Industriarbetarnas tidning

”Av 110 operatörer är 46 inhyrda”

12 september, 2017

Skrivet av

Dagens Arbete Nr 10 1999.

Catharina Berlin var klubbordförande 1998 på Evox-Rifa i Gränna, det första kända fallet där anställda sades upp ena dagen för att ersättas med inhyrda dagen därpå.

Hur var det?

– Vi kände oss helt överkörda. Företaget ville runda lagen om anställningsskydd och plocka tillbaka dem de helst ville ha, utan att behöva bry sig om någon turordning. Vissa av de uppsagda kom tillbaka som inhyrda.

Vad hände sedan?

– Företaget ville lägga ner oss 2004 i samband med att tillverkningen av de stora kondensatorerna skulle flytta till England. En del produktion blev kvar, de flesta förlorade sina jobb, vi la ner klubben. Sen blev vi uppköpta av amerikanska Kemet Electronics.

Och i dag?

– Full fart faktiskt. Vi går treskift och har ett ständigt helgskift. Ändå blir det en massa övertid.

Har ni inhyrda?

– Av 110 operatörer är 46 inhyrda. Men i regel erbjuds de tillsvidareanställning efter ett tag. Personalomsättningen är rätt hög.

Vad gör du själv?

– Jag är operatör, vid samma maskiner. Vi har ingen klubb men jag är avdelningsombud. Jobbar ständig natt. Det har jag gjort sedan 1998, det trivs jag rätt bra med.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.