Industriarbetarnas tidning

Finns det ett jobb åt Ing-Britt?

13 mars, 2018

Skrivet av

Ing-Britt Vikström vägrades fortsatt sjukpenning, nu har hon drivit sitt fall till högsta instans.  Hon anses kunna ha ett heltidsarbete som varken ”ställer krav på finmotorik eller god handstryka”. Finns de jobben? DA frågade ett antal personalchefer.

”Min bild är att ett fåtal sådana jobb finns. Men det är inga som vi rekryterar till utifrån. De tillsätter vi internt om någon – av en eller annan anledning – tillfälligt, eller permanent, behöver en anpassning. Det kan vara lite allt möjligt – men vår verksamhet bygger på fysiskt arbete, så är det.”
Maria Ronold, HR-ansvarig för produktion och logistik på Scania.

”Vi har många olika typer av tjänster. Och de flesta av dem innefattar inte några tunga lyft i grunden – även om det så klart ibland kan krävas av en. Att köra personer till och från rättegångar skulle, till exempel, kanske vara möjligt om personen klarar av att hålla i en ratt?”
Svante Karlsson, sektionschef på Kriminalvårdens HR-avdelning.

”De flesta av våra befattningar finns i produktionen och där krävs åtminstone lite handstyrka – vissa moment kräver mycket. Jag har funderat, och det skulle vara utmanande för oss att placera ut någon med begränsad handstyrka. Men om man skulle titta på hjälpmedel på kontorssidan tror jag att det är möjligt, de är ganska avancerade i dag.”
Mona Harila, HR-chef på Billerud Korsnäs Karlsborg.

”Svaret på frågan är att det i princip inte finns. För även om vi inte skriver i en annons att vi söker dig med god finmotorik och handstyrka, förutsätter vi att personen har det.”
Carl de Vries, HR-partner på Södra Cell Mönsterås.

”Spontant skulle jag säga nej, men om vi utvärderade frågan skulle vi kanske kunna hitta jobb som inte kräver så mycket finmotorik och handstyrka. Det finns förvisso övervakningsjobb, men också de kräver att du ska kunna trycka, flytta saker och rycka in om det händer något. Man får vända och vrida på det i varje enskilt fall – det är så komplext.”
Ulrika Järund, HR-chef Sverige på Moelven Industrier.

”Vi är ett litet hotell med tre olika yrkeskårer: reception, lokalvård och kök. Att städa eller jobba i köket är tungt – och en receptionist i dag plockar disk, städar golvet och hjälper till med lite av varje.”
Ronny Pettersson, vd för Hotell Aurum i Skellefteå.

”Tyvärr måste jag säga att det inte finns hos oss. Det är ofta fråga om kroppsarbete: det handlar om att lyfta, bära eller dela ut när det gäller distributionen. I tryckeriet och packsalen måste du dessutom kunna hantera maskiner. Du ska till exempel ställa in färg och sätta in plåtar i pressen – och det kräver både finmotorik och styrka. Det är delvis ganska tunga jobb.”
Per-Olof Borgström, personalchef på V-TAB.

”Oavsett vilket yrke det gäller så ställs olika krav i arbetsuppgifterna, men också olika arbetsgivare ställer olika krav. För oss på arbetsförmedlingen är det alltid viktigt att veta vilken erfarenhet, kompetens och funktionsnedsättning personen har – och hur funktionsnedsättningen påverkar arbetsförmågan.”
Ingrid Ekhammer, kvalificerad handläggare på Arbetsförmedlingens avdelning Rehabilitering till arbete.

”Utan handstyrka är du rökt. Det är inte möjligt. När du ska granska och hantera gjutna detaljer väger de i allmänhet ganska mycket, allt från 5 till 35 kilo. Det kräver full rörlighet och det är sådant som vi har fått förklara för Försäkringskassan. Vore det en av våra medarbetare skulle vi anstränga oss för att se om det finns hjälpmedel eller andra lösningar, men vägen dit är ganska lång.”
Henning Solli, personalchef på Ljunghäll.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.