Industriarbetarnas tidning

TCO: Viktigt att vi är flexibla

24 januari, 2018

Skrivet av

Eva Nordmark, TCO.

TCO:s ordförande Eva Nordmark menar att de som är nya på arbetsmarknaden har ett särskilt stort behov av stöd. Därför måste facken kunna anpassa sig och samarbeta.

TCO

hade 1 382 300 medlemmar
i slutet av 2016.

Vad krävs för att unga ska gå med i facket?

– Jag tror att de måste se och känna en nytta. Om du ännu inte har etablerat dig på arbetsmarknaden – du kanske har ett tillfälligt jobb, jobbar deltid eller har flera olika anställningar – har du ofta ett stort behov av stöd, rådgivning och guidning. Av en vän att hålla i handen. Facket ska vara den vännen.

Så hur ska den som är ung och har flera arbeten samtidigt tänka?

– Det är ett antal frågor som man behöver ställa sig. Först skulle jag fråga dig hur mycket tid du lägger på respektive tjänst, var du drömmer om att vara kvar och var du tror att du har störst möjligheter att kunna få mer arbetstid. Utifrån de frågorna skulle jag rekommendera det förbund som det lutar mot. Vi måste möta varje medlem. Det finns inte ett svar.

Men vad ska man göra om man får problem inom en annan bransch?

– Du ska ta kontakt med ditt fackförbund. Jag tror att vi hanterar det på lite olika sätt – mellan förbunden och mellan centralorganisationerna. Men jag tycker att det är viktigt att vi är flexibla och samarbetar mellan förbunden för att kunna se till medlemmens bästa.

Hur fungerar samarbetet mellan LO och TCO om en medlem behöver hjälp?

– Jag vet faktiskt inte exakt hur man hanterar det mellan de olika förbunden. Men jag utgår ifrån att vi har kontakt och pratar om hur vi ska lösa det för medlemmen på bästa sätt. Min bild är att det går rätt smidigt. Vi har inga indikationer på att det är ett jätteproblem.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.