”Ibland har lagar ett bäst före-datum”
13 mars, 2018
Skrivet av Rasmus Lygner

Liberalernas talesperson i socialförsäkringsfrågor Emma Carlsson Löfdahl undrar om lagstiftningen verkligen tolkas rätt.
Vad är ett normalt förekommande arbete?
– Ja, vad är det egentligen? Vi har tittat på hur man tolkar – och har fått signaler om att man hänvisar till arbeten som i stort sett inte finns. De kanske är förekommande, men är de normalt förekommande? Det är skillnad.
Det är en svårförståelig formulering, ändå har den gällt i omkring 20 år.
– Jag känner så här: människor har blivit alltmer hänvisade till arbeten som inte är normalt förekommande. Begreppet har funnits i lagstiftningen länge, men man har börjat tolka det på ett annat sätt i dag. Då är frågan om lagen behöver skrivas om.
Ni satt i regeringen under åtta år. Vad är ert ansvar?
– Jag tycker att misstolkningen av normalt förekommande arbete är något som har skett de senaste åren – jag såg inte den problematiken tidigare. Ibland har lagar ett bäst före-datum och man behöver därför se över dem.
Vad baserar du det på?
– På att det är fler som slår larm nu. Personer som har blivit hänvisade till arbeten som inte är normalt förekommande. Kanske var jag döv tidigare? Men jag tycker att de hörs mer i dag.
Vad ska man göra om man befinner sig i Ing-Britt Vikströms situation?
– Det hon har gjort: överklaga. Tyvärr hamnar ofta den enskilde i kläm. Om man till slut får ett nej har det gått lång tid och då är man i en väldigt skör ekonomisk situation.
Emma Carlsson Löfdahl, lagarna har inte ett bäst före datum, bara miserabla vantolkningar som ni politiker har satt upp och förstört en väl fungerande försäkring. Både socialförsäkringen och arbetsskadeförsäkringen. Ibland uttrycker jag mig som Leif Östling sa,”varför skall jag betala skatt”? För när jag skall använda mina försäkringar som jag betalat in, så gäller plötsligt inte avtalet i försäkringen, trots att jag uppfyllt villkoren. Folk har protesterat mot dessa vantolkningar sedan 1990-talet då sjuka och arbetsskadade tog livet av sig i ren desperation. Det har inte hänt ett dugg sedan dess. Man har från politiskt håll skruvat upp tonläget och gjort försäkringen till en nackdel.
Man fortsätter ännu idag att göra det svårt för folk.