Industriarbetarnas tidning

Ekonomiskt stöd till Samhall bryter mot EU-regler

12 januari, 2018

Samhall har anklagats för prisdumpning av Almega Städföretagen. Nu frias de av EU-kommissionen. Samtidigt kräver kommissionen att staten bättre kontrollerar vad pengarna de ger till företaget används till.

Varje år betalar staten ut drygt fyra miljarder kronor till Samhall, något som kallas för merkostnadsersättning. Syftet med företagets verksamhet är att erbjuda arbeten åt personer med olika funktionsnedsättningar.

De senaste åren har Samhall i allt större utsträckning riktat in sig på städbranschen. Almega Städföretagen anser att statens stöd till Samhall ger företaget en så stor fördel att konkurrensen på den fria marknaden snedvrids. Därför har Almega Städföretagen klagat hos EU-kommissionen. De anklagar bland annat Samhall för att dumpa priserna på städtjänster.

Nu är EU-kommissionens granskning klar. De slår fast att Samhall inte dumpar priserna och att en verksamhet som Samhalls går att bedriva inom EU:s regelverk. Men kommissionen är där emot inte nöjd med hur staten kontrollerar vad pengarna de ger till företaget används till.

Det måste bli tydligare att ersättningen enbart används till olika stödinsatser relaterade till de funktionsnedsättningarna hos Samhalls anställda. Pengarna får inte användas till sådana utgifter som ett vanligt städföretag har.

Otydligheten i styrningen är till och med ett regelbrott och Svenska staten har till den 31 december 2018 på sig att göra de ändringar som EU-kommissionen kräver.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons statssekreterare Annica Dahl säger i ett mejl till Dagens Arbete att kommissionens beslut ändå känns positivt.

– Det innebär grönt ljus för Samhallmodellen. Samhall kommer att kunna fortsätta sitt arbete med att integrera personer med funktionsnedsättning på arbetsmarknaden, vilket är viktigt och glädjande.

Hon säger också att regeringskansliet redan har påbörjat arbetet med att tillmötesgå kommissionens krav. Varken hur mycket pengar Samhall får eller företagets verksamhet kommer troligen att påverkas av förändringarna. Regeringen har dessutom ökat anslagen till Samhall för de kommande åren.

– Samhall kommer dock behöva göra sin redovisning mer omfattande och detaljerad, säger Annica Dahl.

Trots att Samhall och staten frias från anklagelserna om prisdumpning så ser Almega Städföretagen positivt på EU-kommissionens beslut.

– Vi har i många år hävdat att statens merkostnadsersättning till Samhall leder till en osund konkurrens i städbranschen. Många av våra medlemsföretag upplever att Samhall lägger alltför låga anbud. Det riskerar att konkurrera ut privata entreprenörer med hjälp av statens pengar. Vi välkomnar därför EU-kommissionens beslut, säger Emma Unevik, ordförande i Almega Städföretagen, i ett pressmeddelande.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.