Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Digitalisering för framtiden är viktigt, men det är inte allt”

Peter Larsson om att grundläggande kunskaper kommer att behövas även i framtiden.

FACKET FÖR UNGA

LO: Klart att vi hjälper varandra

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

För fyra år sedan kallade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson organiseringen av osäkert anställda för ”ett jätteproblem”. Men så värst mycket verkar inte ha förändrats.

LO

hade 1 448 492 medlemmar
i slutet av 2016.

Hur är det i dag?

– Det ser ungefär likadant ut, men vi vet mer. Vi vet att organiseringen är fortsatt hög bland dem som har en tillsvidareanställning – över 70 procent hos LO-medlemmarna. Vårt problem handlar om en enda sak och det är hur vi ska bli bättre på att organisera dem som ännu inte har det. Jag tror att vi fortfarande tänker oss ett fackligt medlemskap som något för dem med fast jobb. Det fungerar inte. För vi har 700 000 osäkert anställda på den svenska arbetsmarknaden.

Hur ska unga som jobbar inom olika branscher tänka när de väljer fackförbund?

– Gå med i det fack som hör till den arbetsplats du börjar på. Skulle ett annat jobb ta upp alltmer tid, då kan du byta fack. Att vi har folk som är felorganiserade, det gör inte så mycket. När det i våras höll på att bli konflikt i Hotell- och restaurangbranschen och vi behövde göra varsellistor, visade det sig att många på ett vanligt hotell är med i IF Metall eller Kommunal. I ett sådant läge är det klart att vi hjälper varandra.

Vad ska de göra om de får problem på en arbetsplats inom en annan bransch då?

– Om de är medlemmar i Handels och får problem på en metallarbetsplats, då löser vi det bakom kulisserna. Det räcker med ett telefonsamtal från en ombudsman till en annan. Men vi klarar inte av samma sömlösa övergångar mellan LO och TCO och Saco. Det går inte. Vi har ingen möjlighet att bolla personer mellan centralorganisationerna.

Men kan du garantera att de som är felorganiserade inom LO-förbunden får rätt hjälp?

– Garantera kan man aldrig göra – det vore att ljuga. Men jag har aldrig hört om någon som blivit felbehandlad på jobbet och tyckt att LO-facken inte ställer upp.

Läs mer:


rl@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

”Det krävs en pragmatisk lösning”

DEBATTMedlemmar med flera olika jobb bör kunna vända sig till vilket fack som helst och få hjälp. Om inte förbunden kan lösa de byråkratiska problem som uppstår kommer facken att dö ut, skriver GS centrala ungdomskommitté.

2

Vilse i den fackliga labyrinten

SNÅRIGTPåhugg på fabrik, helgerna i butik, inhopp som servitör. DA:s Rasmus Lygner dök in i många unga svenskars vardag - ingen fast anställning och jobb i olika branscher. Slutsats: Fackförbunden har inte förändrats i takt med arbetsmarknaden. Hör eller läs reportaget här.

1

”Det har inte gjorts tillräckligt”

DebattAllt färre unga är med i facket. Det är ett facit på en organisatorisk brist. Ungdomsarbetet måste prioriteras i hela arbetarrörelsen, skriver IF Metalls Centrala Ungdomskommitté.

TCO: Viktigt att vi är flexibla

TCO:s ordförande Eva Nordmark menar att de som är nya på arbetsmarknaden har ett särskilt stort behov av stöd. Därför måste facken kunna anpassa sig och samarbeta.

Facket måste våga förändring

LEDAREDe unga lär sig att facket inte är för dem. Det om något hotar den svenska modellen, skriver Helle Klein.

”Viktigt att vi pratar om de problem vi har”

DA frågade tre unga fackligt engagerade i tre förbund vad som krävs för att fler ska gå med och vad förbunden kan göra för dem som jobbar i flera branscher.

Läs mer från Dagens Arbete:

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.