Ungdomar och utlandsfödda har större chans att få jobb på bemanningsföretag än hos andra arbetsgivare. Många går snabbt vidare till jobb hos kundföretagen.
Var femte anställd inom bemanningsbranschen är född utomlands och 40 procent är yngre än 30 år, uppger organisationen Bemanningsföretagen. Det är högre siffror än på arbetsmarknaden som helhet. Branschen fungerar alltså som en språngbräda för de som har svårt att få ett första jobb, menar Bemanningsföretagen.
Bland forskare finns olika teorier om varför det är så vanligt att utrikes födda jobbar för bemanningsbolag. En anledning kan vara att många saknar sociala nätverk och kontakter till arbetsmarknaden, och att bemanningsföretagen kan fylla den funktionen i stället. Dessa har också bättre möjligheter att utreda och bedöma arbetssökandes kvalifikationer än vad enskilda arbetsgivare har, vilket minskar risken för diskriminering. Andra menar att just diskriminering på arbetsmarknaden tvingar utrikes födda att ta jobb på bemanningsföretag.
Redan under sitt första anställningsår lämnar runt 40 procent av de bemanningsanställda branschen. De flesta går vidare till ett jobb på kundföretaget.
Inom industrin, där bemanningsbranschen är allra störst, är det vanligt att kundföretagen använder bemanningsbolag för att rekrytera och testa personal – först hyrs de in och efter en tid erbjuds vissa anställning.