”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Det nya Samhall

Foto: David Lundmark.

Hälften av dem som lämnar Samhall är tillbaka inom ett år

Samhalls framgång mäts i hur många anställda som övergår till vanligt jobb per år. Men cirka hälften av dessa kommer tillbaka till företaget under samma period. Samtidigt kräver staten att fler ska lämna Samhall.

Fram till i år så har Samhall haft krav på sig att få till stånd 1 100 så kallade ”övergångar” årligen. En övergång innebär att en medarbetare får en ny anställning utanför Samhall, det vill säga övergår till det vanliga arbetslivet. I januari 2018 ökade kravet på Samhall till 1 500 övergångar per år.

Men siffran är missvisande om man undrar hur många som faktiskt återvänder till den vanliga arbetsmarknaden permanent. Övergångsmålet tar nämligen inte hänsyn till ”återgångar”, det vill säga personer som kommer tillbaka till Samhall inom ett år.

2016 klarade företaget målet med marginal, 1 179 övergångar genomfördes. Monica Lingegård kallar det ”fantastiskt” i sitt förord till årsredovisningen. Hon nämner däremot inte att 419 personer också kommit tillbaka till företaget samma år. Den siffran får en mer anonym plats 30 sidor längre bak i dokumentet. Totalt var det alltså bara 760 personer som faktiskt lämnade Samhall för en vanlig anställning och som kunde behålla den.

Henrik Elmefur är utredare på Statskontoret och arbetade med myndighetens rapport om Samhall som kom under 2017. Formuleringen av övergångsmålet tas upp som något som borde analyseras vidare.

– Vi påtalar att det är otydligt. Siffran på övergångar speglar ju inte vilka som varaktigt lämnar Samhall, säger han.

I rapporten konstateras också att det sett ut på ett liknande sätt under de senaste åren. Utslaget över tid så har ungefär hälften av alla som gjort en övergång kommit tillbaka till Samhall samma år.

Statskontoret skriver också att övergångsmålet påverkar styrningen av hela organisationen. Chefer på alla nivåer har personliga krav på hur många övergångar de bidrar till varje år samtidigt som de även ska tillgodose de ekonomiska kraven som ställs uppifrån.

Men sättet att redovisa övergångar är enlighet med statens krav på Samhall. Näringsminister Mikael Damberg är ansvarig för styrningen av företaget och han ser inga problem med att återgångarna inte speglas i övergångsmålet.

– Jag tycker det hade varit mer relevant kritik om Samhall inte beskrev återgångarna någonstans och det gör man ju faktiskt. Man följer upp ett mål som vi satt för bolaget, säger Mikael Damberg.

Varför har man valt att formulera övergångsmålet på det här sättet?

– Man kan ju alltid sätt upp olika målsättningar. Om man tänker sig att det här är en process som handlar om att människor ska rustas för att kunna ta andra jobb så är kanske inte alla de jobb de får fasta anställningar, säger Damberg.

Han tycker att om det handlar om att människor ska få pröva på den ordinarie arbetsmarknaden så är måttet av endast övergångar ändå relevant.

Vad tycker du om att det är en så stor del som kommer tillbaka till Samhall?

– Det kan ju vara rätt. Det är kanske inte så att alla människor som prövar att ta steget ut på den ordinarie arbetsmarknaden passar för den, säger Damberg.

Samhall uppger självt att de två största skälen för återgångar är arbetsbrist hos arbetsgivaren, vilket utgör cirka 35 procent av återgångarna. Det andra stora skälet är att visstidsanställning upphör, vilket utgör cirka 28 procent.

Samhalls kommunikationschef Albin Falkmer ser inte heller några problem med hur man mäter övergångarna, även om han säger att det är upp till ägaren att formulera målen för verksamheten.

– Oavsett om det är en återgång eller inte, varje gång en medarbetare väljer att ta steget till en annan företag och kan få nya erfarenheter och kontakter utanför Samhall är det positivt. Sen funkar det inte alla gånger, men för varje gång blir man mer rustad inför att ta steget nästa gång.

Läs mer:

3Kommentarer

Barajag:

Hos oss har vi haft en person som jobbat ”Vinterhalvåret” ute på annat jobb i flera år. Det blir en övergång varje år….

NN:

Det finns även ställen där de bara byter ut personal, många övergånger som inte leder till någonting mer än GRATIS ARBETSKRAFT till samma företag (slaveri och diskriminering).

Amis Imal:

DA står ju på socialdemokraternas sida. Detta är socialdemokratisk politik. Vad är problemet? Visst svider det lite att socialdemokratin göder modern slavarbetskraft, har själv jobbat gratis i snart en månad, men stöder man socialdemokratin så får man stå ut med detta också. Själv har jag valt att stödja ett helt annat parti. Enda sättet till förändring att att röra om i skiten och hoppas på det bästa….

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Arbetsmarknadsministern vill bredda Samhall

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vill bredda Samhalls verksamhet för att skapa fler jobb och ha större transparens när det gäller statens bidrag till företaget. Apropå DA:s avslöjande om underentreprenörer säger hon: ”Samhalls enda uppdrag är att ge jobb åt sina anställda med funktionsnedsättning.”

8

Samhall anlitar underentreprenörer

Samhall använder underentreprenörer för att klara av stora städkontrakt. ”Samhalls business kan inte vara att sysselsätta personal utan funktionshinder i privata företag”, säger Marco von Peltzer, vd i ett konkurrentbolag och ordförande i Almega FM-företagen.

4

Här tog Samhall isär granaterna

DA GRANSKAR.Anställda fick hosta, utslag och psykiska besvär. Ett orange färgpulver spreds i lokalen när granaterna plockades isär. Samhall hade inte kontrollerat innehållet innan jobbet sattes i gång.

4

Har jobb på Samhall – men får inget att göra

Inge har varit anställd på Samhall i över 30 år, men det senaste året har han inte haft några arbetsuppgifter. Han mår dåligt av att inte få jobba, men företaget säger att det är ”väldigt svårt” att hitta något arbete att utföra, eftersom Inge är blind.

6

”Det känns som om det inte finns något slut”

DA GRANSKARSamhall ska bygga upp människor genom att ge dem meningsfull sysselsättning. DA:s granskning visar en annan sida, där sjuka och arbetsskadade bryts ner av stress och farliga jobb.

4

LO: Positivt möte med Samhall

Samhall mötte i dag fredag LO för att diskutera kritiken mot företaget. Båda parter var nöjda efteråt, nu blir det regelbundna möten framöver. ”Bra om vi tar problemen när de dyker upp så de inte sparas på hög”, säger LO:s Ann-Marie Stenberg Carlsson.

”Samhall, ta ansvar för er personal”

DEBATT Vi har under 2017 gjort 140 besök på Samhall, ett företag med 345 medlemmar. Tidsmässigt mer än en heltidstjänst, och helt ohållbart, skriver tre ombudsmän på IF Metall i Blekinge.

7

Samhalls vd vill träffa LO-facken

Samhalls vd Monica Lingegård har tagit initiativ till ett möte med en rad LO-förbund för att diskutera de problem som lyfts fram av DA:s granskning. ”Positivt att Samhall vill föra en dialog”, säger Ann-Marie Stenberg Carlsson i LO:s Samhallgrupp.

”Stämningen var jäkligt öppen”

Förtroendevalda på Samhall har i dag träffat ledningen på ett extrainsatt möte. ”Det tog till sig alla de negativa delarna som vi delgav dem”, säger Christer Eriksson från IF Metall.

Riksdagsledamöter vill fråga LO-fack om Samhall

Efter DA:s granskning av Samhall har ledamöter i arbetsmarknads- och näringsutskotten bjudit in såväl fackförbund som bolagets ledning för att skaffa sig en helhetsbild av företaget.

Facket utbildar på Samhall

Sju LO-förbund gör en satsning på fackligt engagerade inom Samhall. Med start i mars kommer utbildningar att hållas på sex orter från norr till söder.

1

Ministern kräver att Samhall agerar

Efter DA:s granskning av missförhållandena på Samhall säger näringsminister Mikael Damberg att han tar frågan på största allvar: ”Min förväntan på bolaget är att man tar den här kritiken seriöst och för en dialog med olika grupperingar.”

"Bolaget har en hemläxa att göra"

InterpellationVänsterpartiets Ali Esbati lyfte de anställdas rädsla att tala om missförhållanden under fredagens riksdagsdebatt om Samhall. Näringsministern upprepade att han tar kritiken på allvar och att ”bolaget har en hemläxa att göra”.

3

Minister mötte LO-fack om Samhall

Facken framförde hård kritik mot Samhall när näringsminister Mikael Damberg på torsdagen tog emot sex LO-förbund för att informera sig i frågan, efter Dagens Arbetes granskning i december.

2

Ekonomiskt stöd till Samhall bryter mot EU-regler

Samhall har anklagats för prisdumpning av Almega Städföretagen. Nu frias de av EU-kommissionen. Samtidigt kräver kommissionen att staten bättre kontrollerar vad pengarna de ger till företaget används till.

När ena chefen inte vet vad den andra gör

GÄSTKRÖNIKAEfter två vändor av arbetsträning på Samhall ställer förre Samhallarbetaren Tony sig frågan: Hur ska Samhalls framtid se ut?​

4

”Dela Samhall i tre enheter”

DebattSamhalls ägare, staten, måste akut ta ansvar för de missförhållanden som råder i bolaget, skriver Thomas Jansson, förbundsordförande FUB. Han föreslår att Samhall delas upp i tre enheter för att kunna erbjuda både utvecklingsmöjligheter och trygghet för dem som behöver det mest.

3

Bloggrubrik

Oseriöst av Samhalls VD

Helle Klein om VD Monica Lingegårds uttalanden i Radio Samhall.

12

”Samhall har tappat bort sitt uppdrag”

DebattDet är dags att regeringen tar sitt ägaransvar på allvar och agerar, skriver den liberale riksdagsledamoten Bengt Eliasson.

14

Skyddsombudet: "Inga förbättringar på Samhall"

Jari Skytt är huvudskyddsombud på Samhall för Fastighetsanställdas förbund i Göteborg. Två gånger har skrivit brev till Samhall om arbetsmiljön och också träffat dess högsta ledning. Han är besviken: ”Jag ser inte att de har genomfört någonting alls.”

”Samhall är inte något för personer med skador”

LÄSARNA BERÄTTAR”Samhall struntar totalt i oss som faktiskt är där av en anledning.” ”Människan har hamnat i skymundan.” Reaktionerna har strömmat in efter Dagens Arbetes granskningar av Samhall. Här lyfter vi fram ett urval. 

11

Samhallgranskning blir riksdagsfråga

Nu blir DA:s avslöjade om Samhall en riksdagsfråga. Ali Esbati (V) vill veta vad arbetsmarknadsministern Ylva Johansson tänker göra med anledning av granskningen.

2

Damberg kallar LO till möte om Samhall

Efter DA:s granskning kallar näringsminister Mikael Damberg LO och berörda fackförbund till ett möte för att informera sig om situationen. ”Det är viktigt för mig att lyssna också på kritiska röster”, säger han i sitt uttalande till DA.

1
Samhallanställda arbetar ofta i offentliga miljöer. I flera fall har arbetsmiljön varit så kaotisk att skyddsombuden vänt sig till Arbetsmiljöverket för att få hjälp.

Skyddsombud larmar om arbetsmiljön  

ArbetsmiljölarmSkyddsombud från hela landet har på olika sätt slagit larm om arbetsmiljön på Samhall.

”Ingen dörr får vara oknackad”

BonusFör att förbättra ekonomin har Samhall anställt fler säljare. De som ordnar affärer på nya orter eller i nya branscher kan få bonus.

3

Staten måste återupprätta Samhall

Ledare”Det tyck som att en ekonomistisk säljkultur har etsat sig fast så att de människor som var tänkta att få en möjlighet i stället slås ut. Nu måste politikerna agera”, skriver  Helle Klein i en ledare om Dagens arbetes granskning av Nya Samhall. 

”De borde erkänna att de gjort fel”

Samhall ger nu ytterligare en version om de militära granater, som gav de anställda hosta och utslag. Samtidigt säger Carina Engberg, klubbordförande för IF Metall, som själv var med att ta isär granaterna: ”Jag kan bekräfta alla DA:s uppgifter.”

1

Bosse sa nej till stressen

DA GRANSKAR.Samhall ska öka de anställdas effektivitet, färre ska göra samma jobb. Samtidigt ökar sjukskrivningarna bland arbetarna. Bosse blev ett offer för det uppdrivna tempot och stressen. Ekonomin rasade när han felaktigt skickades hem utan lön.

7

Samhall vill ha effektivare medarbetare

Nästan en person mindre på varje uppdrag, i snitt. Så ska Samhall komma tillrätta med den pressade ekonomiska situationen.

11

Forskare: Det måste finnas marginaler i arbetsmiljön

Nya miljöer och många intryck kan skapa problem för anställda med autism och adhd, enligt forskaren Tatja Hirvikoski. "Om individen inte har marginaler, så måste arbetsmiljön ha det."

Läs mer från Dagens Arbete:

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.