Industriarbetarnas tidning

”Stort behov av social kompetens”

1 mars, 2018

Skrivet av

Att lära sig ett yrke räcker inte alltid för att få jobb. På Träcentrum i Nässjö och Eksjö jobbar Carl Karam med att rusta blivande industri­arbetare med svensk social kompetens.

Carl Karam

Ålder: 50.
Bor: Tranås.
Familj: Tre barn. ”En är pilot, en är neuro­psykiatriker och en läser till maskiningenjör och jobbar samtidigt.”
Från: Libanon. ”Under ­kriget fanns FN-soldater från Sverige och Norge. De röjde minor på fritiden så att vi kunde spela fotboll. De hjälpte oss med så mycket när det var som svårast. Skyddade oss, delade sin mat med oss. Vi var jätte­nyfikna på ­vilka de var och ­varifrån de kom. Det på­verkade att jag kom till just Sverige.”

Vad gör du på jobbet?

– Jag är projektledare för något vi kallar ”enklare väg till jobb”. Många som går våra arbetsmarknadsutbildningar kommer från andra länder och behöver inte bara yrkeskunskaper, utan även social kompetens.

Vad kan det handla om?

– De lär sig hur man uppträder svenskt på en arbetsplats. Som att våga fråga i stället för att låtsas att man kan och sen gör fel. Att komma i tid är viktigt. Om du är klar med en uppgift så ska du fråga efter en ny i stället för att stå och hänga. Att man inte ska tjata sig till saker eftersom det är reglerat att du får det du har rätt till. Att kvinnor har samma ställning som män och att man tar instruktioner från kvinnor precis som från män.

– Jag använder riktiga fall i undervisningen. Berättar om situationer, vad som gick fel och hur man ska göra i stället.

Och vad behöver arbets­givarna tänka på?

– Försök vara lite extra tydlig. Som handledare måste du försäkra dig om att personen verkligen har förstått, eftersom risken finns att de inte vågar fråga. Det gäller att ha insikt i varandras kultur för att undvika missförstånd.

Det bästa med ditt jobb?

– Att träffa en människa som först är osäker och sedan ser man gnistan i ögonen, hoppet, förtroendet, självkänslan.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.