Prata politik på arbetsplatserna
1 februari, 2018
Skrivet av Helle Klein
När Kronprinsessan Victoria besökte Drottninggatan dagen efter att terroristen Akilov hade kört ihjäl och skadat flera människor fick hon frågan från en reporter om hur vi alls ska kunna gå vidare efter det som skett.
”Tillsammans”, var Victorias korta men starka svar.
Det var både träffsäkert formulerat och bar på en känsla av vad vår tid efter decennier av ultraindividualism behövde höra. Jag kom att tänka på det när jag lyssnar till IF Metalls ordförande Marie Nilsson som inleder IF Metalls valupptakt. Temat är just ”Tillsammans stärker vi Sverige”. Det lilla ordet Tillsammans rymmer både existentiella och politiska dimensioner. Det är också själva essensen av vad en fackföreningsidé är.
”Det är viktigt att vi pratar framtid. Om vad vi vill ha för sorts arbetsliv, om vilket samhälle vi vill ha”, säger Nilsson inför en fullsatt konferenssal med IF Metallare från hela landet.
Nilsson lyfter fram tre utgångspunkter för valrörelsen:
- 1. Industrin är viktig för Sverige och grunden för en god välfärd och jämlik fördelning. Dessutom är den motorn i arbetet med att anta klimatutmaningarna.
- 2. IF Metall bygger på idén om alla människors lika värde och är en feministisk och antirasistisk organisation.
- 3. Samverkan med Socialdemokraterna är viktig för att industriarbetarna ska få gehör för sina krav. Det gör skillnad vilken regering som landet har.
”Det behövs en aktiv industripolitik och en aktiv välfärdspolitik. Det hör ihop. Löfvens regering har lyssnat på oss i IF Metall och bland annat återinfört högskolebehörigheten på gymnasiernas yrkeslinjer, gjort fackföreningsavgiften avdragsgill och satsat på nyindustrialisering”, säger Marie Nilsson.
Alternativt förskräcker då det innebär en Moderatledd regering med stöd av Sverigedemokraterna.
”Då blir det ingen fortsatt satsning på industrin. Då sänks skatten för de rika och välfärden urholkas. Då återinförs stupstocken i sjukförsäkringen”, konstaterar Nilsson.
I går hade LO sin valupptakt och samtidigt skickade Svenskt Näringsliv ut ett pressmeddelande där de uppmanar företagen att se till att det inte pratas politik på arbetsplatserna. På betald arbetstid ska man arbeta och inte ägna sig åt politik, menar företagarnas organisation. Jovisst men vad som sker i fackklubbar, i fikarummen och på rasterna bestämmer inte Svenskt Näringsliv. Om de trodde att det utspelet skulle tysta fackföreningsrörelsen tror de fel.
”Jo vi ska banne mig prata politik på arbetsplatserna#, säger Marie Nilsson och får rungande applåder.
Det är på arbetsplatserna som de viktiga politiska diskussionerna kan föras. Efter förra valrörelsen 2014 konstaterade IF Metall att bara 22 procent av medlemmarna hade fått ta del av information om valet på sin arbetsplats.
”Där har vi ett jobb att göra”, säger Marie Nilsson och manar medlemmarna att våga ställa frågor på fikarasten och föra ett seriöst samtal om vilket samhälle vi vill ha.
För IF Metallarna är det självklart att deras medlem svetsaren Stefan Löfven ska få fortsätta att regera landet. Nu gäller det att kavla upp ärmarna och börja prata om vilket samhälle industriarbetarna vill ha. Valrörelsen har börjat.
Lättare sagt än gjort därför att man som facklig aktiv blir motarbetad från alla håll t.om. medarbetare.