskning av Samhall i nya numret av Dagens Arbete har hittills fått ett stort genomslag. I går, söndag, började vi publicera en del av granskningen - dels vår nyhet om samhallarbetarna som plockar isär militära granater, dels ...

SD:s rätta ansikte

Sverigedemokraterna har återigen visat sitt rätta ansikte. Under partiets landsdagar i Norrköping i helgen gick ett ombud upp och höll ett brandtal mot muslimer, ja han till och med påstod att muslimer inte är riktiga människor. Eftersom SVT forum sä...

Rimlig avgång

Svenskt Näringslivs Leif Östling deklarerar nu att han avgår som organisationens ordförande. Hans medverkan i Paradisläckan har skapat en förtroendekris. Kritiken mot hans syn på skatter och välfärd har kritiserats både inom näringslivet och i samhä...

Rätt att utesluta NMR-aktivist

Den här hösten har vi sett hur nazisterna flyttat fram sina positioner i offentligheten. Nordiska Motståndsrörelsens beryktade demonstration i Göteborg i samband med bokmässorna blev visserligen ett fiasko för rörelsen men samtidigt ett vittnesbörd om att ...

1

Grattis Charlie Christensen!

Serien Arne Ankas skapare,  Charlie Christensen, har tilldelats EWK-priset som han mottog på Arbetets museum i Norrköping. Vid ceremonin höll jag detta tal: När islamistiska terrorister tog sin in på franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i januari 2015 och mördade ...

1

Besvärande för Svenskt Näringsliv

I Uppdrag gransknings avslöjande om Paradisläckan framkommer att tusentals rika svenskar skatteplanerar genom att använda sig av så kallade brevlådeföretag på Malta. En av de utpekade är Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling. Han satte upp ett bolag på ...

Hoppfullt möte i Rosenbad

Jag hör till de journalister och opinionsbildare som under många år drivit frågan om att hot och hat mot medier, journalister och kulturutövare är ett hot mot demokratin. Länge kändes det som att tala inför döva öron ...

Allt stöd till Samhallsarbetarna

I årets avtalsrörelse enades LO-förbunden om en låglönesatsning. Anställda med lön under 24 000 kr/månaden skulle få ett särskilt lyft. Detta slöt sen industrins parter avtal om - ett avtal som betraktas som normerande fö...

Förnuftet segrade till slut

IT-skandalen på Transportstyrelsen utvecklades till en politisk cirkus där hot om misstroendevotum har haglat mot olika ministrar. Statsministern svarade med en ommöblering i regeringen i somras där både inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson fick lämna regeringen. Dä...

Glädjande reformer på arbetsmarknaden

Allt medan alliansen ägnar sig åt destruktiva interna och externa bråk så regerar den rödgröna regeringen på. I veckan kom tre glädjande arbetsmarknadsnyheter. Regeringen utvecklar yrkesprogrammen på gymnasieskolan så att eleverna kan få högskolebehörighet. En ny myndighet för ...

Spännande uppdrag

Tidskriftssveriges viktigaste event är den årligen återkommande Tidskriftsdagen/Tidskriftsgalan. I år har jag och Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar fått äran att leda Tidskriftsdagen. Kvällens gala ska ledas av herrar Mattsson och Helin som återuppstår som duo. Branschpress som Medievärlden, Resumé ...

Löfven lovar jämlikhetsreformer

Stefan Löfvens sommartal i Eskilstuna hör till ett av hans bästa tal hittills som statsminister. Han ägnade sig åt politiska väsentligheter snarare än åt det tjatiga maktspel som präglat sommarens bataljer med Anna Kinberg Batra  (M) och Alliansen som hä...

Ansvarslöshetens Allians

Haveriet på Transportstyrelsen är i sig en oerhört angelägen fråga för politiken. Frågorna är ännu många. Hur kunde en erfaren myndighetschef medvetet fatta beslut om att bryta mot lagen? Varför reagerade inte styrelsen? Var kom tanken på att ...

9
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.