Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Digitalisering för framtiden är viktigt, men det är inte allt”

Peter Larsson om att grundläggande kunskaper kommer att behövas även i framtiden.

Bloggrubrik

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga. Kom gärna med kommentarer och tips. Berätta om hur du ser på samhällsutvecklingen, om vad som händer på ditt jobb. Personpåhopp, sexism och rasism accepteras däremot inte.

Helle Klein, chefredaktör.

Vakna upp – bilda motstånd

Jag har i dag talat vid kulturmanifestationen ”Fascismen står i farstun, men nu gör vi motstånd.” i en fullsatt Länsteatern i Visby. Här är mitt tal:

Vänner, det är allvar nu. Det är dags att vakna. Fascismen och nazismen marscherar åter gatorna runtom i Europa och i vårt eget land. Här i denna stad. Deras politiska grenar intar parlamenten – det är inte små udda sekter utan stora partier ibland regeringsunderlag för att den traditionella högern inte håller emot.

Likheterna med 30-talet är så många att det inte längre går att blunda eller slå dövörat till. Historiska paralleller är alltid problematiska – historien upprepar sig sällan exakt. Däremot hör det till alla intellektuellt tänkande att lära av historien. Likt filosofer, ekonomer, politiker och författare efter andra världskriget måste vi i dag deklarera: Aldrig mer! Aldrig mer nazism och fascism. Aldrig mer förödande krig och Förintelse.

Världenvänner, de kallar sig Sverigevänner och vill krossa allt det av demokrati, öppenhet och mångfald som Sverige står för och som folkrörelser, fackföreningar, politiska partier och demokratiska institutioner under århundraden byggt upp.

Världenvänner, det är allvar nu. Det är dags att vakna. När Nordiska Motståndsrörelsen skanderar ”Ut med packet” och kallar oss som försvarar den liberala demokratin och det mångkulturella samhället för ”landsförrädare” menar de allvar. Deras ord är våldsamma och deras praktik är våldsam. De vill bokstavligen ta död på demokratin och dess försvarare.

Yttrandefrihet har inte ett dugg med hat och hot och våld att göra. Vår generösa tryckfrihets- och yttrandefrihetslagstiftning syftar till att skydda det öppna och demokratiska samhället och de rättigheter som alla medborgare har. Att påstå att uppvigling och våldsbejakande extremism har med yttrandefrihet att göra är att missbruka dess namn.

Men visst, demokratin har i sig fröet till sin egen undergång. Vi tolererar också de intoleranta. Vår demokrati tillåter de odemokratiska. Allt detta vet vi men det gör inte att vi ska normalisera de auktoritära krafterna. Det innebär inte att de destruktiva krafterna måste bjudas in till varje möte, till varje arrangemang.

Att nazisttidningen Nya Tider uppbär presstöd (det i sig absurt) innebär inte att de måste vara utställare på Bokmässan i Göteborg. Att Nordiska Motståndsrörelsen registrerat sig som politiskt parti innebär inte att de måste delta i Almedalen.

Eller som Advokatsamfundets generaldirektör Anne Ramberg har uttryckt det: ”Det kan inte vara någon självklarhet att nazister och annat odemokratiskt slödder ska få inbjudningar till privata sammankomster. Nazister och rasister förtjänar inte att bemötas med respekt bara för att man har registrerat sig som parti eller för att man bedriver en nyhetssajt.”

Sluta använd yttrandefriheten som feghetens beslutsform – formulera i stället den demokratiska värdegrund som alla organisationer, företag, stat och kommuner bör vila på – den som säger att människovärdet är okränkbart, att rasismen inte hör hemma i mötesrummen, på arbetsplatserna, i politiken eller på kulturevenemangen. Arrangörerna av Almedalen och Bokmässan måste tänka om – antingen blir ni arenor för demokratins mångfald eller för nazismens och fascismens inskränkthet.

Det är allvar nu. Vi måste bilda motstånd, måste stå emot. Kampen om det offentliga rummet rör inte alls bara stora arenor som Almedalen eller Bokmässan utan är en realitet för människor i småorter där nazisterna etablerar sig och försöker ta över orten – så sker i Skåne, i Värmland och i Dalarna exempelvis. I lilla Ludvika pumpar Nordiska Motståndsrörelsen in folk i ett försök att ta över politiskt i det kommande valet. Härom kvällen fick jag ett mejl från en förtvivlad man som bor i en by i Dalarna:

”NMR försöker kidnappa den här bygden. Deras stormtrupper visar sig allt oftare. De marscherar i skymningen genom bostadskvarteren. Det här är på riktigt och jag har nog aldrig känt mig så olustig inför ett politiskt skeende. Jag trodde aldrig att jag skulle få vara med om något liknande.”

I små samhällen tvingas folketshus- och folkparksföreståndare att sätta stopp för SD:s och Nordiska Motståndsrörelsens försök att ta över vår folkrörelsedemokrati. Runtom på arbetsplatserna hårdnar klimatet och det är tufft att bekämpa rasismen i fikarummen. Men det är alla dessa människor – alla ni i bruksorter, i småstäder och storstäder på torgen och gatorna, på arbetsplatser och i föreningar runtom i Sverige – det är ni som är de verkliga demokratikämparna – de som vågar stå emot.

När Danmark ockuperades av nazisterna gick prästen Kaj Munk upp i sin trenchcoat till kyrkan en söndag och sa till församlingen:

”Jag kommer inte längre att använda min prästdräkt och jag skall inte predika för er längre. Det finns människor här i kyrkan som samarbetar med ockupationsmakten medan andra ser sina barn bli misshandlade och dödade.”

Och så gick han hem. Han fick många varningar – han kunde bli skjuten för det han sagt. Vänner arrangerade en flykt för honom till Sverige, där han skulle kunna leva i säkerhet. Men han ville inte resa till det säkra Sverige. Han ville stanna och kämpa där han var. En dag kom nazisterna och hämtade honom och sköt honom i ett skogsbryn på Jylland. Det var 1944.
Efter Kaj Munks död anslöt sig tusentals danskar till motståndsrörelsen.

Det ska inte behövas någons död för att vi ska vakna. Det är allvar nu.
Vi måste grannar emellan, medlemmar i fackföreningar, kulturföreningar, bostadsrättsföreningar och människorättsföreningar stötta varandra för det är allvar nu – vår folkrörelsedemokrati måste precis som då den växte fram, blir en mylla för modet. Tillsammans får vi modet att aldrig stå neutrala och tillsammans ser vi till att nazismen och fascismen aldrig någonsin blir en normalitet i vårt samhälle.

Vi måste också se upp så att vår kamp mot de uttalade nazisterna inte blir ett sätt att legitimera slipsfascismen dvs Sverigedemokraterna som är det riktigt allvarliga hotet då de samlar snart 20 procent av väljarkåren. Det är deras fans och svans som hatar och hotar. Det är deras intåg i politiken som gett luft under vingarna för rasismens våldsverkare. Spyorna i kommentarsfälten skapar just det inhumana samhälle som gör våldet möjligt, som sätter flyktingboenden i brand och som dödshotar oss journalister, författare och beslutsfattare.

Jag har nog aldrig tidigare varit med i så många seminarier här under Almedalsveckan som handlar om hot och hat mot journalister. Äntligen börjar lagstiftaren förstå att det hat som hittills fått pågå på nätet i yttrandefrihetens namn håller på att undergräva just yttrandefriheten och tryckfriheten. Om ingen längre vågar granska högerextremismen eller bilda opinion för en generös flyktingpolitik då har de bruna krafterna segrat.

Hatet och hoten träffar inte bara journalister utan det träffar många idag som engagerar sig för mångfaldens samhälle, för feminism och HBTQ-rättigheter. Lagstiftningen måste skärpas.
Ord är inte oskyldiga – de kan piska upp våldsamheter och avhumanisera människor tills de inte längre betraktas som människor. Den tyske språkvetaren Victor Klemperer studerade nazitysklands språk – hans bok kom ut efter kriget 1947 – han jämför det högerextrema språket vid en sorts förgiftning:

”Ord kan vara som mycket små arsenikdoser, de sväljs helt obemärkt, det tycks inte ha någon verkan men efter ett tag verkar giftet ändå.”

Vår liberala demokrati håller på att förgiftas.
Det är allvar nu. Det är dags att vakna. Bilda motstånd! Det handlar om ett val och valet är ditt och mitt, precis som Mikael Wiehe sjunger:

”Dom flesta går med strömmen om det går
Dom flesta vill ju helst ha lugn och ro
Men om fascismen kommer smygande tillbaks
så är det du och jag som måste stå emot

Vakna upp
Fatta mod
Börja se dej omkring
Bli inte en av dom
som bara står där sen
och säger att jag visste ingenting”

Läs mer: Helle Kleins blogg


hk@da.se

3Kommentarer

Assar Hansson:

Håller med Helle till alla delar. Demokratin måste skyddas. Redan Churchill sa att demokrati är inte den helt felfria formen för ett land men mycket bättre än alla andra former.
Helle och alla andra som står upp för demokratin har mitt stora stöd.

Lena Blomkvist:

Rätt. Det är inte längre läge att stå bredvid och blunda. Om jag inte törs stå för demokratin och allas lika värde, hur kan jag då kräva att nån annan ska göra det?

Karl-Ole Lundén:

Människor är inte kritiskt ifrågasättande till nationalistiska, individualistiska, populistiska (Nazistiska) uttalanden, agerande. Människorna stöder dessa nationalister, individualister, populister. Trump, Putin, Erdogan m.m. Dagens strömningar påminner om 1930 talets och som utlöste andra Världskriget. Är världen på väg in i en tredje världsbrand? Dom olika religionerna står inte för människors lika värde, rättvisa och jämlikhet utan för en blodig kamp för den enda ”rätta” religionen.

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Dags för en framtidsgrupp, Löfven

Det blev en annorlunda 1a maj i år. Visserligen var vädret som vanligt, kallt och regnigt. Men det var väl det enda som indikerade någon sorts normalitet. Allting annat är just nu väldigt annorlunda. Arbetarrörelsen kunde samlas ändå tack vare ...

Distansarbete pågår

Vi har nu distansarbetat i tre veckor på Dagens Arbetes redaktion. Det lär bli ett tag till. Mycket ställs nu upp och ner i Coronakrisen. Våra läsare, industriarbetarna, permitteras eller få arbeta för högvarv. Det ser mycket olika ut ...

Alltid minnas, aldrig normalisera

Aldrig mer, är mantrat vid varje manifestation och högtidlighållande av Förintelsens offer. Upprepningen har varit som ett sätt att upprätthålla anständighetens och civilitetens gräns. Det har känts enklare att andas efter att vi samfällt, oavsett ...

2

Arbetarrörelsen behöver sin historia

Strax före jul kom ett dystert besked: Arbetarrörelsens arkiv, ARAB måste skära ned kraftigt på bemanningen. Framförallt kommer tjänsterna på själva biblioteket att skäras ned. ARAB låg tidigare i anslutning till LO-borgen men har under ...

1

Äntligen rättegång!

Jag har under många år drivit och debatterat frågan om att samhället måste ta hat och hot mot journalister på större allvar då det i grunden hotar demokratin och den fria journalistikens möjligheter. Högerextrema rörelser sätter ...

1

Svensk industri för klimatets skull

Det nya året börjar oroligt med en amerikansk presidents vettlösa utrikespolitik som kan leda till storkrig i Mellanöstern. Den eskalerande konflikten mellan USA och Iran är mardrömslik. Just som världen borde samlas i krafttag i miljöomställningen verkar storpolitikens ...

2

Tack för hoppet, Margot

Jag går ut från biografen och känner djup melankoli. Filmen om Hasse&Tage är en kärleksfull berättelse om en svunnen tid. Inne i biosalongen blandas skratt och gråt. I folkhemssverige kunde höger och vänster åtminstone skratta ...

Saltsjöbadsandan behövs i svensk politik

Det blåser visserligen isvindar i Almedalen men frågan är om det ändå inte är samarbetets tid snarare än den hårda polariseringen vi kan skönja. Ett nytt politiskt landskap har öppnat upp för ett mer idépolitiskt intressant Almedalen. Den fö...

1

Almedalen har börjat

Nu har jag installerat mig i Visby och hunnit smaka på det goda kaffet hos DN och lyssna på den första partiledarutfrågningen. I dag är det Miljöpartiets dag och Per Bolund blev utfrågad av DN. Han talade väl om vå...

Hög tid att stoppa NMR

Almedalsveckan börjar på söndag. I år har flera organisationer och företag bestämt sig för att inte delta. Skälen är förstås skiftande, till stor del är det nog en kostnadsfråga för Almedalen har blivit alldeles fö...

1

Grattis Centern!

Så kastade Erik Ullenhag till slut in handduken och gratulerade Nyamko Sabuni till partiledarskapet. Visserligen har hon inte valts än men på fredag lär Liberalernas extra partistämma välja henne som efterträdare till Jan Björklund. Det är en sorglig utveckling fö...

1

Mitt Almedalen 2019

Jag håller på att planera min Almedalsvecka och kan konstatera att det som vanligt blir hektiska dagar. Förutom lunchmöten, middagar och mingel ska jag medverka i dessa spännande seminarier etc i år. Söndag 30 juni  17.30 – 19.00 - Sveriges ...

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

EU-valet blev ungefär lika splittrat och svårtolkat som riksdagsvalet i höstas. Å ena sidan kan resultatet läsas i jämförelse med förra EU-valet för fem år sedan. Då ser man en rejäl tillbakagång för ...

1

Fira rösträtten 100 år – rösta på söndag

I dag är det exakt 100 år sedan som riksdagen beslutade att införa allmän och lika rösträtt för män och kvinnor. Den 24 maj 1919 infördes demokratin på riktigt, kan man säga. Men det skulle dröja ...

Den fria journalistiken är hotad

Förra året dödades nästan 100 journalister världen över. Hoten och censuren tilltar, även i Europa. Vi har ett gemensamt ansvar för att stå upp för det fria ordet, skriver Sveriges Radios vd Cilla Benkö på DN Kultur. I dag, ...

Låt 1:a maj bli vår längtans manifestation

...

Rejäl debatt om vaktbolagen

För två veckor sedan avslöjade Dagens Arbete och Expressen i en gemensam granskning att anställda väktare vid de stora vaktbolagen hade kopplingar högerextremism, nazism och våldsbrott. Jag kunde också berätta om min upplevelse av att ha en hö...

Fortsätt med facklig-politisk samverkan

Kommunal drar in sitt pengastöd till Socialdemokraterna. Det är varken oväntat eller så dramatiskt som somliga vill låta påskina. Att man från borgerligt håll vill se det hela som en krigsförklaring från facket mot socialdemokratin är fö...

1

Prata politik utanför parlamentet

I spåren av den långa regeringsbildningsprocessen kan nu skönjas ett ökat politiskt intresse bland medborgarna. Många riksdagspartier vittnar om att fler vill bli medlemmar. Socialdemokraterna kunde redan i valrörelsen märka detta och genom aktivt dörrknackande och folkrörelsearbete ...

1

Löfvens ledarskap behövs

Stefan Löfven valdes som väntat till statsminister av riksdagen. Nu kan äntligen en regering tillträda och landet börja styras på riktigt. Det har varit en skakig tid i svensk politik och det lär bli skakigt framöver också. Men är ...

4

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade ...

Tänk efter nu, Vänsterpartiet

Just som Liberalerna beslutade att släppa fram en Löfven-regering ryktades det att Vänsterpartiet kan tänka sig att rösta nej. Det vore verkligen sensationellt och mycket olyckligt. Ilskan inom Vänsterpartiet är fullt förståelig. Mittenöverenskommelsens formulering om ...

3

Politik i besvikelsens epok

Vi som satts att leva i besvikelsens epok, ja vad gör vi nu? Vad ska vi tala på för språk, sjöng Monica Zetterlund en gång Tage Danielssons politiskt melankoliska visa. Just politisk melankoli är väl det som utmärker ä...

Behåll Jämställdhetsmyndigheten

Samtidigt som den allmänna och lika rösträtten firar 100 år beslutar högermajoriteten i riksdagens arbetsmarknadsutskott att bekräfta M+KD-budgeten. Anslagen till jämställdhetsarbetet dras in. Det innebär att Jämställdhetsmuyndigheten kommer att läggas ned under ...

1

Fira demokratin och lär av historien

Statsminister Stefan Löfven ägnade större delen av sitt jultal i Avesta åt att betona vikten av att alltid stå emot högerextremismen. ”I varje tid och på varje plats när högerextremismen mobiliserar står varje demokrat inför ett beslut: Att ...

1

Utlys extraval

Centerns och Liberalernas agerande är obegripligt. De har envetet hävdat att inte Sverigedemokraterna ska få något politiskt inflytande. Samtidigt har de just låtit SD få det. Först röstar de ned statsminister Löfven tillsammans med M, KD och SD efter ...

1

Centerns dogmatism är skadlig

Centern har nu meddelat att de inte tänker samarbeta med Socialdemokraterna om regeringsmakten och därför kommer att rösta nej till Stefan Löfven som statsminister. Efter flera dygns intensiva förhandlingar nådde de visserligen långt men inte tillräckligt ...

4

Skogsarbetarkamp i Sollefteå

Jag befinner mig i Sollefteå, där Skogsarbetareförbundet bildades för 100 år sedan. I dag finns skogsarbetarna organiserade i GS-facket som håller förbundsmöte och jubileumstillställning på Hallstaberget i dag och i morgon. Skogsarbetarkampen var lång och hå...

Ny tid kräver nya allianser

Talmansrundorna i riksdagen går just nu mest i cirkel. Trots att valrörelsen för längesedan är över gäller fortfarande de retoriska utspelen som bara låser fast positionerna. Stefan Löfven upprepar med en dåres envishet att blockpolitikens tid är ...

2

Rädda Lärarnas tidning

Diskussionen om självständiga fackförbundstidningar tog fart när Lärarförbundet påbörjade sitt förändringsarbete för ett år sedan. Tidningen Journalisten har i sitt senaste nummer en djuplodande granskning av det som hittills hänt. Det är en ...

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.