Striden om tiden har börjat – igen

Precis som företagsledare kräver ökad förutsägbarhet av politiken behöver arbetarna känna ökad förutsägbarhet i arbetet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Jag hyllar dem som faktiskt härdar ut”

I betraktarens öga ter sig konstnärsmyten romantisk. För de som balansera­r på dess tunna egg är den allt annat än just det, skriver Carl Linnaeus.

DET NYA SAMHALL

Foto: David Lundmark.

”Man måste göra nåt åt Samhall”

IF Metalls ordförande Marie Nilsson säger att hon sett Samhall förändras på ett negativt sätt. ”Det är inte längre en arbetsplats för dem som har ett stort behov av stöd”, säger hon.

– Jag tycket det är fruktansvärt tragiskt att Samhall har blivit en sådan arbetsplats som i stället för att skydda och hjälpa människor är som vilket vinstdrivande företag som helst. Det är inte längre en arbetsplats för dem som har ett stort behov av stöd, säger hon.

Hon välkomnar att Samhall – där IF Metall har mer än 6000 medlemmar – granskas, men är samtidigt inte så förvånad över vad som framkommit i DA:s avslöjande.

– Vi känner till stora delar av utvecklingen. Vi har framfört kritik både till Monica Lingegård och ansvariga politiker kring de problem vi ser för våra medlemmar. Vi tycker att man måste göra något åt Samhall. Så här kan man inte behandla de människor som är allra skörast i samhället, säger hon.

Marie Nilsson berättar att arbetsmiljöfrågorna på Samhall tar märkbart mycket tid av förbundets ombudsmän. Utöver lokala ansträngningar så har LO en central arbetsmiljögrupp där förbund med medlemmar som jobbar på Samhall ingår.

Marie Nilsson säger även att förändringen av Samhall över tid är tydlig.

– När vi skulle få till ett kollektivavtal för Samhall i höstas så fick vi faktiskt lägga ett varsel för första gången någonsin. Det tycker jag också är ett tecken på att det är som vilken verksamhet som helst nu.

Magnus Pettersson är förbundsordförande på Fastighetsanställdas förbund, som har 5000 medlemmar på Samhall. Han säger att han blev förbannad när han läste DA:s avslöjande.

– Tyvärr är det här ingen nyhet för vår del. Vi har många ombudsmän och medlemmar som vittnat om den allt sämre arbetsmiljön på Samhall. Det ställs större krav på individen nu än vad det gjordes tidigare.

Han berättar att facket har märkt att Samhall är väldigt aggressivt i sin marknadsföring, framför allt i städbranschen.

– Det är inte så att våra medlemmar på Samhall har en lugnare tillvaro än anställda på andra företag.

 Vad tycker du om Monica Lingegårds reaktioner på det som framkommit?

– Jag vet inte vilken värld hon lever i. Hon ser tydligen inte den verklighet som vår medlemmar ser. Och vi har ganska många vittnesmål.

Magnus Pettersson säger att han tycker att avkastningskraven på Samhall skickar fel signaler.

– Samhall kan inte drivas som vilket företag som helst. Samhall ska ta hand om personer som har någon typ av funktionsnedsättning och som inte kommer in på den vanliga arbetsmarknaden.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tycker att man bör tillsätta en utredning som granskar varför vissa typer av uppdrag hamnar hos Samhall.

– Trycket som uppstår för att man vill ha in uppdrag leder kanske ibland till att man tummar på arbetsmiljöreglerna, säger han.

Han säger att LO är varma anhängare av idén med Samhall och att det ska skapas meningsfulla arbetsuppgifter till företagets anställda.

– Men vi är lika angelägna om att man alltid följer de regler som gäller på den svenska arbetsmarknaden. Det är extra viktigt att man tar hänsyn till arbetsmiljön om många av de som ska jobba i företaget har med sig olika funktionsnedsättningar.

 

 

 

Läs mer:

2Kommentarer

Lotta:

Samhall struntar i oss totalt, oss som är där är där för en anledning. Jag själv har sådant smärta i kroppen. Då ibland måste man resa sej osv, men genast kommer små bossarna ledningen har satt till och då får man höra att har du ont har du inte här att göra. Hemskickad sen och dessutom ska man slåss mot försäkringskassan för att få sjukpenning … Samhall hade kunnat vara ett toppen företag om dom rensat i ledningen till ett positivt jobb och verklighet. Som det är nu är det många av oss som lider. De säger att man sätter rätt man på rätt plats. Nej så fungerar det inte i heller. Den som fjäskar mest får fina jobb, det är sanningen det. 😢😢

Birgit Birgersson Brorsson:

Vi är många ombudsmän som kan vittna om hur människor far illa på Samhall. Många av våra medlemmar mår dåligt både på grund av den fysiska och den psykiska arbetsmiljön. Idag ska människorna anpassas till arbetet snarare än tvärtom. Dags att göra något!

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Arbetsmarknadsministern vill bredda Samhall

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vill bredda Samhalls verksamhet för att skapa fler jobb och ha större transparens när det gäller statens bidrag till företaget. Apropå DA:s avslöjande om underentreprenörer säger hon: ”Samhalls enda uppdrag är att ge jobb åt sina anställda med funktionsnedsättning.”

8

Samhall anlitar underentreprenörer

Samhall använder underentreprenörer för att klara av stora städkontrakt. ”Samhalls business kan inte vara att sysselsätta personal utan funktionshinder i privata företag”, säger Marco von Peltzer, vd i ett konkurrentbolag och ordförande i Almega FM-företagen.

4

Här tog Samhall isär granaterna

DA GRANSKAR.Anställda fick hosta, utslag och psykiska besvär. Ett orange färgpulver spreds i lokalen när granaterna plockades isär. Samhall hade inte kontrollerat innehållet innan jobbet sattes i gång.

4

Har jobb på Samhall – men får inget att göra

Inge har varit anställd på Samhall i över 30 år, men det senaste året har han inte haft några arbetsuppgifter. Han mår dåligt av att inte få jobba, men företaget säger att det är ”väldigt svårt” att hitta något arbete att utföra, eftersom Inge är blind.

6

”Det känns som om det inte finns något slut”

DA GRANSKARSamhall ska bygga upp människor genom att ge dem meningsfull sysselsättning. DA:s granskning visar en annan sida, där sjuka och arbetsskadade bryts ner av stress och farliga jobb.

4

LO: Positivt möte med Samhall

Samhall mötte i dag fredag LO för att diskutera kritiken mot företaget. Båda parter var nöjda efteråt, nu blir det regelbundna möten framöver. ”Bra om vi tar problemen när de dyker upp så de inte sparas på hög”, säger LO:s Ann-Marie Stenberg Carlsson.

”Samhall, ta ansvar för er personal”

DEBATT Vi har under 2017 gjort 140 besök på Samhall, ett företag med 345 medlemmar. Tidsmässigt mer än en heltidstjänst, och helt ohållbart, skriver tre ombudsmän på IF Metall i Blekinge.

6

Samhalls vd vill träffa LO-facken

Samhalls vd Monica Lingegård har tagit initiativ till ett möte med en rad LO-förbund för att diskutera de problem som lyfts fram av DA:s granskning. ”Positivt att Samhall vill föra en dialog”, säger Ann-Marie Stenberg Carlsson i LO:s Samhallgrupp.

”Stämningen var jäkligt öppen”

Förtroendevalda på Samhall har i dag träffat ledningen på ett extrainsatt möte. ”Det tog till sig alla de negativa delarna som vi delgav dem”, säger Christer Eriksson från IF Metall.

Samhallanställda arbetar ofta i offentliga miljöer. I flera fall har arbetsmiljön varit så kaotisk att skyddsombuden vänt sig till Arbetsmiljöverket för att få hjälp.

Hälften av dem som lämnar Samhall är tillbaka inom ett år

Samhall mäter framgång i hur många anställda som övergår till vanligt jobb per år. Men cirka hälften av dessa kommer tillbaka till företaget under samma period. Samtidigt kräver staten att fler ska lämna Samhall.

3

Riksdagsledamöter vill fråga LO-fack om Samhall

Efter DA:s granskning av Samhall har ledamöter i arbetsmarknads- och näringsutskotten bjudit in såväl fackförbund som bolagets ledning för att skaffa sig en helhetsbild av företaget.

Facket utbildar på Samhall

Sju LO-förbund gör en satsning på fackligt engagerade inom Samhall. Med start i mars kommer utbildningar att hållas på sex orter från norr till söder.

1

Ministern kräver att Samhall agerar

Efter DA:s granskning av missförhållandena på Samhall säger näringsminister Mikael Damberg att han tar frågan på största allvar: ”Min förväntan på bolaget är att man tar den här kritiken seriöst och för en dialog med olika grupperingar.”

"Bolaget har en hemläxa att göra"

InterpellationVänsterpartiets Ali Esbati lyfte de anställdas rädsla att tala om missförhållanden under fredagens riksdagsdebatt om Samhall. Näringsministern upprepade att han tar kritiken på allvar och att ”bolaget har en hemläxa att göra”.

3

Minister mötte LO-fack om Samhall

Facken framförde hård kritik mot Samhall när näringsminister Mikael Damberg på torsdagen tog emot sex LO-förbund för att informera sig i frågan, efter Dagens Arbetes granskning i december.

2

Ekonomiskt stöd till Samhall bryter mot EU-regler

Samhall har anklagats för prisdumpning av Almega Städföretagen. Nu frias de av EU-kommissionen. Samtidigt kräver kommissionen att staten bättre kontrollerar vad pengarna de ger till företaget används till.

När ena chefen inte vet vad den andra gör

GÄSTKRÖNIKAEfter två vändor av arbetsträning på Samhall ställer förre Samhallarbetaren Tony sig frågan: Hur ska Samhalls framtid se ut?​

4

”Dela Samhall i tre enheter”

DebattSamhalls ägare, staten, måste akut ta ansvar för de missförhållanden som råder i bolaget, skriver Thomas Jansson, förbundsordförande FUB. Han föreslår att Samhall delas upp i tre enheter för att kunna erbjuda både utvecklingsmöjligheter och trygghet för dem som behöver det mest.

3

Bloggrubrik

Oseriöst av Samhalls VD

Helle Klein om VD Monica Lingegårds uttalanden i Radio Samhall.

12

”Samhall har tappat bort sitt uppdrag”

DebattDet är dags att regeringen tar sitt ägaransvar på allvar och agerar, skriver den liberale riksdagsledamoten Bengt Eliasson.

14

Skyddsombudet: "Inga förbättringar på Samhall"

Jari Skytt är huvudskyddsombud på Samhall för Fastighetsanställdas förbund i Göteborg. Två gånger har skrivit brev till Samhall om arbetsmiljön och också träffat dess högsta ledning. Han är besviken: ”Jag ser inte att de har genomfört någonting alls.”

”Samhall är inte något för personer med skador”

LÄSARNA BERÄTTAR”Samhall struntar totalt i oss som faktiskt är där av en anledning.” ”Människan har hamnat i skymundan.” Reaktionerna har strömmat in efter Dagens Arbetes granskningar av Samhall. Här lyfter vi fram ett urval. 

11

Samhallgranskning blir riksdagsfråga

Nu blir DA:s avslöjade om Samhall en riksdagsfråga. Ali Esbati (V) vill veta vad arbetsmarknadsministern Ylva Johansson tänker göra med anledning av granskningen.

2

Damberg kallar LO till möte om Samhall

Efter DA:s granskning kallar näringsminister Mikael Damberg LO och berörda fackförbund till ett möte för att informera sig om situationen. ”Det är viktigt för mig att lyssna också på kritiska röster”, säger han i sitt uttalande till DA.

1

Skyddsombud larmar om arbetsmiljön  

ArbetsmiljölarmSkyddsombud från hela landet har på olika sätt slagit larm om arbetsmiljön på Samhall.

”Ingen dörr får vara oknackad”

BonusFör att förbättra ekonomin har Samhall anställt fler säljare. De som ordnar affärer på nya orter eller i nya branscher kan få bonus.

3

Staten måste återupprätta Samhall

Ledare”Det tyck som att en ekonomistisk säljkultur har etsat sig fast så att de människor som var tänkta att få en möjlighet i stället slås ut. Nu måste politikerna agera”, skriver  Helle Klein i en ledare om Dagens arbetes granskning av Nya Samhall. 

”De borde erkänna att de gjort fel”

Samhall ger nu ytterligare en version om de militära granater, som gav de anställda hosta och utslag. Samtidigt säger Carina Engberg, klubbordförande för IF Metall, som själv var med att ta isär granaterna: ”Jag kan bekräfta alla DA:s uppgifter.”

1

Bosse sa nej till stressen

DA GRANSKAR.Samhall ska öka de anställdas effektivitet, färre ska göra samma jobb. Samtidigt ökar sjukskrivningarna bland arbetarna. Bosse blev ett offer för det uppdrivna tempot och stressen. Ekonomin rasade när han felaktigt skickades hem utan lön.

7

Samhall vill ha effektivare medarbetare

Nästan en person mindre på varje uppdrag, i snitt. Så ska Samhall komma tillrätta med den pressade ekonomiska situationen.

11

Läs mer från Dagens Arbete:

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.