Industriarbetarnas tidning

De lyfter frågan om stress och mobbing

24 oktober, 2017

Skrivet av

I dag anordnar organisationen Gilla jobbet en heldag i Stockholm på temat ”Den hållbara arbetsplatsen”. Bland ämnena finns mobbing, stress och konflikter på jobbet.

Vill lyfta fram ett sunt arbetsliv

Gilla Jobbet startades av arbetsmarknadens parter 2011 som en gemensam arena där arbetsmiljöfrågan kunde lyftas. De återkommande seminarierna arrangeras av AFA Försäkring, Prevent och Suntarbetsliv tillsammans med fack och arbetsgivare inom privat och offentlig sektor.

En viktig del i Gilla Jobbets uppdrag är att bidra till att omsätta forskningsresultat till praktisk tillämpning och ge stöd och verktyg till målgrupperna så de kan tillämpa kunskapen på arbetsplatsen.

En av talarna är psykologen Stefan Blomberg på Arbets- och miljömedicin vid universitetssjukhuset i Linköping. Han ska prata om vad mobbing på jobbet är och vad som skiljer det från kränkande särbehandling och trakasserier.

– Dessutom ska jag ta upp hur vi påverkas av mobbing och hur man förebygger och hanterar det, säger han.

Han menar att man bör vara särskilt lyhörd ifall man är anställd på en arbetsplats med tajt gemenskap. Att arbetsplatsen upplevs som trygg är nämligen inte en garanti för att mobbing inte förekommer – tvärtom kan det leda till att sådana problem går omärkta förbi.

– Då är det extra viktigt att vara uppmärksam på om det finns någon som inte passar in i gruppen. Det kan vara oerhört tufft att vara motvalls i en grupp som är jättetajt. På en mansdominerad arbetsplats kan det, till exempel, finns en kvinna som inte gillar humorn eller jargongen. Men det kan också bero på andra saker, som att man är ideologiskt överens, säger Blomberg.

Mobbing förekommer på alla typer av arbetsplatser, säger Stefan Blomberg, men på arbeten med fler män än kvinnor finns särskilda risker:

– Jargongen är en riskfaktor som vi oftare ser i den typen av sammanhang. Att man kan vara rätt tuff mot dem som inte orkar med tempot eller inte lever upp till bilden av hur en bra arbetare ska vara.

Vad kan man som medarbetare göra?

– Det handlar om civilkurage, att våga säga ifrån. Men också att lyfta det som en arbetsmiljöfråga, eftersom det faktiskt är vad det är.

Flera av torsdagens föreläsningar handlar om just den psykosociala arbetsmiljön. Cecilia Elander, projektledare vid Suntarbetsliv, och Marie Åsberg, professor emerita i psykiatri vid institutionen för kliniska vetenskaper, Karolinska Institutet ska hålla ett seminarium om osund stress i arbetslivet och vikten av att få må bra på jobbet.

– Man måste våga prata om de här sakerna, om värderingar, och att det är något som alla är delaktiga i att skapa. Tanken är att visa att det faktiskt går att göra något åt stressen, säger Cecilia Elander och fortsätter:

– En viktig sak är att kartlägga vad det är som stressar och prata om just de sakerna, även om det kan vara svårt eftersom det är mycket känslor kopplat till det. Det handlar om att känna att man duger – det är många som bär på en känsla av otillräcklighet.

Vems ansvar är det då att skapa en bra miljö på jobbet?

– Jag skulle säga att det är allas.  Men är man chef har man kanske lite extra ansvar för den grupp som man arbetar med, säger Marie Åsberg.

En kommentar till “De lyfter frågan om stress och mobbing

  • 24 oktober röstade Europaparlamentet lagstiftande beskydd för visselblåsare därmed förs frågan över EU kommissionen. Sverige har utvecklats djupt odemokratiskt, obehagligt land där politiska och ekonomisk särintressen styr det mesta i våra liv där yttersta samhällselit koncentrerats centrala delar huvudstaden, ja gud nåde den som anför motsatt uppfattning från samhällsutveckling färgad beige och blått! Ja fåfängan och högmodets lilla land iskallt så in i Norden…

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.