”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Facket för unga

TCO: Viktigt att vi är flexibla

Eva Nordmark, TCO.

TCO:s ordförande Eva Nordmark menar att de som är nya på arbetsmarknaden har ett särskilt stort behov av stöd. Därför måste facken kunna anpassa sig och samarbeta.

TCO

hade 1 382 300 medlemmar
i slutet av 2016.

Vad krävs för att unga ska gå med i facket?

– Jag tror att de måste se och känna en nytta. Om du ännu inte har etablerat dig på arbetsmarknaden – du kanske har ett tillfälligt jobb, jobbar deltid eller har flera olika anställningar – har du ofta ett stort behov av stöd, rådgivning och guidning. Av en vän att hålla i handen. Facket ska vara den vännen.

Så hur ska den som är ung och har flera arbeten samtidigt tänka?

– Det är ett antal frågor som man behöver ställa sig. Först skulle jag fråga dig hur mycket tid du lägger på respektive tjänst, var du drömmer om att vara kvar och var du tror att du har störst möjligheter att kunna få mer arbetstid. Utifrån de frågorna skulle jag rekommendera det förbund som det lutar mot. Vi måste möta varje medlem. Det finns inte ett svar.

Men vad ska man göra om man får problem inom en annan bransch?

– Du ska ta kontakt med ditt fackförbund. Jag tror att vi hanterar det på lite olika sätt – mellan förbunden och mellan centralorganisationerna. Men jag tycker att det är viktigt att vi är flexibla och samarbetar mellan förbunden för att kunna se till medlemmens bästa.

Hur fungerar samarbetet mellan LO och TCO om en medlem behöver hjälp?

– Jag vet faktiskt inte exakt hur man hanterar det mellan de olika förbunden. Men jag utgår ifrån att vi har kontakt och pratar om hur vi ska lösa det för medlemmen på bästa sätt. Min bild är att det går rätt smidigt. Vi har inga indikationer på att det är ett jätteproblem.

Läs mer:


rl@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

”Det krävs en pragmatisk lösning”

DEBATTMedlemmar med flera olika jobb bör kunna vända sig till vilket fack som helst och få hjälp. Om inte förbunden kan lösa de byråkratiska problem som uppstår kommer facken att dö ut, skriver GS centrala ungdomskommitté.

2

Vilse i den fackliga labyrinten

SNÅRIGTPåhugg på fabrik, helgerna i butik, inhopp som servitör. DA:s Rasmus Lygner dök in i många unga svenskars vardag - ingen fast anställning och jobb i olika branscher. Slutsats: Fackförbunden har inte förändrats i takt med arbetsmarknaden. Hör eller läs reportaget här.

1

”Det har inte gjorts tillräckligt”

DebattAllt färre unga är med i facket. Det är ett facit på en organisatorisk brist. Ungdomsarbetet måste prioriteras i hela arbetarrörelsen, skriver IF Metalls Centrala Ungdomskommitté.

LO: Klart att vi hjälper varandra

För fyra år sedan kallade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson organiseringen av osäkert anställda för ”ett jätteproblem”. Men så värst mycket verkar inte ha förändrats.

Facket måste våga förändring

LEDAREDe unga lär sig att facket inte är för dem. Det om något hotar den svenska modellen, skriver Helle Klein.

”Viktigt att vi pratar om de problem vi har”

DA frågade tre unga fackligt engagerade i tre förbund vad som krävs för att fler ska gå med och vad förbunden kan göra för dem som jobbar i flera branscher.

Läs mer från Dagens Arbete:

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.