”Visionen om Alliansen krossades med SD:s intåg i svensk politik”Helle Klein, chefredaktör på Dagens Arbete, uppmanar Lööf och Löfven att börja förhandla.

”Det är en bra inkomst. Men det kan vara stressigt”Vi frågar läsarna om övertidsarbete.

Bloggrubrik

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga. Kom gärna med kommentarer och tips. Berätta om hur du ser på samhällsutvecklingen, om vad som händer på ditt jobb. Personpåhopp, sexism och rasism accepteras däremot inte.

Mitt Almedalen 2018

Årets Almedalsvecka blir som vanligt intensiv för min del då jag ska leda seminarier, delta i paneler, lyssna på partiledartal och skriva artiklar. Här är mitt schema – varmt välkommen till dessa seminarier om du råkar befinna dig i Visby nästa vecka. Sen blir det såklart mingel och andra möten mellan alla seminarier.

SÖNDAG 1 juli

15.00-16.30 – Om gigekonomin, fakenews och journalistiken – Donnerska huset, Donners plats 1 takterrassen
Medverkande: Patrik Hadenius, VD Utgivarna, John Severinsson, Facebook, Ola Wong, journalist, Lovett Jallow, influencer, Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.
Moderator: Brit Stakston

17.30-18.30 – Sveriges Tidskrifters mingel i Dagens Samhälles monter på Cramérgatan utanför ingången till Campus Gotland.

19.00 – Moderatledaren Ulf Kristersson talar och jag ska kommentera i Sveriges radio direkt efteråt (P1) tillsammans med Dagens Industris PM Nilsson.

MÅNDAG 2 juli

10.00-10.45 – Sveriges Tidskrifters seminarium om journalistik och kommunikation, om fackförbundspressen och demokratin – Donnerska huset, Donners plats 1 takterrassen.
Medverkande: Martin Ahlqvist och Peter Malmsten från Kantar/Sifo
Panel: Laila Naraghi, riksdagsledamot (S), Morgan Olofsson, riksdagskandidat (L) och Susanna Lundell, chefredaktör Kommunalarbetaren.
Moderator: Helle Klein, ordförande för Sveriges tidskrifter och chefredaktör Dagens Arbete

13.15 – 14.15 – Hur mycket fusk tål vi? Ett seminarium om tillitens vikt för välfärdssystemen, arrangör IF Metalls A-kassa och Akademikernas A-kass, plats: Campus Gotland, Cramérgatan sal E30.
Panel: Laura Hartman, Tillitsdelegationen, Britta Lejon, ordf ST, Andreas Bergh, välfärdsforskare och Rebecca Filis, Skatteverket.
Moderator: Helle Klein, Dagens Arbet

TISDAG 3 juli
08.00-09.00 (frukost från 07.30) – Frukostsamtal med IF Metalls ordförande Marie Nilsson, plats Café Gula Huset, Tranhusgatan 2 .
Tema: Hur bryter vi uråldriga maktstrukturer i industrin?
Gäst: Helena Stjernholm, VD Industrivärden
Samtalsledare: Helle Klein, Dagens Arbete

15.15 – 16.15 – Vad vill partierna med arbetsmarknadspolitiken och A-kassan? Arrangörer IF Metalls A-kassa och Akademikernas A-kassa, plats: Campus Gotland, Cramérgatan sal E30.
Panel: Ali Esbati, riksdagsledamot (V), Irene Wennemo, statssekr (S), Said Abdu, riksdagsled. (L), Jan Ericson, riksdagsled. (M), Erik Slottner, riksdagsled. (KD)
Moderator: Helle Klein, Dagens Arbete

20.30-21.15 – Om att stå i skärningspunkten mellan det existentiella och det samhälleliga, plats: Domkyrkan Västrakyrkogatan 2
Gäst: Helle Klein, präst och chefredaktör
Utfrågare: prästen Lisa Tegby

ONSDAG 4 juli
08.00-09.00 (frukost från 07.30) – Frukostsamtal med IF Metalls ordförande Marie Nilsson, plats: Café Gula Huset, Tranhusgatan 2
Tema: Jämställdhet i praktiken – hur funkar det?
Gäst: Seher Yilmaz, Rättviseförmedlingen
Samtalsledare: Helle Klein, Dagens Arbete

14.00-14.45 – Var går gränsen för medmänskligheten? Arrangör är Bilda/Jonsereds herrgård, plats: Newman/Bildascenen, katolska kyrkans trädgård S:t Hansgatan 60/ St Drottensgatan 12
Panel: Lars Lilled, ordf. Jonseredsstiftelsen, Emil Mattsson, Räddningsmissionen, Helle Klein, Dagens Arbete
Moderator: Eva Staxäng, Jonsereds Herrgård

15.30-16.15 – Hur skapar vi det goda samhället? Arrangör: Tro o Solidaritet, plats: Vårdklockans kyrka, Adelsgatan 43
Panel: Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete
Moderator: Anna-Klara Bratt, chefred. Feministiskt perspektiv

20.00 – ”Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig?” – Teaterföreställning av Stina Oscarson som jag medverkar i, plats: Länsteatern i Visby

TORSDAG 5 juli
08.00 – 09.00 (frukost från 07.30) – Frukostsamtal med IF Metalls ordförande Marie Nilsson, plats: Café Gula Huset, Tranhusgata 2
Tema: Hur ska arbetarrörelsen vinna över högerpopulismen i valet 2018?
Gäst: Anders Lindberg, pol.chefredaktör Aftonbladet
Samtalsledare: Helle Klein, Dagens Arbete

10.00-11.00 – ”Tjälskott, skrytobjekt och klyftorna mellan stad och land”, arr. InFram, plats: Campus Gotland, Cramérgatan 3, Bhuset, sal B25
Panel: PO Tidholm, journalist, Helle Klein, chefredaktör, Per Gudmundson, ledarskribent SVD, Lars Ströman, pol.redaktör NA, Anders Ceder, regionråd Örebro, Ronny Beyer, byggnadsnämnden Borlänge.
Moderator: Lotta Gröning

11.00-12.00 – Om högerextremismen i Europa och socialdemokratins svar, arr. Tankesmedjan Tiden, plats LO:s hus Cramérgatan 2
Panel: Katrine Marcal, journalist, Helle Klein, chefredaktör, Halvor Trottvold, författare och chefred.Agenda Magasin, Henri Möllers, Friedrich Ebert Stiftung

12.15 – 13.00 – Akademins öppenhet – ett demokratiskt vapen i samhällsutvecklingen, arr. Högskolan i Väst, plats:  Västsvenska arenan vid Kruttornet
Panel: Gunilla Herdenberg, riksbibliotekarie KB, Astrid Söderbergh Widding, rektor Stockholms universitet, Martin Hellström, rektor Högskolan i Väst, Jacob Adamovicz, ordf. SFS, Helle Klein, chefred.Dagens Arbete
Moderator: Cissi Askwall

 


hk@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Ny tid kräver nya allianser

Talmansrundorna i riksdagen går just nu mest i cirkel. Trots att valrörelsen för längesedan är över gäller fortfarande de retoriska utspelen som bara låser fast positionerna. Stefan Löfven upprepar med en dåres envishet att blockpolitikens tid är ...

2

Rädda Lärarnas tidning

Diskussionen om självständiga fackförbundstidningar tog fart när Lärarförbundet påbörjade sitt förändringsarbete för ett år sedan. Tidningen Journalisten har i sitt senaste nummer en djuplodande granskning av det som hittills hänt. Det är en ...

Kungen pekade ut riktningen

Riksmötet öppnades till jazz och icke-politik. Statsministern hade avsatts och ingen regeringsförklaring kunde därför hållas. Kungen var ende talare men han lyfte åtminstone fram 1918 och rösträttsreformen. Monarkin hyllar demokratin. Vad annat är att vänta i ...

1

Vad händer med Moderaterna?

Valet blev inte den jordbävning som hade befarats men det mullrar betänkligt i den svenska parlamentarismen. Moderatledarens uppträdande på valnatten efter en milt sagt katastrofal valrörelse får en att undra hur det egentligen står till inom det stora borgerliga ...

Håll SD utanför makten

...

Din röst är viktigare än någonsin

Solen skiner och Mälaren där jag bor ligger spegelblank. Valrörelsen växlar nu över till ett fridfullt skede. I dag är det inte längre partiledarnas, de politiska kampanjmakarnas  eller de mediala valdebatternas dag utan väljarnas. Nu är det upp till ...

Arbetsmiljöarbetet står på spel

Förutom välfärden är frågor som rör arbetslivet något som påverkar de allra flesta medborgare. Ändå står de inte i centrum för valdebatten. När man diskuterar trygghet är det bara brott och straff, gängkriminalitet och ...

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Stoppa den sociala dumpningen

I våras skrev vi om Skuggsamhället – det laglösa arbetsliv som växer fram i spåren av politiska beslut som skapat Vilda Västern på arbetsmarknaden. Vi fortsätter att granska arbetslivskriminaliteten och i nya numret av DA berättar arbetaren Wilder ...

Bekänn färg, Kristersson

Jag brukar älska valrörelser då det ökade politiska engagemanget bland medborgare och medier oftast har visat på demokratins storhet och styrka. I år känner jag mest olust. Det är hårdare än någonsin och sällan har jag upplevt en så polariserad ...

1

Valets stora ideologiska strid gäller arbetslivet

I utfrågningen av Centerledaren Annie Lööf härom kvällen i SVT blev det tydligt att hon inte greppade detta med LAS och turordningsreglerna. Centern vill kraftigt försvaga anställningstryggheten men Annie Lööf deklarerade samtidigt att det inte skulle innebära ...

Det är allvar nu

Vänner, vi har en kort stund på jorden. Det är upp till var och en av oss att besluta vad vi vill göra av den, inledde Stefan Löfven sitt tal i Almedalen. Solen strålade och Lasse Winnerbäck hade värmt ...

1

Kvinnorna som bryter industrins gubbkultur

Vädret i Visby har hittills varit sisådär. Kanske vill vädergudarna varna för de politiska iskalla vindar som blåser och som tenderar att nå stormstyrka i valet i höst? Hur som helst tittade solen fram igen i dag lagom ...

Moderat dubbelmoral

Först ut i Almedalen att hålla partiledartal var Moderaternas Ulf Kristersson. Det var dessutom hans premiär som Almedalstalare. Talet var på många sätt lite udda för att vara ett partiledartal mitt i brinnande valrörelse. Kristersson vill ju framstä...

1

Pappers Kongress

Ett förbund med framtidstro och läsplattor

Till tonerna av det medryckande bandet Panetoz öppnade Pappers sin kongress i Gävle. Det är fullt ös i pappersbranschen kan man säga. Framtidstron är det inte fel på - fackförbundet satsar nu på att få de unga att bli fackligt aktiva och till ...

Bekämpa segregationen inte flyktingarna

Valrörelsen börjar lika kallt som våren. De invandringspolitiska utspelen haglar från politikerna. Tävlan i hårdare tag pågår. Socialdemokraternas nya migrationsförslag var föga förvånande utan följer logiken alltsedan migrationspolitiken svängde 180 grader ...

6

Dags för en social demokrati

Om demokratin inte ska tvina bort så krävs en engagerad debatt om hur den ska utvecklas, skriver Jan Scherman på debattplats i Dagens Arbete. Hans serie ”Länge Leve Demokratin” har nyligen visats i SVT. Där framkommer att våra folkvalda politiker är ...

Viktig delseger men mycket återstår att göra

Expressen och Dagens Nyheter har de senaste dagarna intensivt granskat nätjättar som Google och spridningen av antisemitism och nazism. Jag skrev om detta här i bloggen i lördags. Jag har valt att träda fram offentligt även om jag vet att ...

Sluta att sprida listan, Google

Under 30-och 40-talen kartlade svenska nazister medborgare i Sverige med judisk bakgrund. Jag blev kontaktad i höstas av en man som forskar på dessa ”juderegister”. Min farfar och hans syskon förekommer i dessa vidriga register. Tyvärr är detta en metod ...

5

8 mars

Jämställdhetskampen börjar på arbetsplatsen

...

Tala Trump till rätta, Löfven

När USA:s president Donald Trump i förra veckan deklarerade att han ville införa tullar på stål och aluminium var det som en isvind som drabbade ett redan vintrigt Europa och Sverige. Ståltullar kan komma att allvarligt skada svensk stå...

Inrätta ett Bert Lundin-pris

En av svensk fackföreningsrörelses stora kämpar, Bert Lundin, har gått bort. Han skulle i vår ha blivit 97 år. Dagens Arbetes Harald Gatu skrev en fin minnestext i söndags när vi nåddes av det tråkiga beskedet. ...

Prata politik på arbetsplatserna

När Kronprinsessan Victoria besökte Drottninggatan dagen efter att terroristen Akilov hade kört ihjäl och skadat flera människor fick hon frågan från en reporter om hur vi alls ska kunna gå vidare efter det som skett. "Tillsammans", var Victorias ...

1

Tänk om, Lärarförbundet

Lärarförbundets tidningschef, Annica Grimlund, avgick häromdagen i protest mot förbundets inskränkningar i tidningarnas fria och oberoende journalistik. I går kväll hörde jag henne och Lärarnas tidnings chefredaktör Örjan Björklund berätta om situationen. Fö...

Trygghet men ingen framtid

...

Måtte 2018 bli demokratins år

Kära läsare, Ett nytt år har börjat – valåret 2018. Vädermässigt börjar det mörkt, grått och ganska dimmigt. På ett sätt en träffande scenografi också utifrån en politisk horisont. Riktningen framåt är ganska ...

1

DET NYA SAMHALL

Oseriöst av Samhalls VD

Vår granskning av Samhall pågår för fullt. Jag efterlyste i min ledare i förra veckan att även politiska beslutsfattare skulle bry sig om den kritik som framförs mot ”Nya Samhall”. Det är ett bolag ägt till 100 procent av ...

9

Vår granskning av Samhall

Vår granskning av Samhall i nya numret av Dagens Arbete har hittills fått ett stort genomslag. I går, söndag, började vi publicera en del av granskningen - dels vår nyhet om samhallarbetarna som plockar isär militära granater, dels ...

SD:s rätta ansikte

Sverigedemokraterna har återigen visat sitt rätta ansikte. Under partiets landsdagar i Norrköping i helgen gick ett ombud upp och höll ett brandtal mot muslimer, ja han till och med påstod att muslimer inte är riktiga människor. Eftersom SVT forum sä...

Rimlig avgång

Svenskt Näringslivs Leif Östling deklarerar nu att han avgår som organisationens ordförande. Hans medverkan i Paradisläckan har skapat en förtroendekris. Kritiken mot hans syn på skatter och välfärd har kritiserats både inom näringslivet och i samhä...

Rätt att utesluta NMR-aktivist

Den här hösten har vi sett hur nazisterna flyttat fram sina positioner i offentligheten. Nordiska Motståndsrörelsens beryktade demonstration i Göteborg i samband med bokmässorna blev visserligen ett fiasko för rörelsen men samtidigt ett vittnesbörd om att ...

1
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.