”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

”Pizzor – men inga krispaket till vårdens hjältar”

Eftersom syrrorna ofta förblir namnlösa tänkte jag lyfta fram en av dem, vardagshjältarna, skriver Alexandra Pascalidou.

Vad är ett vanligt jobb?

Lagen ger sjuka rätt till a-kassa

Illustration: EMMA HANQUIST

Illustration: EMMA HANQUIST

tjänstledigtHar du fått sjukpenningen indragen eftersom Försäkringskassan anser att du är frisk nog att ta ett annat arbete? Be om tjänstledigt. Då kan du ha rätt till a-kassa trots att du redan har ett jobb.

Krav att du inte klarar jobbet

Sedan den 1 januari 2009 finns ett undantag som gör att du kan behålla jobbet och samtidigt få a-kassa. Kraven är att du av hälsoskäl varken klarar av ditt tidigare eller ett annat arbete hos arbetsgivaren och att Försäkringskassan har bedömt att du kan söka ett annat arbete.

Du behöver läkarintyg

Du kan då be om tjänstledigt och få a-kassa medan du tillfrisknar eller överklagar Försäkringskassans beslut. Men du måste skriva in dig på Arbetsförmedlingen och aktivt söka jobb – dessutom behöver du ett läkarintyg som styrker dina besvär. Det krävs också att arbetsgivaren har tagit ansvar för din rehabilitering. Facket kan hjälpa dig att reda ut det.

Uttryck dig på rätt sätt

Tänk på att det enligt Försäkringskassans bedömning finns ett jobb som du ska klara av, även om du inte tror det själv, påpekar Tomas Lundmark, försäkringshandläggare på IF Metall Södra Västerbotten.
– Och då måste du ha den inställningen när du går till Arbetsförmedlingen: ”Jag har ingen aning vad jag kan göra, men jag är beredd att ta ett jobb.” Det är viktigt att du uttrycker dig rätt.

Viktigt att skydda SGI

Om du har överklagat Försäkringskassans beslut och det visar sig att du trots allt har rätt till sjukpenning, måste du betala tillbaka pengarna från a-kassan. Sköt kontakten med Arbetsförmedlingen för att skydda din sjukpenninggrundande inkomst, SGI. Den påverkar nämligen storleken på din framtida sjukpenning.

Större chans till ersättning

Efter tre månader utan sjukpenning prövas du åter från dag ett hos Försäkringskassan. Det innebär att du bedöms mot ditt vanliga arbete igen och därmed har större chans att få ersättning.

Läs mer: Expert arbetsrätt | Försäkringar


rl@da.se

22Kommentarer

Carina:

Detta är inte okej att utförsäkra sjuka med läkarintyg, som får stå utan både pengar och trygghet. Jag blev utförsäkrad fast jag har läkarintyg, har varit utan pengar sen 5 dec 2017. Får leva på min sambo. Har läkarintyg för bland annat diskbråck. Har djup ångest varje dag och blir inte friskare av detta. Jag vill ha min trygghet tillbaka nu. Sedan dec 2017 är mitt liv kaos.

Peter Magnusson:

Svar till Carina.

Tyvärr kommer inte regeringen åt varken 180-dagarsregeln som infördes 2008 eller att handläggaren har sista ordet vid sjukskrivning, inte läkaren, en regel som infördes 2011.

För ändring av reglerna krävs riksdagsbeslut vilket inte går pga Alliansen och SD inte vill ändra, och de har majoriteten i riksdagen.

Mervi:

Ingen upplyste mig om detta! Fick bara veta från min A-kassa att jag måste säga upp mig/bli uppsagt för att kunna stämpla. I och med det så gick jag misste om mycket pengar. Ingen att leva på heller.

Tobias:

Man har gjort systemet onödigt krångligt, kanske just för att ingen har en helhetssyn.

Gun:

Det nya sjukförsäkringssystemet är helt absurt. Jag har nyligen den 18 februari 2019 fått veta att jag har blivit utförsäkrad fast jag har läkarintyg. Min sjukdom är atros i ländryggen och kalkpålagringar i höjdled i hela ryggpelaren i ländryggen. Måste använda smärtstillande varje dag för att kunna gå. Undrar om regeringen har rent mjöl i påsen. Ska tillägga att jag har arbetat som lokalvårdare sedan 1987 ca 6 timmar om dagen.

Sanna:

Jag är 39år och fick för 15år sedan diagnosen MS, multipel skleros. För snart 2år sedan födde jag mitt 4:e barn och under graviditeten fick jag svåra problem med ländrygg och höfter. För 1år sedan fick jag även diagnosen ”inflammatorisk ryggsjukdom”. Jag har sedan augusti 2018 arbetat 75% och känner att det är max vad jag orkar och klarar av. Jag blir mentalt uttröttad och utmattad av för mycket ansträngning och smärta gör att jag blir ännu snabbare trött. Jag har dessutom ”restskov” från tidigare ms-skov som jag känner av hela dagarna och dessa blir värre när jag blir trött. Försäkringskassan menar att jag nu kan arbeta 100%, nu har mina 180 dagar passerat och de har tänker avslå min ansökan om fortsatt sjukpenning och sjukskrivning. Tilläggas ska att både reumatolog och neurolog försöker göra allt för att hjälpa mig. Men mitt läkarintyg duger tydligen inte.
Arbetar som förskollärare och det är tungt. De tycker att jag ska söka annat arbete. Jag vill inte det och tänker kämpa mot fk.
Funderade ett tag på om jag skulle gå ner i tid självmant istället men då antar jag att jag förlorar min sgi. Blir så frustrerad och arg och ledsen.

Emma:

Vi måste kämpa tillsammans mot Försäkringskassan! Jag är hemma på mitt 7:e år som heltidssjukskriven. Har velat komma tillbaka till arbete sedan dag ett. Har inte någon gång under denna tid haft en riktig rehabiliteringsplan. Det tog FK tre år innan de ens sa pip, för att det stod still i min utredning. Landstinget här hemma har inte gjort mycket för att hjälpa mig, de ignorerar, nonchalerar, kör gissningslekar och bryr sig helt enkelt inte. Efter 5 1/2 år skickades jag på en försäkringsmedicinsk utredning. Ingen på landstinget brydde sig om resultatet, inte ens FK som skickat mig. Genom denna utredning träffade jag den enda läkaren som sa att han visste vad som var fel med mig och hur han skulle hjälpa. Så nu har jag rehabilitering utomlands. Men det gillar de inte. Vet inte vad problemet är, att de inte kom på vad det var för fel på mig själva eller att de måste pinka in sina revir? Det är ju människors liv som de förstör. Så det enda jag har just nu är kämparglöd. Jag ska kämpa mot FK och sjukvården tills jag lägger näsan i vädret. Nu måste vi gå samman och kräva en förändring.
Snälla, kämpa med mig, agera.Få dem att lyssna!

Nina:

FK sa till mig att jag måste jobba 100 procent under de 90 dagarna för att det ska räknas som en ny period. Det låter märkligt i mina öron eftersom jag då ger FK argumentet att jag är fullt arbetsför. Kanske var det bara för SGI:ns skull. Men om jag är inskriven hos AF (väntar på utredning av arb.förmåga) skyddas ju min SGI. Jag tycker att det borde vara helt irrelevant för hur de bedömer mitt fall om jag tagit tjänstledigt eller ej under de 90 dagarna. Jag kan i nödfall lösa det genom att gå upp i tid över sommarsemestern men det blir ett stort ekonomiskt avbräck plus att det ju inte kan vara meningen att det ska fungera så här. Vet någon med säkerhet hur det ligger till?

Jq:

Jag insjuknade i cancer och har levt på 0 kr i månaden sedan slutet på 2015. Jag har inga pengar till mediciner. Jag bor hos min mor och hon förser mig nätt och jämt med livsmedel.

Pia:

Tankar runt att man ska kunna ha rätt till a-kassa om man får tjänstledigt från ordinarie arbete och i stället ställer sig till atbrtsförmedlingens förfogande.. Ska skriva under på att: Jag vill och kan arbeta 100%. Om jag då redan talat om att jag har begränad förmåga och måste ha ett ”enklare” jobb var hamnar jag då i ersättningsnivå i a-kassa? Eller denna del är inget som ska med..

David:

Jag har gjort precis det och jag har rådfrågat FK i varje steg men min sgi är numera på en halvtid eftersom FK gav mig rådet att söka arbete på halvtid. Inte första gången jag får fel information och nu när jag pratar med handläggare så är det i princip mitt eget fel eftersom jag ska kunna alla regler. När det var aktuellt så rådfrågade jag flera personer för att det skulle bli rätt.. Suck..

Yoron:

Man är väl naiv 🙂

Trodde sjukpenning var baserad på min inkomst, men i samband med att jag blev sjukskriven för knä operation så ville jobbet friställa personal pga arbetsbrist. Körde mycket långa pass pass fem nätter i veckan och hade gjort det i två år så jag såg inga problem i att sluta.

Dvs innan försäkringskassan krävde mig på 2500 i återbetalning med anledning av att jag inte hade jobb veckan efter min sjukskrivning började.

Vet inte vad jag tycker om det, men jag vet vad jag tycker om dom personer som jag har haft att göra med från försäkringskassan. Hade jag bara vetat att man skilde arbetslösa från arbetande utan hänsyn till inbetald skatt så hade jag knappast gått med på jobbets förslag. Brukar undvika sjukskrivning, så får väl skylla på de.

Yoron:

Hmm, 25 000
Inte 2 500 🙂

Erik:

Jag har Myelom sen 2013 och äter cellgifter o kortison. Har jobbat 75%, jobbat i snitt 4 dagar i veckan. Nu skal jag bli utförsäkrad, trots giltigt läkarintyg.

Erik:

Ja, jag kan fylla på med en historia till. Jag har nyligen opererat in en ny höftled och rehabiliteras för det nu. Men nu har en ny handläggare dykt upp för att tala om för mig att dom inte tycker att jag har rätt till sjukpenning från den: 28/11 fast jag inte är färdigrehabiliterad och har sjukskrivningstid till den 1/1 2020. Försäkringskassan stödjer sig på en norm som socialstyrelsen har. Alltså, ingen hänsyn till hur jag mår eller hur jag medicinskt är i fas eller att jag har rehabiliteringstid kvar en månad till. Det hör också till saken att dom senast ska ha in komplettering den: 3/12. Alltså kan dom tvinga mig att börja stämpla igen och sen korrigera om jag får en godkänd överklagan till FK med komplettering till mitt läkarintyg. Försäkringskassan får agera djävligt fult emot vi som betalar FK för att dom ska kunna sitta på sina stolar över huvud taget. Jag har inte behövt ha med FK att göra på 19 år och jag hoppas att efter detta, att jag slipper att ha med dem att göra någonsin igen! Jag ska också tillägga att jag fick reda på i dag att om man är arbetssökande så har man ett sämre regelverk hos FK än en person som är anställd. Det innebär ju att dom skiljer på folk och folk. Jag tror faktiskt inte att dom får göra så juridiskt sett. Dom måste enligt lag behandla alla lika!

Lars:

Alliansen och SD? Vilken kass bedömning, Regeringen har tyvärr ingen talan, i det slutna rummet. 8% får sossarna av mig.

Pernilla:

Det är skrämmande att läsa hur många med svåra sjukdomar som råkar ut för det här. Det gör mig vansinnig om jag ska vara ärlig. Vi jobbar och betalar skatt, bland de högre om inte högsta skattesatserna i världen. Det gör vi för vi blir lovade att de kommer ta hand om oss när vi blir gamla, att våra barn ska få den bästa skolgången och att vi har ett skydd när vi blir sjuka. Well, jag har sett hur de gamla blir behandlade och vilken misär det är på nära håll. Min styvdotter har fruktansvärd ångest varje gång hon har uppgifter i skolan för lärarna har ett utrymme att bedöma att hon inte utvecklar sina svar tillräckligt (typ förklara varför 1+1 är lika med 2) och sjuka blir behandlade som lögnare från FK. Jag har också varit utförsäkrad i några månader nu och lever på min sambo. Jag har en sjukdom som heter ”ehler danlos syndrom” som är en bindvävssjukdom. Det gör att jag är överrörlig och mina leder går ur led. När jag blev sjukskriven så tog det två månader innan de var nöjda att få bekräftat från tidigare arbetsgivare, nuvarande arbetsgivare, tidigare sjukskrivningar, få prata med min läkare (det räckte inte med att skickade in papper elektroniskt) Min läkare sa till mig i den vevan att FK arbetar numera med att de ska hitta anledningar till att inte betala ut pengar snarare än att stötta och hjälpa de som behöver. Hur sjukt är inte det?! Dessutom, med all värk och medicin som jag har så ska jag också orka tjafsa med de här människorna. O snälla. Ta detta på rätt sätt. Jag är inte rasist. Jag vet att det inte har specifikt med FK att göra. Jag har en underbar granne. Vi brukar träffas och prata ibland när jag är ute med min hund. Jag bor i ett område i centrala Göteborg. Alltså i centrala Göteborg. Hon brukar vilja att jag hjälper henne att lära sig prata svenska. Hon och hennes familj kom till Sverige från Syrien för ett år sedan.

De bor i huset bredvid oss där det är höga hyror, har andra vänner som bor där. Det är ett fastighetsbolag som är kommunalt som har huset och ett antal familjer från Syrien har fått lägenheter där. Det är ett hus som många skulle hugga av en hand för att få en lägenhet i. Så min fråga är så här. Hur kan familjer från Syrien (hon säger själv att hon är chockad över att de fått lägenhet där o att de nöjt sig med att bo varsom) få lägenheter i centrala Göteborg där jag inte har någon aning hur de betalar för de har ingen inkomst? De går förbi hela bostadskön som är massiv där de kommunala bolagen är strikta med att ingen får lägenhet om de inte står i kön. Studenter är utom sig för de inte har någonstans att bo i den här stan. När blev vårt samhälle så här? Hon är så gullig och hon har förmedlat själv att det inte är bra för det skapar hat. De vill inte ha någon räkmacka. De vill ha ett liv där de är tacksamma för att vara här. Så var gick det fel? Jag fattar inte det. O jag fattar inte heller att folk inte ställer sig som fransmän och börjar ställa krav. Här läser jag om människor som har MS, Cancer, diskbråck…. WTF?! ursäkta uttrycket men WTF. Då ska vi orka med. Orka kämpa med läkare, orka kämpa med familjen. Mitt förhållande med min sambo blir mer och mer ansträngt för vi inte har pengar. O är man inte sjuk själv så är det svårt att förstå tror jag hur jobbigt det är. Jag äter värktabletter o plötsligt bestämmer sig läkaren för att jag inte ska ha det för det är narkotikaklassade preparat. Så då måste jag kämpa mot honom för jag fixar ingenting om jag inte äter dem. Läkarna drar öronen åt sig mer o mer för de är livrädda om sin förskrivningsrätt. Läkemedelsverket ställer nya riktlinjer o sätter press på läkarna för det finns så mycket droger på gatan som ursprungligen är sånt som är skrivet på recept. Så. Vad. Det är väl därför de är där. För att vi ska få hjälp? O de mediciner de erbjuder istället som alvedon eller diklofenak. Det kan jag gå in och köpa på apoteket när fasen jag vill. Det handlar alltså inte bara om försäkringskassan här. Det handlar om helheten. Som sjuk och då inte få pengar längre för de tycker jag kan gå ut i arbetslivet. Det gör mig mest sjuk För mina skuldkänslor över att inte vara som alla andra och vara så värdelös för att jag inte klarar av något det gör att jag inte går ur sängen alls tillslut.

Ibrahim:

Så sjukt , Det är ju fel på regeringen, det är ok att ta in skit till Sverige och skattebetalarna skall punga ut ca 40.000-80,000 tus kr per/månad medans Svensson får inga sjukpengar!!! Bättre då att göra något olagligt och få bo i fängelse!!!

Kristian:

Vem e det som tror att Regeringen styr ??? Regeringen Ska bara se till och Införa det som Riksdagen beslutar(Samtliga Partier) Så tillvida Regeringen INTE har egen Majoritet +51 % av Riksdags ledamöterna o det har inte hänt i Sverge sen 1968-1970 då S satt Med en Majoritetsregering o kunde styra o ställa som dom ville utan att Övriga partier kunde göra ett dugg… Nuvarande Regering (S) är en Minoritetsregering som bara ska genomföra vad Majoriteten i Riksdagen beslutar Oavsett det tvärt emot deras egen politik….
Sverige har haft minoritetsregeringar ända sedan enkammarriksdagens införande 1971, förutom de borgerliga trepartiregeringarna under Thorbjörn Fälldin 1976–1978 och 1979–1981 samt den borgerliga fyrpartiregeringen under Fredrik Reinfeldt 2006–2010 den sk Alliansen De är de som är ansvariga för reformeringen av Sjukförsäkrings systemet. Övriga regeringar, såväl socialdemokratiska som borgerliga, har de facto haft riksdagsminoritet.

Katarina:

Hur kan folkhälsomyndigheten ha mage att stå och säga att vi ska vara rädda om äldre och riskgrupper?
De som får pengar sist om än alls är arbetande riskgrupper, som en del av dessa 200 000–300 000 pers borde kunna arbeta hemifrån.
Sjukfrånvaron kostade betydligt mer förr och vi har en god ekonomi. Så vad går pengarna till?
De hade varit bättre att sätta riskgrupperna och de äldre i karantän och låtit resten av landet vara öppet under ansvar. Det finns 7 stora sjukhus och ca 70 länssjukhus, vilka borde ha möjlighet till intensivvård. Innebär i dagsläget 6.5 personer per sjukhus.
Dubbelmoral av politikerna och total avsaknad av respekt för liv och hälsa.

Viola:

Jag blir hel förskräckt över alla dessa inlägg jag nyss läst. Trodde aldrig i hela mitt liv att det gick så illa till, tills jag själv hamnat där.
I januari bröt jag fotleden och blev opererad med skruvar och en plåt och blev sjukskriven för rehabilitering. I mars började jag jobba på 25% och skulle snart trappa upp i mitt arbete när jag plötsligt en dag blev mycket sämre. Efter kontakt med kirurgen och nya röntgenbilder visade det sig att en av skruvarna gick av och jag måste opereras på nytt. Jag blev sjukskriven till den 19/7 i väntan på ny operation. Idag ringde de från FK och sa att jag blir utförsäkrad den 29 juni och att de förstår att jag inte kan utföra mitt närvarande arbete men att jag kan söka ett annat kontorsjobb. Det innebär att jag måste skriva in mig på AF och vara aktiv sökande. Jag fattar ingenting. Jag har ju ett jobb som jag älskar och tror och hoppas på att efter operationen kan jag återgå till mitt arbete. Men nu kräver de att jag ska söka ett annat jobb??? Men som situationen är nu så är jag ju begränsad i vilka jobb jag kan söka eftersom jag inte kan gå ( går med smärta med kryckor) och då är jag inte berättigat att få A-kassa, för att mitt arbetsförmåga är begränsad. Så jag förstår ingenting. Det enda jag vill är att bli opererad, bli bra och återgå till mitt jobb. Enligt läkarens bedömning ska jag kunna återgå till mitt nuvarande arbete senast inom 3 månade. Så varför all den krångel ???

Michel:

Tidigare sjukskriven till o från sedan hösten 2017. Sen började jag komma tillbaka 100% i början på 2019. Strax efter ont i handled, visar sig vara artros. Blir en kamp med fkassan som jag tillslut vinner. Steloperation av handen oktober 2019, fkassan betalar ut. Går nu under våren i rehab, starka smärtor och försöker ändå. Företaget tar fram ett fåtal andra moment, det ena värre än det andra. Ny röntgen i maj månad visar misslyckad op, sjukskriven sedan dess och utföraäkrad förra veckan trots att jag ska opereras om nu i slutet på juni 😑

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Ing-Britt Vikström får rätt till sjukpenning

I dag kom domen som kan avgöra vem som får sjukpenning och inte. Ing-Britt Vikström fick rätt mot Försäkringskassan. ”Det är ofattbart nästan”, säger hon.

Få rätt pengar när du är sjuk

KOLL PÅHar din arbetsplats kollektivavtal har du flera försäkringar automatiskt. Bland annat om du blir sjuk. Det är det många som missar.

”Jag försöker stötta dem så gott jag kan”

Jan-Olov Johansson har länge arbetat som försäkringshandläggare på IF Metall. Men jobbet har bara blivit svårare. Nu möter han så många som nekats sjukpenning att han är rädd att inte hinna hjälpa alla.

2

”Det finns en risk för rättsosäkerhet”

Utbrända och stressade människor riskerar att gå miste om sjukpenning på grund av dåliga förutsättningar för läkare och otydliga regler, hävdar Riksrevisionen i en ny granskning.

3

Hon tar striden för din sjukpenning

När du varit sjukskriven i ett halvår kräver Försäkringskassan att du ska ta ett ”normalt förekommande arbete” på heltid. Men efter 20 år med samma lag vet fortfarande ingen vad det betyder. Ing-Britt Vikström ska tvinga fram ett svar från högsta instans.

15

IF Metall: Sjukförsäkringen måste bli bättre

Sex av tio av IF Metalls medlemmar oroas enligt en ny undersökning för att inte klara ekonomin vid en längre tids sjukdom. ”Socialdemokraterna måste visa att vi kan lita på dem i den här frågan”, säger förbundsordförande Marie Nilsson.

4

”Försäkringskassan följer inte domen”

DEBATT”I februari 2016 togs den omstridda tidsgränsen för sjukskrivningar bort. Då känns det märkligt att Försäkringskassan i praktiken återinfört en ny bortre parantes”, skriver Hans Hoff, riksdagsledamot för S.

11

”Hanteringen av sjuka är ovärdig”

DEBATTFör att få ner kostnaderna för sjukpenningen kan man jobba med att förebygga ohälsa och satsa på rehabilitering för de som drabbas. Eller så kan man göra som nu: börja i fel ände och friskförklara de som inte kan jobba. Det är ovärdigt, skriver Tomas Lundmark är ombudsman för IF Metall Södra Västerbotten.

4

Här har du sjuktalen i siffror

Sjukskrivningarna ska ner till i snitt 9 dagar per år, har regeringen bestämt. Men är verkligen sjuktalen historiskt höga? Och vilka är det som blir sjuka? DA ger dig siffrorna bakom sjukförsäkringen.

4

”Politikerna avgör vem som kan arbeta"

Analys”Vem som anses frisk nog att arbeta beror i slutändan på politiska beslut, inte på läkares eller myndigheters bedömningar”, skriver reportern Rasmus Lygner med anledning av den intensiva debatt som dragit igång efter DA:s granskning.

8

”Försäkringskassan utgår från lagen”

DEBATT”Vi ser fram emot förtydliganden av regelverket som underlättar och gör en rättssäker prövning mer transparent” skriver Eva Nordqvist, chef för rättsavdelningen på Försäkringskassan.

6

”Stupstocken är ett oärligt sätt att få ner siffrorna”

DEBATT ”Att återinföra den bortre tidsgränsen som Moderaterna vill göra är inget annat än ett bedrövligt sätt att behandla sjuka och ett oärligt sätt att få ner siffrorna”, skriver Lisbeth Forsberg, från föreningen Solrosuppropet.

11

”Försäkringskassan måste utgå från verkligheten”

DEBATT ”Försäkringskassan måste utgå ifrån en faktisk arbetsmarknad för att ge den försäkrade de verktyg som krävs. I denna fråga borde det inte finnas några politiska motsättningar. Dagens regler drabbar såväl rik som fattig”, skriver Robert Sjunnebo på LO-TCO Rättsskydd. 

10

Ljunghäll ska bli friskare

Regeringen vill att arbetsgivarna ska få ner sjuktalen. Gjuteriet Ljunghäll har satt i gång – för att det sparar pengar och för att kunna locka nytt folk. De anställda gillar projektet.

Finns det ett jobb åt Ing-Britt?

Vi berättade i går om halvtidsjobbande Ing-Britt Vikström som vägrats sjukpenning, men nu drivit fallet till högsta instans. Hon anses kunna ha ett heltidsarbete som varken ”ställer krav på finmotorik eller god handstryka”. Finns de jobben? DA frågade ett antal personalchefer.

”Det är så otroligt korkat”

Ruth Mannelqvist, professor i rättsvetenskap vid Umeå universitet, menar att såväl Försäkringskassan som svenska domstolar helt har missförstått vad normalt förekommande arbete faktiskt betyder.

3

Försäkringskassan: ”Vår tillämpning följer lagtexten”

Försäkringskassan håller inte med om kritiken mot myndigheten när det gäller att dra in sjukpenningen: Myndigheten säger sig följa den lagstiftning som finns och bedömer visst arbetsförmågan mot riktiga arbeten.

4

Ett helt sjukt system

LEDARESjukpenning. Regeringen måste ändra reglerna för sjukförsäkringen. Begreppet ”normalt förekommande arbete” leder till rättsosäkra och omänskliga beslut.

6

”Frågan är om det som regeringen gör är tillräckligt”

Moderaternas talesperson i socialförsäkringsfrågor Johan Forssell menar att en återinförd bortre gräns i sjukförsäkringen skulle vara ett stöd för de sjukskrivna.

6

”Det ska vara ett arbete som finns”

Socialminister Annika Strandhäll (S) konstaterar att sjukförsäkringen inte fungerar riktigt som hon hade hoppats.

7

”Ibland har lagar ett bäst före-datum”

Liberalernas talesperson i socialförsäkringsfrågor Emma Carlsson Löfdahl undrar om lagstiftningen verkligen tolkas rätt.

1

Viktigt att inte tappa kontakten med jobbet

Om rätt insatser gjordes på arbetsplatserna skulle få behöva nå 180-dagarsgränsen i sjukskrivningen, säger Irene Jensen, professor i företagshälsa på Karolinska institutet.

1

Företaget som blev förebild i jobbet mot sjukskrivningar

Lindab i nordvästra Skåne har jobbat med uppföljningar av sjukfrånvaron sedan 2008. Sjuktalen har gått ner, det lokala facket är aktivt i all rehabilitering.

Läs mer från Dagens Arbete:

Han fixade 13 miljoner till arbetskamraterna

PENSIONStålbolaget Ovako missade pensionsinbetalningar under flera år. Efter försäkringsexperten ”Lärs” detektivarbete sattes 13 miljoner kronor in på de anställdas pensionskonton.

Så fungerar de nya reglerna

DA guidarUnder coronakrisen har regeringen både lättat på reglerna för att få ersättning och höjt beloppen för den som uppfyller villkoren från a-kassan. Följ DA:s guide för att ta reda på vilken ersättning du har rätt till.

Illustration: Josephine Skapare

Får chefen neka min semester?

Fråga om jobbet | LedighetHar arbetsgivaren skyldighet att ge en orsak till varför en semesteransökan avslås, eller räcker det att bara säga nej?

Coronakrisen

Hela månaden räknas för den som blir medlem i a-kassan i dag

a-kassaDen som blir medlem i a-kassan den sista mars får tillgodoräkna sig hela månaden, vilket kan spela stor roll för rätten till ersättning.

Får jag jobba i två länder?

Fråga om jobbet | ARBETSTIDEn läsare sparar till ett husköp och vill arbeta vaken tid eför att kunna spara pengar. Hur många timmar i veckan får man som mest jobba? DA:s expert Henric Ask reder ut.

Hur kan jag sluta tidigare utan att bli varnad?

Jag jobbar kvällsskift och veckopendlar. Har under fem års tid tagit kompledigt på torsdagarna för att kunna köra hem tidigare. En tisdag sa en ny produktionsledare åt mig att jag skulle jobba klockan 14.00–24.00 den kommande torsdagen. Jag tyckte att beskedet kom med för kort varsel och avvek klockan 17 den torsdagen. Fick då en muntlig varning. Vad kan jag göra för att få kompa ut och klara veckopendlingen?

Avtal 2020

Förhandlingar om försäkringar igång – kamp mot klockan

LO kräver tjänstepension till fler och mindre krångel vid arbetsskador. Förhandlingarna om avtalsförsäkringarna ska vara på plats innan de vanliga avtalsförhandlingarna är klara.

1

Nu avgörs om LO får driva sina krav på bättre försäkringar

AvtalsförsäkringarDet låter som en byråkratisk detalj – men det kan vara avgörande för vad du får i pension eller ersättning om du blir sjuk av jobbet. Nu avgörs striden om förhandlingsordningen.

2

Så får du rätt pengar

Koll på Sedan 2013 har de flesta industriarbetare delpension. Du ska få extra inbetalning till tjänstepensionen. Men alla arbetsgivare betalar inte, och det är bara du som kan kolla att det blir rätt. Vi hjälper dig!

Måste vi logga ut på rasten?

Fråga om jobbet | ARBETSTIDMin arbetsgivare har börjat säga att vi måste logga ut och in i stämpelmaskinen för tio minuters rast och det låter inte rätt. Ska inte paus ingå i arbetstiden, om vi loggar ut får vi ju inte betalt?

1

Sandra hittar de glömda försäkringspengarna

DA MÖTERSandra Särnholm älskar att prata försäkringar och hitta glömda pengar åt medlemmar. Det är inte alltid hon är välkommen till arbetsplatserna, men det gör henne bara mer beslutsam.

Lång kamp för ett erkännande

FÖRSÄKRINGSPENGARHon fick svåra utslag, andningsbevsär och huvudvärk på jobbet. Hon misstänkte skärvätskorna, företaget nekade ansvar – men Jaana Isaksson gav sig inte. Läs eller lyssna på hennes berättelse.

1

Så får du rätt pengar efter olyckan

FÖRSÄKRINGARHar du skadat dig på jobbet? DA:s expert Lennart Stéen guidar dig genom försäkringsdjungeln.

2
Illustration: Emma Hanquist

Pluggsugen? Så fixar du ledigt

Koll påDrömmer du om att få läsa på universitetet eller behöver du utbildning för att komma vidare i arbetslivet? Då är det bara att ta ledigt – det är din lagstadgade rätt. 

Rätt livränta

Ny dom slår fast hur livränta ska beräknas

Livräntan ska beräknas på inkomsten som personen hade då skadan uppstod, oavsett hur lång tid som har gått. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast i två domar.

3

Snårig väg till pengarna

Johnny, Stina, Berndt, Pelle och Björn. Alla skadades i jobbet och fick en livränta som visade sig bli för låg. Slumpen, rätt kontakter och mycket slit gjorde att de fick de miljoner de har rätt till. Dagens Arbete guidar till rätt ersättning – både livränta och andra försäkringar.

3

Ta kommandot över dina försäkringar

Koll påKrångliga förkortningar och invecklade blanketter. Fackets försäkringar kan verka snåriga, men det kan finnas pengar att hämta. Här får du hjälp med ditt skyddsnät vid allt från uppsägning och olyckor till föräldraledighet och dödsfall.

Berndt tackar DA för ersättningen

Berndt Lydén har fått ut dryga miljonen i förlorad arbetsinkomst av försäkringsbolaget Afa.

1

Stinas kamp gav miljonersättning

Fabriksjobbet fördärvade Stinas axel så illa att hon sjukpensionerades, men hon fick fel livränta. Nu har hon fått rätt med hjälp av fackets försäkringsrådgivare.

1

Striden om a-kassan

Val 2018Sänkt tak, höjt tak, tuffare krav, lättnader för deltidsarbetslösa. A-kassans regler svänger fram och åter. Så vad gäller om du blir arbetslös? Och vad vill partierna förändra efter valet i höst?

17

Får livränta för skada från 70-talet

Han skadades av lösningsmedel på 70-talet, nu har han efter år av värk och utredningar fått livränta på över 1 miljon. Mannen är mycket nöjd med beslutet, även om han ska betala en del av kompensationen till försäkringsbolaget Afa för ersättningar han fått under åren.

3

Hemma utan ersättning

SGISGI. Har jag rätt att vara hemma från jobbet utan sjukpenning om Försäkringskassan inte godkänner läkarintyget?

1

DA granskar Afa Försäkring

Arbetssjuka lämnas utan skydd

Facket och arbetsgivarna startade försäkringsbolag för att anställda som skadats på jobbet snabbt och enkelt skulle få ersättning. I dag har bolaget blivit en jätte som betalar tillbaka miljarder till arbetsgivarna samtidigt som färre utslitna får del av pengarna. Dagens Arbete och Kommunalarbetaren har granskat sveket mot de arbetssjuka.

8

Kampen för att få hjälp

Fast i byråkratinAfa har blivit del av ett system där skadade mals ner av tröga processer. Dagens Arbete har granskat ditt skyddsnät och hittat en alternativ värld där företag och konsulter tar betalt för att göra fackets jobb.

6

"Hela tiden nya hinder"

Läsarberättelser"Vi arbetsskadade har varken läkar- eller juristutbildning och facken motarbetar oss också. Hur kan det vara så här? Hur kan man få bli så utsatt." Så skriver Anita, en av många läsare som har hört av sig efter vår granskning av Afa försäkring.

5

Därför fick arbetsgivarna tillbaka 40 miljarder

Vår granskning visar att näringslivet de senaste fem åren fått tillbaka 40 miljarder från Afa. Varför var det deras pengar? DA har frågat LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson, som var med och tog besluten.

4

Har man rätt att se andras lön?

JuridikHos min fackklubb kan man se vad alla har för lön. Är det verkligen offentliga uppgifter?

5

Kan jag krävas på sjukintyg före åttonde dagen?

JuridikHar arbetsgivaren rätt att, utan överenskommelse med facket, kräva sjukintyg före den åttonde sjukdagen?

Varför klassas det inte som en arbetsskada?

JuridikJag råkade ut för ett olycksfall på jobbet när jag skulle öppna en ventil som satt illa till och satt fast. Det slutade med att muskeln eller senan släppte i armen. Nu har jag varit sjukskriven och ska opereras i sommar. Fick besked från mitt fack att detta inte är en arbetsskada utan en ergonomisk arbetssjukdom. Stämmer bedömningen?

4
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.