Industriarbetarnas tidning

C och M: ”Lägg ner ­Arbets­förmedlingen”

20 februari, 2018

Skrivet av

Låt andra ta över Arbets­förmedlingens uppdrag och ge mer betalt till dem som lyckas få arbetslösa i jobb. Så ska resul­taten förbättras, menar Moderaterna och Centerpartiet.

Resultatet från arbetsmarknadsutbildningarna borde vara bättre, anser Moderaterna som väljer att svara på våra frågor via mejl.

Det är bra om aktörer som lyckas få ut många deltagare i jobb kan premieras i en upphandling, skriver de. Något som de menar blir möjligt genom deras förslag om att ersätta Arbetsförmedlingen med en ny matchningsfunktion:

En ny myndighet ska utöva kontroll och uppföljning, medan matchning och rustning ska skötas av andra aktörer. Goda resultat ska premieras medan lågpresterande och oseriösa aktörer ska sorteras ut.

På arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons kritik (se ovan) mot dåvarande alliansregeringens styrning av Arbetsförmedlingen svarar Moderaterna:
”Även om personer som står långt från arbetsmarknaden ska prioriteras av Arbetsförmedlingen måste insatser användas så att de ger effekt.”

Även Centerpartiet vill lägga ner Arbetsförmedlingen. Den som söker jobb ska själv välja vilket företag som ska hjälpa dem. För varje person ska företagen få en arbetslöshetspeng.

– De får en liten peng i början och sen en större peng utifrån resultatet. Då finns ett tydligt incitament att ge personerna det stöd och fokus som behövs för att få ett varaktigt jobb, säger Fredrik Christensson (C) (bilden).

Det finns logiska förklaringar till att så få deltagare får jobb efter utbildningarna i dag.

– Sammansättningen av de arbetslösa har förändrats över tid. Allt fler är i särskilt utsatt ställning, de är till exempel nyanlända eller har funktionsnedsättningar som gör att de står längre från arbetsmarknaden.

Alliansregeringens styrning gjorde att utbildningarna gick till fel personer, menar Ylva Johansson?

– Det är en svår avvägning. Det behöver inte vara ett misslyckande. Fyra av fem arbetslösa är i en utsatt ställning och det behövs även fortsättningsvis ett fokus på de här människorna. Kanske särskilt nu när vi har så stor arbetskraftsbrist, säger Fredrik Christensson.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.