
”Man har ju också ett egenansvar”
15 november, 2017
Skrivet av Anna Julius
Det är den arbetsskadade som måste hålla koll och ansöka så att livräntan blir uppräknad. Varken fack eller arbetsgivare vill ändra det systemet.
Villkoren i Afas försäkringar bestäms i förhandlingar mellan arbetsgivare och fack. Lea Skånberg på IF Metall sitter i Afas styrelse. Hon säger att som med andra försäkringar är det den som vill ha ut pengar som måste göra ett anspråk, och det är viktigt att läsa det finstilta.
– Det är omöjligt för Afa att göra uppräkningar utifrån var och ens inkomster, det är den enskildas ansvar, säger hon, och tillägger att hon tycker att Afa i stort gör ett bra jobb.
Dem vi pratar med säger att de insett möjligheten att få livräntan uppräknad först när de läst DA. Ska man behöva läsa tidningen för att få reda på det?
– Det visar att vi inte är tillräckligt bra på att informera. Men man har ju också ett egenansvar. Det är ingen skillnad på hemförsäkringen, man måste läsa hela brevet.
Catharina Bäck, försäkringsexpert på Svenskt Näringsliv och styrelseledamot i Afa, tycker att Afas arbetsskadeförsäkring fungerar väldigt bra.
– Har man rätt till ersättning och uppfyller villkoren, då får man det. Sedan bygger alla kollektivavtalade försäkringar på att du ansöker själv om ersättning. Och det är väl rimligt.
Även Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO och även han styrelseledamot, har svårt att se att det skulle finnas någon automatik i hur livräntan räknas upp.
– Det skulle vara krångligt om Afa skulle ha varenda löneuppgift på alla.
Han säger att risken vore att den som skulle ha haft en dålig löneutveckling skulle tvingas betala tillbaka.
– När en individ fått för lite, då får den höra av sig. Men frågan är om det behöver vara så krångligt. Det är där man får fokusera. Vad kan man göra för att korta handläggningstider? Det vet jag att Afa tittar på.
Afa har ingen informationsplikt, varför är det så?
– Vi har delat upp det så att det är vi som ska informera våra medlemmar, vi får pengar av försäkringssystemet för det. Vi har en hel organisation som håller på med det.
Ändå får folk reda på detta genom att läsa tidningen, är det rimligt?
– Man kan säga att det är bra att man får reda på det. Sedan kan man tycka att alla ska ha all information. Vi informerar brett. Men i regel får man informationen när man är frisk. Sedan när man är skadad minns man inte vilken information man fått.
Hur skulle det vara om Afa till exempel skickade ett brev till alla som skadades på, säg, 80- eller 90-talet, om att de ska kolla sin livränta?
– I och med att parterna har informationsplikten så borde det vara vårt jobb. Vi har ju betalt för att informera om försäkringarna. Jag hoppas att det sker, så vi inte brister där.
Arbetsskadeförsäkringen från Afa bygger på skadeståndsrätten. Enligt den räknas livränta upp med priserna, och inte inkomsterna. Det är det som gör att mångas livränta halkar efter.
Skulle ni inte kunna förhandla fram att livräntan räknas upp med inkomsterna i stället?
– Frågan är om vi vill det. Börjar man gå ifrån skadeståndsrätten är man ute på en farlig väg. Vilka andra undantag ska man ha? Kommer arbetsgivarna att kräva andra saker. Det är bra att ha en konsekvent linje, säger Torbjörn Johansson.
Han påpekar att skadeståndsrätten är grunden för HD-domen från 2008, den som över huvud taget gör det möjligt att få livräntan uppräknad i efterhand.
– Hade vi haft någon annan regel hade det förmodligen inte gått. Att följa skadeståndslagstiftningen är en styrka. Men det är klart, det är ett elände för individen som fastnar i det.
Torbjörn Johansson säger att LO-kongressen beslutat om en lång rad frågor i de kollektivavtalade försäkringarna som man vill försöka ändra på. Systemet med uppräkning av livränta hör inte till dem.
– Vi gör ju egentligen bara som förbunden tycker.
Vad hjälper läpparnas bekännelse när lagarna inte gäller ändå och den enskilde är rättslös och rättsotrygg i vilket fall som helst. Och vem skall man lita på i slutänden? Inte LO eller AFA för dessa skiter i den enskildes rättigheter och villkor som har uppfyllts.