Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Löfven lovar jämlikhetsreformer

20 augusti, 2017

Skrivet av

Stefan Löfvens sommartal i Eskilstuna hör till ett av hans bästa tal hittills som statsminister. Han ägnade sig åt politiska väsentligheter snarare än åt det tjatiga maktspel som präglat sommarens bataljer med Anna Kinberg Batra  (M) och Alliansen som härförare.

Löfven kan som få göra ideologi av den svenska modellen och talade engagerat om att kommande val handlar om värderingar, om vilket Sverige vi vill ha i framtiden. Det starkaste avsnittet i talet handlade om kampen för demokratin mot antisemitism, rasism och nazism.

Statsministern lovade att regeringen skulle satsa på att alla skolor återigen ska kunna genomföra hågkomstresor till Förintelsens platser för att vi aldrig någonsin ska glömma nazismens brott mot mänskligheten. Han lovade också att tjugo år efter Göran Perssons förintelsekonferens i Stockholm bjuda in till en ny sådan år 2020.

Det är angelägna och bra markeringar, men ännu bättre är att regeringen förstått att satsa på att bekämpa grunden för extremismen och hatet, nämligen ojämlikheten och otryggheten. Gängledarna ska inte glorifieras utan arresteras, som Löfven uttryckte det. Han lanserade en rejäl satsning på polisen i kommande höstbudget och utlovade dessutom satsningar på välfärden.

”Vi ser fortsatt stora utmaningar, men också stora möjligheter för vårt land. Vi ska bekämpa otryggheten och orättvisorna. Vi ska framtidssäkra välfärden. Vi ska se till att alla jobbar som kan jobba. Det är tid för framtidsbygge”, sa Löfven och fick applåder.

Svensk ekonomi går just nu som tåget. Enligt SCB så har BNP ökat med 1,7 procent andra kvartalet i år jämfört med första kvartalet. Alla kurvor pekar uppåt – hushållens konsumtion, exporten och importen, produktionen inom näringslivet liksom antalet sysselsatta.

Det finns således reformutrymme. Precis som Ernst Wigforss och Per Albin Hansson förstod att rejäla jämlikhetsreformer är bästa sättet att bekämpa nazisternas stöveltramp gör regeringen klokt i att komma med en höstbudget fylld av satsningar på omsorg, vård, skola och infrastruktur.

”Kampen för jämlikhet är en kamp för trygghet”, sa Löfven.

Just det.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.