Industriarbetarnas tidning

Hälften av dem som lämnar Samhall är tillbaka inom ett år

25 januari, 2018

Samhalls framgång mäts i hur många anställda som övergår till vanligt jobb per år. Men cirka hälften av dessa kommer tillbaka till företaget under samma period. Samtidigt kräver staten att fler ska lämna Samhall.

Fram till i år så har Samhall haft krav på sig att få till stånd 1 100 så kallade ”övergångar” årligen. En övergång innebär att en medarbetare får en ny anställning utanför Samhall, det vill säga övergår till det vanliga arbetslivet. I januari 2018 ökade kravet på Samhall till 1 500 övergångar per år.

Men siffran är missvisande om man undrar hur många som faktiskt återvänder till den vanliga arbetsmarknaden permanent. Övergångsmålet tar nämligen inte hänsyn till ”återgångar”, det vill säga personer som kommer tillbaka till Samhall inom ett år.

2016 klarade företaget målet med marginal, 1 179 övergångar genomfördes. Monica Lingegård kallar det ”fantastiskt” i sitt förord till årsredovisningen. Hon nämner däremot inte att 419 personer också kommit tillbaka till företaget samma år. Den siffran får en mer anonym plats 30 sidor längre bak i dokumentet. Totalt var det alltså bara 760 personer som faktiskt lämnade Samhall för en vanlig anställning och som kunde behålla den.

Henrik Elmefur är utredare på Statskontoret och arbetade med myndighetens rapport om Samhall som kom under 2017. Formuleringen av övergångsmålet tas upp som något som borde analyseras vidare.

– Vi påtalar att det är otydligt. Siffran på övergångar speglar ju inte vilka som varaktigt lämnar Samhall, säger han.

I rapporten konstateras också att det sett ut på ett liknande sätt under de senaste åren. Utslaget över tid så har ungefär hälften av alla som gjort en övergång kommit tillbaka till Samhall samma år.

Statskontoret skriver också att övergångsmålet påverkar styrningen av hela organisationen. Chefer på alla nivåer har personliga krav på hur många övergångar de bidrar till varje år samtidigt som de även ska tillgodose de ekonomiska kraven som ställs uppifrån.

Men sättet att redovisa övergångar är enlighet med statens krav på Samhall. Näringsminister Mikael Damberg är ansvarig för styrningen av företaget och han ser inga problem med att återgångarna inte speglas i övergångsmålet.

– Jag tycker det hade varit mer relevant kritik om Samhall inte beskrev återgångarna någonstans och det gör man ju faktiskt. Man följer upp ett mål som vi satt för bolaget, säger Mikael Damberg.

Varför har man valt att formulera övergångsmålet på det här sättet?

– Man kan ju alltid sätt upp olika målsättningar. Om man tänker sig att det här är en process som handlar om att människor ska rustas för att kunna ta andra jobb så är kanske inte alla de jobb de får fasta anställningar, säger Damberg.

Han tycker att om det handlar om att människor ska få pröva på den ordinarie arbetsmarknaden så är måttet av endast övergångar ändå relevant.

Vad tycker du om att det är en så stor del som kommer tillbaka till Samhall?

– Det kan ju vara rätt. Det är kanske inte så att alla människor som prövar att ta steget ut på den ordinarie arbetsmarknaden passar för den, säger Damberg.

Samhall uppger självt att de två största skälen för återgångar är arbetsbrist hos arbetsgivaren, vilket utgör cirka 35 procent av återgångarna. Det andra stora skälet är att visstidsanställning upphör, vilket utgör cirka 28 procent.

Samhalls kommunikationschef Albin Falkmer ser inte heller några problem med hur man mäter övergångarna, även om han säger att det är upp till ägaren att formulera målen för verksamheten.

– Oavsett om det är en återgång eller inte, varje gång en medarbetare väljer att ta steget till en annan företag och kan få nya erfarenheter och kontakter utanför Samhall är det positivt. Sen funkar det inte alla gånger, men för varje gång blir man mer rustad inför att ta steget nästa gång.

3 kommentarer till “Hälften av dem som lämnar Samhall är tillbaka inom ett år

  • Hos oss har vi haft en person som jobbat ”Vinterhalvåret” ute på annat jobb i flera år. Det blir en övergång varje år….

  • Det finns även ställen där de bara byter ut personal, många övergånger som inte leder till någonting mer än GRATIS ARBETSKRAFT till samma företag (slaveri och diskriminering).

  • DA står ju på socialdemokraternas sida. Detta är socialdemokratisk politik. Vad är problemet? Visst svider det lite att socialdemokratin göder modern slavarbetskraft, har själv jobbat gratis i snart en månad, men stöder man socialdemokratin så får man stå ut med detta också. Själv har jag valt att stödja ett helt annat parti. Enda sättet till förändring att att röra om i skiten och hoppas på det bästa….

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.