”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Det nya Samhall

Foto: Jonas Löfvenberg

Har jobb på Samhall – men får inget att göra

Inge vill jobba, men Samhall har bara låtit honom sitta och vänta utan arbetsuppgifter det senaste året.
– Jag mår sämre och sämre, säger han.

I ett industriområde i Gamlestaden i Göteborg har Samhall sina lokaler. Trånga korridorer med vinylgolv slingrar sig mellan små mötesrum, kontor och den inglasade matsalen.

Hit kommer Inge varje dag. Han är blind och brukar ha med sig en bok med punktskrift så han ska ha något att fördriva tiden med. Samhall har nämligen inte gett honom några arbetsuppgifter det senaste året.

– Utom när jag tog kontakt med radion här i Göteborg. Efter det fick jag och en arbetskamrat jobba i fyra veckor, säger han.

Uppdraget på företaget varade inte längre eftersom det blev för kostsamt att anpassa arbetsmiljön efter Inges synskada.

Samtidigt har Samhall stängt sin sista egna verkstad i Göteborg. Där var funktionsnedsättningar inte ett problem för att kunna arbeta. Det var en säker miljö och där kunde Inge utföra sitt arbete i stort sett på egen hand.

I stället satsar nu Samhall på olika bemanningstjänster, det vill säga jobb där de anställda skickas ut till kunden för att utföra olika arbetsuppgifter. I Göteborg består ungefär hälften av verksamheten av städtjänster. Resten är andra typer av uppdrag som paketering eller att plock av varor.

Men Inge kan inte städa. Han kan inte heller jobba på en arbetsplats där han måste ha en ledsagare eller olika hjälpmedel eftersom ingen vill betala för en sådan insats.

– Jag har ju jobbat här i snart 31 år men min lojalitet verkar inte löna sig. Jag bryr mig om Samhall, men de bryr sig inte om oss, hävdar han och fortsätter:

– Förr var Samhall ett företag som hjälpte handikappade att få arbete. Nu känns det som en plats där man ska vara seende och fullt frisk för att kunna jobba.

Under sina år i företaget har Inge monterat målburar och delar av garageportar. Han har packat kullager och det mesta som finns i en Volvo. Men nu har alltså inte Samhalls några arbetsuppgifter att ge honom. De kan inte heller inte säga upp honom, även om Inge har en känsla av att de vill att han ska sluta.

Henrik Lundberg är distriktschef på Samhall i Göteborg:

– Vi har haft jättesvårt att hitta en bra arbetsplats för Inge. Han är helt synskadad och det ställer höga krav på ledsagare, arbetsmiljön och säkerheten. Nu letar vi efter en ny arbetsplats åt honom men det är väldigt svårt. Vi har inga kunder som har den typen av arbetsuppgifter som skulle passa, säger han.

Ni har stängt er sista egna fabrik i Göteborg. Varför då?

– Vi ser att den bästa utvecklingen för våra medarbetare är när de är ute hos en kund och arbetar på plats. Därav så försvinner våra egna produktionsenheter en efter en.

Passar inte längre Samhall som arbetsplats för personer med vissa handikapp som passade på företaget tidigare?

– Vi ska ju kunna ta emot alla som anvisas till oss från Arbetsförmedlingen. Sen finns det naturligtvis vissa gränser som vi når ibland när folk är för sjuka för att arbeta. Men det är inte fallet för någon med en funktionsnedsättning, då ska vi hitta en arbetsuppgift ute hos kund som går att genomföra.

Och Inge är inte sjuk, utan synskadad. Och han vill arbeta.

– Jag tänker inte ge upp, men något måste hända snart. Jag tänker inte söka sjukpenning. Då tycker jag att Samhall vunnit. Jag tar hellre tjänstledigt och studerar. Då visar jag att jag vågar göra något av egen kraft, säger han.

När Samhall hade arbetsuppgifter åt Inge kände han att han uträttade något meningsfullt. Att han bidrog till samhället.

– Men att sitta och inte göra något tar psykiskt. Det kryper i mig. Jag får ångest. Jag mår sämre och sämre, säger han.

Inge tycker att alla åtta riksdagspartier har misslyckats i hur Samhall sköts. Han uppfattar det som att handikappade göms undan.

– Jag tycker att den högsta ledningen i Samhall borde skämmas över hur de behandlar många av oss. Det är en skam att det gått så långt med Samhall att man låter oss sitta månad ut och månad in utan att ge oss arbete, säger Inge.

Läs mer:

6Kommentarer

barajag:

Helt otroligt! men blir inte förvånad. Hos oss finns det också personer som bara ”sitter” o inte klarar av de jobb som vi har… Det blir tomma timmar då! Och då tar man in ännu mera jobb som det inte finns folk till. Undrar när det ska bli nån ändring?

Vivecs:

Bra skrivet, stämmer.
Har sagt till att Samhall borde ha ledsagare åt de som behöver och vill. Men de lyssnar ej.

Lennart bertilsson:

Lägg ner detta skitföretag.

Eva:

Jag vet en sak som synskadade/ helt blinda kan klara av och det är att massera folk, vet nämligen en synskadad som jobbar som massör och han trivs bra.

Börje:

Det är ju över ett år sedan basenheten i Lövgärdet lades ner. Fortfarande sitter många på Marieholmsvägen och gör ingenting. Uppenbart att ledningen vill knäcka dem att söka sjukersättning. Huvudskyddsombud borde stoppa versamheten. Sitta och göra ingenting dag efter dag är förödande för hälsan. Som f.d. Fas3-drabbad vet jag vad jag pratar om.

Stefan:

Förr var Samhall ett företag som tog hand om sina anställda, nu är det som ett bemanningsföretag som inte tar hand om sina. Är mycket besviken på vad som har hänt med Samhall

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Arbetsmarknadsministern vill bredda Samhall

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vill bredda Samhalls verksamhet för att skapa fler jobb och ha större transparens när det gäller statens bidrag till företaget. Apropå DA:s avslöjande om underentreprenörer säger hon: ”Samhalls enda uppdrag är att ge jobb åt sina anställda med funktionsnedsättning.”

8

Samhall anlitar underentreprenörer

Samhall använder underentreprenörer för att klara av stora städkontrakt. ”Samhalls business kan inte vara att sysselsätta personal utan funktionshinder i privata företag”, säger Marco von Peltzer, vd i ett konkurrentbolag och ordförande i Almega FM-företagen.

4

Här tog Samhall isär granaterna

DA GRANSKAR.Anställda fick hosta, utslag och psykiska besvär. Ett orange färgpulver spreds i lokalen när granaterna plockades isär. Samhall hade inte kontrollerat innehållet innan jobbet sattes i gång.

4

”Det känns som om det inte finns något slut”

DA GRANSKARSamhall ska bygga upp människor genom att ge dem meningsfull sysselsättning. DA:s granskning visar en annan sida, där sjuka och arbetsskadade bryts ner av stress och farliga jobb.

4

LO: Positivt möte med Samhall

Samhall mötte i dag fredag LO för att diskutera kritiken mot företaget. Båda parter var nöjda efteråt, nu blir det regelbundna möten framöver. ”Bra om vi tar problemen när de dyker upp så de inte sparas på hög”, säger LO:s Ann-Marie Stenberg Carlsson.

”Samhall, ta ansvar för er personal”

DEBATT Vi har under 2017 gjort 140 besök på Samhall, ett företag med 345 medlemmar. Tidsmässigt mer än en heltidstjänst, och helt ohållbart, skriver tre ombudsmän på IF Metall i Blekinge.

7

Samhalls vd vill träffa LO-facken

Samhalls vd Monica Lingegård har tagit initiativ till ett möte med en rad LO-förbund för att diskutera de problem som lyfts fram av DA:s granskning. ”Positivt att Samhall vill föra en dialog”, säger Ann-Marie Stenberg Carlsson i LO:s Samhallgrupp.

”Stämningen var jäkligt öppen”

Förtroendevalda på Samhall har i dag träffat ledningen på ett extrainsatt möte. ”Det tog till sig alla de negativa delarna som vi delgav dem”, säger Christer Eriksson från IF Metall.

Samhallanställda arbetar ofta i offentliga miljöer. I flera fall har arbetsmiljön varit så kaotisk att skyddsombuden vänt sig till Arbetsmiljöverket för att få hjälp.

Hälften av dem som lämnar Samhall är tillbaka inom ett år

Samhall mäter framgång i hur många anställda som övergår till vanligt jobb per år. Men cirka hälften av dessa kommer tillbaka till företaget under samma period. Samtidigt kräver staten att fler ska lämna Samhall.

3

Riksdagsledamöter vill fråga LO-fack om Samhall

Efter DA:s granskning av Samhall har ledamöter i arbetsmarknads- och näringsutskotten bjudit in såväl fackförbund som bolagets ledning för att skaffa sig en helhetsbild av företaget.

Facket utbildar på Samhall

Sju LO-förbund gör en satsning på fackligt engagerade inom Samhall. Med start i mars kommer utbildningar att hållas på sex orter från norr till söder.

1

Ministern kräver att Samhall agerar

Efter DA:s granskning av missförhållandena på Samhall säger näringsminister Mikael Damberg att han tar frågan på största allvar: ”Min förväntan på bolaget är att man tar den här kritiken seriöst och för en dialog med olika grupperingar.”

"Bolaget har en hemläxa att göra"

InterpellationVänsterpartiets Ali Esbati lyfte de anställdas rädsla att tala om missförhållanden under fredagens riksdagsdebatt om Samhall. Näringsministern upprepade att han tar kritiken på allvar och att ”bolaget har en hemläxa att göra”.

3

Minister mötte LO-fack om Samhall

Facken framförde hård kritik mot Samhall när näringsminister Mikael Damberg på torsdagen tog emot sex LO-förbund för att informera sig i frågan, efter Dagens Arbetes granskning i december.

2

Ekonomiskt stöd till Samhall bryter mot EU-regler

Samhall har anklagats för prisdumpning av Almega Städföretagen. Nu frias de av EU-kommissionen. Samtidigt kräver kommissionen att staten bättre kontrollerar vad pengarna de ger till företaget används till.

När ena chefen inte vet vad den andra gör

GÄSTKRÖNIKAEfter två vändor av arbetsträning på Samhall ställer förre Samhallarbetaren Tony sig frågan: Hur ska Samhalls framtid se ut?​

4

”Dela Samhall i tre enheter”

DebattSamhalls ägare, staten, måste akut ta ansvar för de missförhållanden som råder i bolaget, skriver Thomas Jansson, förbundsordförande FUB. Han föreslår att Samhall delas upp i tre enheter för att kunna erbjuda både utvecklingsmöjligheter och trygghet för dem som behöver det mest.

3

Bloggrubrik

Oseriöst av Samhalls VD

Helle Klein om VD Monica Lingegårds uttalanden i Radio Samhall.

12

”Samhall har tappat bort sitt uppdrag”

DebattDet är dags att regeringen tar sitt ägaransvar på allvar och agerar, skriver den liberale riksdagsledamoten Bengt Eliasson.

14

Skyddsombudet: "Inga förbättringar på Samhall"

Jari Skytt är huvudskyddsombud på Samhall för Fastighetsanställdas förbund i Göteborg. Två gånger har skrivit brev till Samhall om arbetsmiljön och också träffat dess högsta ledning. Han är besviken: ”Jag ser inte att de har genomfört någonting alls.”

”Samhall är inte något för personer med skador”

LÄSARNA BERÄTTAR”Samhall struntar totalt i oss som faktiskt är där av en anledning.” ”Människan har hamnat i skymundan.” Reaktionerna har strömmat in efter Dagens Arbetes granskningar av Samhall. Här lyfter vi fram ett urval. 

11

Samhallgranskning blir riksdagsfråga

Nu blir DA:s avslöjade om Samhall en riksdagsfråga. Ali Esbati (V) vill veta vad arbetsmarknadsministern Ylva Johansson tänker göra med anledning av granskningen.

2

Damberg kallar LO till möte om Samhall

Efter DA:s granskning kallar näringsminister Mikael Damberg LO och berörda fackförbund till ett möte för att informera sig om situationen. ”Det är viktigt för mig att lyssna också på kritiska röster”, säger han i sitt uttalande till DA.

1

Skyddsombud larmar om arbetsmiljön  

ArbetsmiljölarmSkyddsombud från hela landet har på olika sätt slagit larm om arbetsmiljön på Samhall.

”Ingen dörr får vara oknackad”

BonusFör att förbättra ekonomin har Samhall anställt fler säljare. De som ordnar affärer på nya orter eller i nya branscher kan få bonus.

3

Staten måste återupprätta Samhall

Ledare”Det tyck som att en ekonomistisk säljkultur har etsat sig fast så att de människor som var tänkta att få en möjlighet i stället slås ut. Nu måste politikerna agera”, skriver  Helle Klein i en ledare om Dagens arbetes granskning av Nya Samhall. 

”De borde erkänna att de gjort fel”

Samhall ger nu ytterligare en version om de militära granater, som gav de anställda hosta och utslag. Samtidigt säger Carina Engberg, klubbordförande för IF Metall, som själv var med att ta isär granaterna: ”Jag kan bekräfta alla DA:s uppgifter.”

1

Bosse sa nej till stressen

DA GRANSKAR.Samhall ska öka de anställdas effektivitet, färre ska göra samma jobb. Samtidigt ökar sjukskrivningarna bland arbetarna. Bosse blev ett offer för det uppdrivna tempot och stressen. Ekonomin rasade när han felaktigt skickades hem utan lön.

7

Samhall vill ha effektivare medarbetare

Nästan en person mindre på varje uppdrag, i snitt. Så ska Samhall komma tillrätta med den pressade ekonomiska situationen.

11

Forskare: Det måste finnas marginaler i arbetsmiljön

Nya miljöer och många intryck kan skapa problem för anställda med autism och adhd, enligt forskaren Tatja Hirvikoski. "Om individen inte har marginaler, så måste arbetsmiljön ha det."

Läs mer från Dagens Arbete:

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.