Industriarbetarnas tidning

”Viktigt att vi pratar om de problem vi har”

24 januari, 2018

Skrivet av

Vad krävs för att unga ska engagera sig i facket?  Och vad kan facket göra för unga som arbetar i olika branscher? Vi frågar tre unga som är med i facket.

 

Rebecca Voss, 30 år, Handelsanställdas förbund

Vad krävs för att unga ska engagera sig i facket?
– I min bransch är det viktigt att vi pratar om de problem vi har. Så att folk känner igen sig och förstår att de inte är ensamma om att tycka att det är skit med otrygga anställningar. För det går att göra något åt det, men man måste gå med i facket och våga säga vad man tycker – det är vad vi måste få folk att förstå.

Vad kan facket göra för unga som arbetar i olika branscher?
– Det är jättevanligt. Framför allt att man kombinerar Handels, Hotell- och restaurang och Kommunal. Vi uppmanar folk att de ska vara med i minst ett fackförbund, och gärna det där de arbetar mest. I den bästa av världar önskar jag att det gick att vara med i alla fackförbunden, för att kunna vara försäkrad om att få hjälp.

 

Jackie Lenander, 29 år, Hotell- och restaurangfacket

Vad krävs för att unga ska engagera sig i facket?
– Det handlar om att hitta en hjärtefråga och att driva den tillsammans. På så sätt går det att känna att organisering och solidaritet underlättar. Det behöver inte vara politiska reformer, utan kan handla om små saker som att en hylla på jobbet behöver flyttas ner – men också större orättvisor så klart.

Vad kan facket göra för unga som arbetar i olika branscher
– Information är viktigt. Det behövs en förtroendevald på arbetsplatsen som kan prata om detta och medvetna medlemmar som vill engagera sig.

 

Kim Talvitie, 29 år, Fastighetsanställdas förbund

Vad krävs för att unga ska engagera sig i facket?
– Det krävs att det finns en vilja till förändring hos facken. Att de gör sig mer relevanta för unga. Många unga känner att det inte är någon mening med att gå med i facket innan de får en fast anställning: ”Jag tar det senare, jag vet ändå inte hur länge jag blir kvar på det här stället.” Det handlar om att pränta in att man ska gå med i facket när man börjar jobba. Men det är ett stort steg – och dessutom pengar som ska betalas in varje månad.

Vad kan facket göra för unga som arbetar i olika branscher
– Det är jättesvårt när man jobbar inom olika branscher eftersom kollektivavtalen är väldigt begränsade. Kanske skulle man göra det lättare att få förhandlingsrätt på de olika avtalen? Eller hitta ett gemensamt fack som går över gränserna?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.