Skäms inte för att själen är trasig

På arbetet måste vi kunna tala lika öppet om den psykiska ohälsan som att kroppen värker, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Vi behöver påminna oss om att de som hörs mest i sociala medier inte är flest”

Krönika, Alexandra Pascalidou. 

Bloggrubrik

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga. Kom gärna med kommentarer och tips. Berätta om hur du ser på samhällsutvecklingen, om vad som händer på ditt jobb. Personpåhopp, sexism och rasism accepteras däremot inte.

Mitt Almedalen 2018

Årets Almedalsvecka blir som vanligt intensiv för min del då jag ska leda seminarier, delta i paneler, lyssna på partiledartal och skriva artiklar. Här är mitt schema – varmt välkommen till dessa seminarier om du råkar befinna dig i Visby nästa vecka. Sen blir det såklart mingel och andra möten mellan alla seminarier.

SÖNDAG 1 juli

15.00-16.30 – Om gigekonomin, fakenews och journalistiken – Donnerska huset, Donners plats 1 takterrassen
Medverkande: Patrik Hadenius, VD Utgivarna, John Severinsson, Facebook, Ola Wong, journalist, Lovett Jallow, influencer, Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.
Moderator: Brit Stakston

17.30-18.30 – Sveriges Tidskrifters mingel i Dagens Samhälles monter på Cramérgatan utanför ingången till Campus Gotland.

19.00 – Moderatledaren Ulf Kristersson talar och jag ska kommentera i Sveriges radio direkt efteråt (P1) tillsammans med Dagens Industris PM Nilsson.

MÅNDAG 2 juli

10.00-10.45 – Sveriges Tidskrifters seminarium om journalistik och kommunikation, om fackförbundspressen och demokratin – Donnerska huset, Donners plats 1 takterrassen.
Medverkande: Martin Ahlqvist och Peter Malmsten från Kantar/Sifo
Panel: Laila Naraghi, riksdagsledamot (S), Morgan Olofsson, riksdagskandidat (L) och Susanna Lundell, chefredaktör Kommunalarbetaren.
Moderator: Helle Klein, ordförande för Sveriges tidskrifter och chefredaktör Dagens Arbete

13.15 – 14.15 – Hur mycket fusk tål vi? Ett seminarium om tillitens vikt för välfärdssystemen, arrangör IF Metalls A-kassa och Akademikernas A-kass, plats: Campus Gotland, Cramérgatan sal E30.
Panel: Laura Hartman, Tillitsdelegationen, Britta Lejon, ordf ST, Andreas Bergh, välfärdsforskare och Rebecca Filis, Skatteverket.
Moderator: Helle Klein, Dagens Arbet

TISDAG 3 juli
08.00-09.00 (frukost från 07.30) – Frukostsamtal med IF Metalls ordförande Marie Nilsson, plats Café Gula Huset, Tranhusgatan 2 .
Tema: Hur bryter vi uråldriga maktstrukturer i industrin?
Gäst: Helena Stjernholm, VD Industrivärden
Samtalsledare: Helle Klein, Dagens Arbete

15.15 – 16.15 – Vad vill partierna med arbetsmarknadspolitiken och A-kassan? Arrangörer IF Metalls A-kassa och Akademikernas A-kassa, plats: Campus Gotland, Cramérgatan sal E30.
Panel: Ali Esbati, riksdagsledamot (V), Irene Wennemo, statssekr (S), Said Abdu, riksdagsled. (L), Jan Ericson, riksdagsled. (M), Erik Slottner, riksdagsled. (KD)
Moderator: Helle Klein, Dagens Arbete

20.30-21.15 – Om att stå i skärningspunkten mellan det existentiella och det samhälleliga, plats: Domkyrkan Västrakyrkogatan 2
Gäst: Helle Klein, präst och chefredaktör
Utfrågare: prästen Lisa Tegby

ONSDAG 4 juli
08.00-09.00 (frukost från 07.30) – Frukostsamtal med IF Metalls ordförande Marie Nilsson, plats: Café Gula Huset, Tranhusgatan 2
Tema: Jämställdhet i praktiken – hur funkar det?
Gäst: Seher Yilmaz, Rättviseförmedlingen
Samtalsledare: Helle Klein, Dagens Arbete

14.00-14.45 – Var går gränsen för medmänskligheten? Arrangör är Bilda/Jonsereds herrgård, plats: Newman/Bildascenen, katolska kyrkans trädgård S:t Hansgatan 60/ St Drottensgatan 12
Panel: Lars Lilled, ordf. Jonseredsstiftelsen, Emil Mattsson, Räddningsmissionen, Helle Klein, Dagens Arbete
Moderator: Eva Staxäng, Jonsereds Herrgård

15.30-16.15 – Hur skapar vi det goda samhället? Arrangör: Tro o Solidaritet, plats: Vårdklockans kyrka, Adelsgatan 43
Panel: Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete
Moderator: Anna-Klara Bratt, chefred. Feministiskt perspektiv

20.00 – ”Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig?” – Teaterföreställning av Stina Oscarson som jag medverkar i, plats: Länsteatern i Visby

TORSDAG 5 juli
08.00 – 09.00 (frukost från 07.30) – Frukostsamtal med IF Metalls ordförande Marie Nilsson, plats: Café Gula Huset, Tranhusgata 2
Tema: Hur ska arbetarrörelsen vinna över högerpopulismen i valet 2018?
Gäst: Anders Lindberg, pol.chefredaktör Aftonbladet
Samtalsledare: Helle Klein, Dagens Arbete

10.00-11.00 – ”Tjälskott, skrytobjekt och klyftorna mellan stad och land”, arr. InFram, plats: Campus Gotland, Cramérgatan 3, Bhuset, sal B25
Panel: PO Tidholm, journalist, Helle Klein, chefredaktör, Per Gudmundson, ledarskribent SVD, Lars Ströman, pol.redaktör NA, Anders Ceder, regionråd Örebro, Ronny Beyer, byggnadsnämnden Borlänge.
Moderator: Lotta Gröning

11.00-12.00 – Om högerextremismen i Europa och socialdemokratins svar, arr. Tankesmedjan Tiden, plats LO:s hus Cramérgatan 2
Panel: Katrine Marcal, journalist, Helle Klein, chefredaktör, Halvor Trottvold, författare och chefred.Agenda Magasin, Henri Möllers, Friedrich Ebert Stiftung

12.15 – 13.00 – Akademins öppenhet – ett demokratiskt vapen i samhällsutvecklingen, arr. Högskolan i Väst, plats:  Västsvenska arenan vid Kruttornet
Panel: Gunilla Herdenberg, riksbibliotekarie KB, Astrid Söderbergh Widding, rektor Stockholms universitet, Martin Hellström, rektor Högskolan i Väst, Jacob Adamovicz, ordf. SFS, Helle Klein, chefred.Dagens Arbete
Moderator: Cissi Askwall

 

Läs mer: Helle Kleins blogg


hk@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Distansarbete pågår

Vi har nu distansarbetat i tre veckor på Dagens Arbetes redaktion. Det lär bli ett tag till. Mycket ställs nu upp och ner i Coronakrisen. Våra läsare, industriarbetarna, permitteras eller få arbeta för högvarv. Det ser mycket olika ut ...

Alltid minnas, aldrig normalisera

Aldrig mer, är mantrat vid varje manifestation och högtidlighållande av Förintelsens offer. Upprepningen har varit som ett sätt att upprätthålla anständighetens och civilitetens gräns. Det har känts enklare att andas efter att vi samfällt, oavsett ...

2

Arbetarrörelsen behöver sin historia

Strax före jul kom ett dystert besked: Arbetarrörelsens arkiv, ARAB måste skära ned kraftigt på bemanningen. Framförallt kommer tjänsterna på själva biblioteket att skäras ned. ARAB låg tidigare i anslutning till LO-borgen men har under ...

1

Äntligen rättegång!

Jag har under många år drivit och debatterat frågan om att samhället måste ta hat och hot mot journalister på större allvar då det i grunden hotar demokratin och den fria journalistikens möjligheter. Högerextrema rörelser sätter ...

1

Svensk industri för klimatets skull

Det nya året börjar oroligt med en amerikansk presidents vettlösa utrikespolitik som kan leda till storkrig i Mellanöstern. Den eskalerande konflikten mellan USA och Iran är mardrömslik. Just som världen borde samlas i krafttag i miljöomställningen verkar storpolitikens ...

2

Tack för hoppet, Margot

Jag går ut från biografen och känner djup melankoli. Filmen om Hasse&Tage är en kärleksfull berättelse om en svunnen tid. Inne i biosalongen blandas skratt och gråt. I folkhemssverige kunde höger och vänster åtminstone skratta ...

Saltsjöbadsandan behövs i svensk politik

Det blåser visserligen isvindar i Almedalen men frågan är om det ändå inte är samarbetets tid snarare än den hårda polariseringen vi kan skönja. Ett nytt politiskt landskap har öppnat upp för ett mer idépolitiskt intressant Almedalen. Den fö...

1

Almedalen har börjat

Nu har jag installerat mig i Visby och hunnit smaka på det goda kaffet hos DN och lyssna på den första partiledarutfrågningen. I dag är det Miljöpartiets dag och Per Bolund blev utfrågad av DN. Han talade väl om vå...

Hög tid att stoppa NMR

Almedalsveckan börjar på söndag. I år har flera organisationer och företag bestämt sig för att inte delta. Skälen är förstås skiftande, till stor del är det nog en kostnadsfråga för Almedalen har blivit alldeles fö...

1

Grattis Centern!

Så kastade Erik Ullenhag till slut in handduken och gratulerade Nyamko Sabuni till partiledarskapet. Visserligen har hon inte valts än men på fredag lär Liberalernas extra partistämma välja henne som efterträdare till Jan Björklund. Det är en sorglig utveckling fö...

1

Mitt Almedalen 2019

Jag håller på att planera min Almedalsvecka och kan konstatera att det som vanligt blir hektiska dagar. Förutom lunchmöten, middagar och mingel ska jag medverka i dessa spännande seminarier etc i år. Söndag 30 juni  17.30 – 19.00 - Sveriges ...

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

EU-valet blev ungefär lika splittrat och svårtolkat som riksdagsvalet i höstas. Å ena sidan kan resultatet läsas i jämförelse med förra EU-valet för fem år sedan. Då ser man en rejäl tillbakagång för ...

1

Fira rösträtten 100 år – rösta på söndag

I dag är det exakt 100 år sedan som riksdagen beslutade att införa allmän och lika rösträtt för män och kvinnor. Den 24 maj 1919 infördes demokratin på riktigt, kan man säga. Men det skulle dröja ...

Den fria journalistiken är hotad

Förra året dödades nästan 100 journalister världen över. Hoten och censuren tilltar, även i Europa. Vi har ett gemensamt ansvar för att stå upp för det fria ordet, skriver Sveriges Radios vd Cilla Benkö på DN Kultur. I dag, ...

Låt 1:a maj bli vår längtans manifestation

...

Rejäl debatt om vaktbolagen

För två veckor sedan avslöjade Dagens Arbete och Expressen i en gemensam granskning att anställda väktare vid de stora vaktbolagen hade kopplingar högerextremism, nazism och våldsbrott. Jag kunde också berätta om min upplevelse av att ha en hö...

Fortsätt med facklig-politisk samverkan

Kommunal drar in sitt pengastöd till Socialdemokraterna. Det är varken oväntat eller så dramatiskt som somliga vill låta påskina. Att man från borgerligt håll vill se det hela som en krigsförklaring från facket mot socialdemokratin är fö...

1

Prata politik utanför parlamentet

I spåren av den långa regeringsbildningsprocessen kan nu skönjas ett ökat politiskt intresse bland medborgarna. Många riksdagspartier vittnar om att fler vill bli medlemmar. Socialdemokraterna kunde redan i valrörelsen märka detta och genom aktivt dörrknackande och folkrörelsearbete ...

1

Löfvens ledarskap behövs

Stefan Löfven valdes som väntat till statsminister av riksdagen. Nu kan äntligen en regering tillträda och landet börja styras på riktigt. Det har varit en skakig tid i svensk politik och det lär bli skakigt framöver också. Men är ...

4

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade ...

Tänk efter nu, Vänsterpartiet

Just som Liberalerna beslutade att släppa fram en Löfven-regering ryktades det att Vänsterpartiet kan tänka sig att rösta nej. Det vore verkligen sensationellt och mycket olyckligt. Ilskan inom Vänsterpartiet är fullt förståelig. Mittenöverenskommelsens formulering om ...

3

Politik i besvikelsens epok

Vi som satts att leva i besvikelsens epok, ja vad gör vi nu? Vad ska vi tala på för språk, sjöng Monica Zetterlund en gång Tage Danielssons politiskt melankoliska visa. Just politisk melankoli är väl det som utmärker ä...

Behåll Jämställdhetsmyndigheten

Samtidigt som den allmänna och lika rösträtten firar 100 år beslutar högermajoriteten i riksdagens arbetsmarknadsutskott att bekräfta M+KD-budgeten. Anslagen till jämställdhetsarbetet dras in. Det innebär att Jämställdhetsmuyndigheten kommer att läggas ned under ...

1

Fira demokratin och lär av historien

Statsminister Stefan Löfven ägnade större delen av sitt jultal i Avesta åt att betona vikten av att alltid stå emot högerextremismen. ”I varje tid och på varje plats när högerextremismen mobiliserar står varje demokrat inför ett beslut: Att ...

1

Utlys extraval

Centerns och Liberalernas agerande är obegripligt. De har envetet hävdat att inte Sverigedemokraterna ska få något politiskt inflytande. Samtidigt har de just låtit SD få det. Först röstar de ned statsminister Löfven tillsammans med M, KD och SD efter ...

1

Centerns dogmatism är skadlig

Centern har nu meddelat att de inte tänker samarbeta med Socialdemokraterna om regeringsmakten och därför kommer att rösta nej till Stefan Löfven som statsminister. Efter flera dygns intensiva förhandlingar nådde de visserligen långt men inte tillräckligt ...

4

Skogsarbetarkamp i Sollefteå

Jag befinner mig i Sollefteå, där Skogsarbetareförbundet bildades för 100 år sedan. I dag finns skogsarbetarna organiserade i GS-facket som håller förbundsmöte och jubileumstillställning på Hallstaberget i dag och i morgon. Skogsarbetarkampen var lång och hå...

Ny tid kräver nya allianser

Talmansrundorna i riksdagen går just nu mest i cirkel. Trots att valrörelsen för längesedan är över gäller fortfarande de retoriska utspelen som bara låser fast positionerna. Stefan Löfven upprepar med en dåres envishet att blockpolitikens tid är ...

2

Rädda Lärarnas tidning

Diskussionen om självständiga fackförbundstidningar tog fart när Lärarförbundet påbörjade sitt förändringsarbete för ett år sedan. Tidningen Journalisten har i sitt senaste nummer en djuplodande granskning av det som hittills hänt. Det är en ...

Kungen pekade ut riktningen

Riksmötet öppnades till jazz och icke-politik. Statsministern hade avsatts och ingen regeringsförklaring kunde därför hållas. Kungen var ende talare men han lyfte åtminstone fram 1918 och rösträttsreformen. Monarkin hyllar demokratin. Vad annat är att vänta i ...

1
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.