Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Digitalisering för framtiden är viktigt, men det är inte allt”

Peter Larsson om att grundläggande kunskaper kommer att behövas även i framtiden.

FACKET FÖR UNGA

Rebecca Voss, 30 år, Handelsanställdas förbund, Jackie Lenander, 29 år, Hotell- och restaurangfacket och Kim Talvitie, 29 år, Fastighetsanställdas förbund.

”Viktigt att vi pratar om de problem vi har”

Vad krävs för att unga ska engagera sig i facket?  Och vad kan facket göra för unga som arbetar i olika branscher? Vi frågar tre unga som är med i facket.

 

Rebecca Voss, 30 år, Handelsanställdas förbund

Vad krävs för att unga ska engagera sig i facket?
– I min bransch är det viktigt att vi pratar om de problem vi har. Så att folk känner igen sig och förstår att de inte är ensamma om att tycka att det är skit med otrygga anställningar. För det går att göra något åt det, men man måste gå med i facket och våga säga vad man tycker – det är vad vi måste få folk att förstå.

Vad kan facket göra för unga som arbetar i olika branscher?
– Det är jättevanligt. Framför allt att man kombinerar Handels, Hotell- och restaurang och Kommunal. Vi uppmanar folk att de ska vara med i minst ett fackförbund, och gärna det där de arbetar mest. I den bästa av världar önskar jag att det gick att vara med i alla fackförbunden, för att kunna vara försäkrad om att få hjälp.

 

Jackie Lenander, 29 år, Hotell- och restaurangfacket

Vad krävs för att unga ska engagera sig i facket?
– Det handlar om att hitta en hjärtefråga och att driva den tillsammans. På så sätt går det att känna att organisering och solidaritet underlättar. Det behöver inte vara politiska reformer, utan kan handla om små saker som att en hylla på jobbet behöver flyttas ner – men också större orättvisor så klart.

Vad kan facket göra för unga som arbetar i olika branscher
– Information är viktigt. Det behövs en förtroendevald på arbetsplatsen som kan prata om detta och medvetna medlemmar som vill engagera sig.

 

Kim Talvitie, 29 år, Fastighetsanställdas förbund

Vad krävs för att unga ska engagera sig i facket?
– Det krävs att det finns en vilja till förändring hos facken. Att de gör sig mer relevanta för unga. Många unga känner att det inte är någon mening med att gå med i facket innan de får en fast anställning: ”Jag tar det senare, jag vet ändå inte hur länge jag blir kvar på det här stället.” Det handlar om att pränta in att man ska gå med i facket när man börjar jobba. Men det är ett stort steg – och dessutom pengar som ska betalas in varje månad.

Vad kan facket göra för unga som arbetar i olika branscher
– Det är jättesvårt när man jobbar inom olika branscher eftersom kollektivavtalen är väldigt begränsade. Kanske skulle man göra det lättare att få förhandlingsrätt på de olika avtalen? Eller hitta ett gemensamt fack som går över gränserna?

Läs mer:


rl@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

”Det krävs en pragmatisk lösning”

DEBATTMedlemmar med flera olika jobb bör kunna vända sig till vilket fack som helst och få hjälp. Om inte förbunden kan lösa de byråkratiska problem som uppstår kommer facken att dö ut, skriver GS centrala ungdomskommitté.

2

Vilse i den fackliga labyrinten

SNÅRIGTPåhugg på fabrik, helgerna i butik, inhopp som servitör. DA:s Rasmus Lygner dök in i många unga svenskars vardag - ingen fast anställning och jobb i olika branscher. Slutsats: Fackförbunden har inte förändrats i takt med arbetsmarknaden. Hör eller läs reportaget här.

1

”Det har inte gjorts tillräckligt”

DebattAllt färre unga är med i facket. Det är ett facit på en organisatorisk brist. Ungdomsarbetet måste prioriteras i hela arbetarrörelsen, skriver IF Metalls Centrala Ungdomskommitté.

LO: Klart att vi hjälper varandra

För fyra år sedan kallade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson organiseringen av osäkert anställda för ”ett jätteproblem”. Men så värst mycket verkar inte ha förändrats.

TCO: Viktigt att vi är flexibla

TCO:s ordförande Eva Nordmark menar att de som är nya på arbetsmarknaden har ett särskilt stort behov av stöd. Därför måste facken kunna anpassa sig och samarbeta.

Facket måste våga förändring

LEDAREDe unga lär sig att facket inte är för dem. Det om något hotar den svenska modellen, skriver Helle Klein.

Läs mer från Dagens Arbete:

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.