Industriarbetarnas tidning

Så ska motor­branschen locka unga

21 september, 2017

Skrivet av

Samarbete med arbetslivet, bättre utrustning och välutbildade lärare – så ska unga lockas att plugga fordonsteknik. Nu har de tre första gymnasieskolorna fått kvalitetsstämpeln Motorbranschcollege.

Motorbranschcollege

Motorbranschcollege är en certifiering för gymnasieskolor som utfärdas av MYN, Motorbranschens yrkesnämnd. För att bli certifierad behöver skolan uppfylla sex krav:

  • Säkrad kompetensförsörjning
  • Nära samarbeten med bransch och företag på orten
  • Kvalitetssäkring och nöjda elever på de fordonstekniska programmen
  • Kompetensutveckling för yrkeslärarna
  • Tillgång till ändamålsenliga maskiner, utrustning och lokaler
  • Kvalitetssäkrat arbetsplatsförlagt lärande

Tre skolor har hittills blivit certifierade: Edströmska i Västerås, Fyrvalla i Östersund och Tullängsgymnaiset i Örebro.

De närmaste tre åren bedömer motorbranschen att man behöver anställa 5800 personer. Det handlar om yrken som lastbilsmekaniker, personbilsmekaniker, bilskadereparatörer och fordonslackerare.

Samtidigt har antalet elever på gymnasiets fordonstekniska program sjunkit stadigt de senaste åren.

– Vi behöver visa upp fordonsbranschen och visa att det är en attraktiv utbildning, säger Christian Eklund, biträdande rektor på Edströmska i Västerås, som är en av de gymnasieskolor som nu certifierats som Motorbranschcollege.

Fack och bransch har gått ihop för att skapa en kvalitetsstämpel för gymnasieutbildningar. Syftet är att höja kvaliteten och statusen på utbildningen. Inspirationen kommer bland annat från Teknikcollege, som på ett liknande sätt certifierar tekniskt inriktade utbildningar.

Certifieringen visar att utbildningen uppfyller motorbranschens krav. Bland annat ska det finnas ett nära samarbete med branschen, bra utrustning och lärare som får fortbildning.

I november i fjol startade ett pilotprojekt, och i somras bestämde sig parterna för att fortsätta.

– Jag har sett en väldig utveckling på skolorna, och ett ett stort engagemang från lärarna, säger Lina Skoglund som är ansvarig för projektet på IF Metall.

Nu i september har det de tre första skolorna certifierats. Edströmska i Västerås fick sin certifiering i tisdags.

– Vi har fått en bekräftelse på att vi håller hög kvalitet, att vi arbetar rätt, säger biträdande rektor Christian Eklund.

På skolan har det pågått ett arbete med att kartlägga lärarnas fortbildningsbehov, att se över all utrustning och lokalerna och att göra det arbetsplatsförlagda lärandet ännu bättre.

– Jag tycker man sätter en ny standard för vad fordons- och transportutbildningen ska hålla på med.

Just det nära samarbetet mellan arbetsplatserna och utbildning är centralt.

– Branschen utvecklas väldigt snabbt i och med digitaliseringen. Skolorna behöver hjälp med att ställa om till den nya tekniken, i samverkan med branschen, säger Lina Skoglund.

En kommentar till “Så ska motor­branschen locka unga

  • Det handlar också om att efter utbildning kunna få en bra lön samt ett jobb med bra arbetsmiljö.
    Ingen vill binda upp sig på en utbildning om man hamnar på en låg lön och dåligt arbetsmiljö när man sedan kommer ut i arbetslivet.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.