Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Viktig delseger men mycket återstår att göra

12 mars, 2018

Skrivet av

Expressen och Dagens Nyheter har de senaste dagarna intensivt granskat nätjättar som Google och spridningen av antisemitism och nazism. Jag skrev om detta här i bloggen i lördags. Jag har valt att träda fram offentligt även om jag vet att varje gång man figurerar i dessa sammanhang tenderar det att öka hat och hot-bilden men jag ser att det äntligen börjar bli ett starkt ifrågasättande av nätjättarnas ansvarslösa agerande.

Under helgen har det hänt saker – trycket ökade då både annonsörer och politiska makthavare kritiserade Google oetiska hållning till sin publicistiska makt. I natt meddelade Google att de äntligen tar bort den antisemitiska listan, åtminstone för den svenska delen av Google.

Det är en viktig delseger, men precis som DN och Expressen visar i sina granskningar återstår oerhört mycket mer att göra. Google har tydligt visat att de bara agerar när det börjar bli ekonomiskt kännbart och deras varumärke kan drabbas. Trycket måste öka så att dessa nätjättar börjar ta publicistiskt ansvar och agera etiskt. Det handlar om moral, inte så mycket om juridik.

Precis som Tidningsutgivarnas VD skriver i ett debattinlägg: Google fungerar som hatets hovleverantör

Kampen går vidare.

UPPDATERING: Expressen har nu intervjuat mig angående delsegern att Google plockat bort hatlistan.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.