Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Grattis Charlie Christensen!

12 november, 2017

Skrivet av

Serien Arne Ankas skapare,  Charlie Christensen, har tilldelats EWK-priset som han mottog på Arbetets museum i Norrköping. Vid ceremonin höll jag detta tal:

När islamistiska terrorister tog sin in på franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i januari 2015 och mördade tolv personer, var fem av dessa satirtecknare. Dådet väckte avsky i hela världen. Men det fanns de som ansåg att attentatet kunde förstås, ja till och med försvaras. I Moskva vandrade aktivister från rörelsen Guds vilja – en djupt konservativ kristen rörelse – till den franska ambassaden och demonstrerade mot Charlie Hebdo. Demonstranterna menade att satirtecknarna hade förolämpat religionen, även den kristna. Ledaren för Guds vilja skrev en kommentar att ”karikatyrtecknare är de sanna terroristerna”. (Läs mer i Gabriel Byströms bok ”Med Guds hjälp”)

Vi lever i en mörk tid där yttrandefrihet, fri journalistik och opinionsbildning liksom satiren är satt under prövning. I land efter land i Europa stängs gränser, byggs mentala murar och inskränks de grundläggande demokratiska rättigheterna. Vi ser det i Polen, Ungern, Tjeckien. Men vi ser det också i de högerextrema rörelsernas framgångar i Tyskland, Frankrike, Österrike och tyvärr också i vårt eget land.

Är det någon gång satirteckningen behövs är det i vår tid när den liberala demokratin hotas från extremism, fundamentalism och fascism. Äkta satir är öppenhetens salt, aldrig propagandans unkenhet. Satiren vänder upp och ned på maktordningar, utmanar vår världsbild och får makthavare att se sig själva i en skrattspegel.

Den politiska teckningen är en solidaritetshandling med de mest utsatta. Det om något visste mästaren EWK, vars minne vi upprätthåller genom att dela ut satirpris i hans anda. Satiren sparkar inte nedåt utan uppåt mot maktstrukturer, inskränkthet och uppblåsthet. Och med humorns kraft blir tillvaron på nåt sätt enklare att uthärda. Skrattet kan skapa förändring.

EWK-priset går i år till serietecknaren Charlie Christensen vars serie Arne Anka i år fyller 30 år. Som chefredaktör för Dagens Arbete är jag omåttligt stolt eftersom Ankan varit ledande seriefigur i vår tidning alltsedan den hette Metallarbetaren en gång. Arne Anka, från början en missförstådd bohem och hopplös romantiker som med åren blivit en kämpande humanist. Där vid bardisken efter några öl levererar Ankan de mest svidande politiska kommentarerna om vår samtid.

Som i albumet ”Mentala selfies” där Ankan konstaterar ”Arbetarklassen har inget arbete, medelklassen har inga medel och överklassen har ingen klass”. I samma album kommenterade Charlie Christensen Charlie Hebdo-händelsen genom att publicera en hel sida som bara är svart med texten: Teckning godkänd av extremister ur alla läger och helt i överensstämmelse med deras syn på framtiden.

Frågan är om det alls går att teckna satir i vår tid när verkligheten överträffar dikten? När varje tweet från den amerikanska presidenten Trump är så skruvad att man får nypa sig i armen för att förstå att det verkligen är på riktigt. Faktum är att Charlie Christensen kommenterade just Trump genom Arne Anka redan sommaren innan Trump blev vald.

– Jag gjorde en serie förra sommaren om att han skulle vinna. Jag brukar tänka så när jag jobbar: vad är det värsta som kan hända? Så på så sätt var jag väl förberedd, säger han i en intervju i Dagens Arbete och fortsätter:

– Men det är svårt att göra satir på honom eftersom det inte går att överträffa honom. Samtidigt är han ledare för världens mäktigaste land, så det är viktigt att försöka. Han är ju skitfarlig.

Ja Trump är farlig liksom Putin i Ryssland liksom Erdogan i Turkiet och Viktor Orban i Ungern med flera auktoritära mäktiga män. Men farligast är om vi inte längre bryr oss – om extremism, nazism och fascism blir det nya normala. Satiren får oss att inte blunda eller slå oss till ro. Och så länge vi har fria självständiga tidningar som publicerar teckningarna och serierna lever demokratin.

Som juryn skriver i prismotiveringen:

”Arne Anka, är ett ständigt störande inslag i den allmänna ordningen. Han ger röst åt underdogen i både den stora och lilla världen.”

Stort grattis Charlie Christensen – länge leve satirtecknaren, som inte är vår tids terrorist utan vår tids livsnödvändiga kämpande humanist.

En kommentar till “Grattis Charlie Christensen!

  • Håller med föregående talare.
    Och vill bara säga GRATTIS till Charlie?
    Älskar Arne Anka och har det mesta som publicerats om honom.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.