Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Ett förbund med framtidstro och läsplattor

25 maj, 2018

Skrivet av

Till tonerna av det medryckande bandet Panetoz öppnade Pappers sin kongress i Gävle. Det är fullt ös i pappersbranschen kan man säga. Framtidstron är det inte fel på – fackförbundet satsar nu på att få de unga att bli fackligt aktiva och till 100 årsjubileet år 2020 tänker man ordna fest och seminarier för alla ungdomsmedlemmar, 2000 ungdomar hoppas man på.

Årets kongress är dessutom helt digital – alla kongresshandlingar är i de 142 ombudens läsplattor, inte på papper. Det kan tyckas paradoxalt men faktum är att i framtiden kan även dataskärmar tillverkas av pappersmassa eller nanocellulosa, som vi skrivit om tidigare i Dagens Arbete.

Pappers ordförande Matts Jutterström öppnade kongressen med att påminna om att det var just i Gävle som Pappers en gång för 98 år sedan bildades.

Arbetsmarkandsminister Ylva Johansson höll ett ideologiskt tal om vad som står på spel i höstens val.

– Striden står om den svenska modellen, sa Johansson och pekade på de hot mot fackliga rättigheter och arbetsmarknadspolitiska framgångar som föreslås från högerhåll. Om de borgerliga och SD får makten blir det arbetarna som förlorar genom försämringar i anställningstrygghet, lönepress genom lagstiftning om låglönejobb, slopad avdragsrätt för fackföreningsavgiften med mera.

Johansson lyfte också fram vikten av att hålla ihop ett samhälle. Det är skillnad på att vara medborgare i ett samhälle eller kund på en marknad, sa arbetsmarknadsministern och varnade för ökade klyftor som sliter isär ett samhälle. Där gav kongressen henne en lång applåd.

Pappers har prickat in årets varmaste helg för sin kongress. Det är redan kvavt  i kongressalen och hetare lär det bli.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.