Industriarbetarnas tidning

”Vi har jättemycket att lära av Norge”

18 juni, 2018

Skrivet av

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) reagerar starkt på Dagens Arbetes granskning om asbestsanering på skolor.

– Det är för jävligt med asbest bland barn, säger hon.

När kommunerna renoverar skolor och andra byggnader blir det ofta långa kedjor av entreprenörer. Längst ner jobbar fattig utländsk arbetskraft, ibland utan skyddsutrustning.

– Den borgerliga regeringen har varit otroligt naiv och öppnade upp reglerna.  Det har gjort det lätt för företag att utnyttja människor. Samtidigt minskade man kontrollerna, säger Ylva Johansson.

Hon vill begränsa användningen av underentreprenörer i offentliga upphandlingar och tror att det är en väg framåt för att komma tillrätta med de här problemen.

– Stat och kommuner skulle kunna ställa krav på max två underentreprenörer. Man kan ha olika entreprenörer på bredden men inte i flera led.

Arbetsmarknadsministern vill ha ett mer robust id-system.

–  Vi måste få bättre koll på vilka som befinner sig på byggarbetsplatserna. Jag tror inte att vi kommer att kunna nå nollvisionen om dödsolyckor ifall vi inte förbättrar id-kontrollen.

Ylva Johansson konstaterar att grannländerna ligger före Sverige när det gäller att komma tillrätta med arbetslivskriminalitet.

– Vi har tittat jättemycket på Norge och har mycket att lära för att komma åt dem som utnyttjar människor och som fuskar med skatten.

Ett hinder är sekretessbestämmelserna mellan de svenska myndigheterna. Ylva Johansson vill bygga ut samarbetet mellan Arbetsmiljöverket, Polisen och Skatteverket.

– Vi kommer åt oseriösa arbetsgivare när myndigheterna arbetar gemensamt och gör tillslag. Nu har vi gjort en vändning för att stoppa arbetslivskriminalitet men det finns mer att göra

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.