Industriarbetarnas tidning

”Stämningen var jäkligt öppen”

30 januari, 2018

I dag träffade Samhall facket på ett extrainsatt möte med sitt företagsråd. Christer Eriksson från IF Metall tycker att företaget var mer tillmötesgående än tidigare.

– Att Damberg har tryckt på spelar nog en del roll,” säger han.

I dag, tisdag, träffade Samhalls ledning företagets företagsråd och den centrala arbetsmiljökommitté. Inbjudan till det extrainsatta mötet gick ut med kort varsel förra veckan.

Bakgrunden till sammankomsten ska vara att Samhall ville diskutera de brister i arbetsmiljön och samverkan i övrigt som lyfts i medier. Det var även för långt tid till nästa ordinarie möte. Det säger företagets kommunikationschef Albin Falkmer i en intervju med Fastighetsfolket.

Christer Eriksson är IF Metalls representant i företagsrådet, där de förbund som har medlemmar i Samhall sitter med.

– Att Damberg har tryckt på spelar nog en del roll, säger han.

Vilka var de viktigaste frågorna som lyftes?

– Vi i företagsrådet upplever att kallelserna till olika förhandlingar sker med för kort varsel. Det gör att vi får för kort tid att förbereda oss, vi får ofta ingen information om vad det handlar om innan vi kommer dit och det går ut över annan facklig verksamhet.

Han berättar att de även framförde kritik om att den delegation som finns ute i organisationen inte fungerar. Lokala chefer vågar alltså inte ta beslut. Företagsrådet var även kritiska mot att fackliga kontor och mötesrum planeras bort när Samhall byter lokaler.

Men Christer Eriksson säger att han ändå såg en ny attityd hos företaget vid mötet.

– Det tog till sig alla de negativa delarna som vi delgav dem. Stämningen var jäkligt öppen och det gav hopp. Men orsaken är väl den massmediala bevakningen av Samhall och diskussioner med ägaren. Annars skulle det inte ha kallat oss idag.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.