Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Det är allvar nu

5 juli, 2018

Skrivet av

Vänner, vi har en kort stund på jorden. Det är upp till var och en av oss att besluta vad vi vill göra av den, inledde Stefan Löfven sitt tal i Almedalen. Solen strålade och Lasse Winnerbäck hade värmt upp med sina underbara låtar. Ändå stod vi där med en klump i magen och nära till tårar: det är allvar nu.

Nazister marscherar i gränderna, hatar och hotar och begår våldsbrott under årets Almedalsvecka. Sverigedemokraterna ligger runt 20 procent i opinionsmätningarna och i land efter land i Europa går de auktoritära fram. Unken nationalism och förfärande rasism hör till den politiska dagordningen 2018.

Därför var det så starkt och så befriande skönt att höra statsministerns stenhårda motstånd mot allt vad extremism och nazism är.

Löfven tog sin utgångspunkt i historien om den svenska demokratins genombrott – 1918 när liberaler och socialdemokrater tillsammans genomförde rösträtten. Europa låg i ruiner och i Sverige rådde hungersnöd, inflation och tiotusentals dog i spanska sjukan.

Liberalen Nils Edén är statsminister och han ska försöka genomföra rösträtten. Han är orolig för att förslaget ska fall och att extremistiska grupper ska ta till våld, berättar Löfven.

Edén vänder sig till en av sina socialdemokratiska ministrar, Värner Rydén och säger: Om allt går sönder så kastas landet bara ut i större äventyr.

Socialdemokraten Rydén svarar: Det går inte sönder, om vi hålla ihop.

Löfven påminner oss om vår politiska historia och det kan inte tolkas annat än som en vädjan till de socialliberala politiska krafterna idag att än en gång stå upp tillsammans med socialdemokratin för demokratin – mot extremism och fascism. Den före detta folkpartiledaren Bengt Westerberg framförde en liknande vädjan i SVT härom kvällen. Må Liberalerna och Centern förstå allvaret efter höstens val.

Vi måste hålla ihop, löd temat som gick som en röd tråd genom Löfvens tal. Det är klassisk socialdemokrati: bildning och kunskap för alla, välfärd för alla i hela landet, trygghet för alla och höjda pensioner. Allt inbäddat i det allvar som präglar vår samtid.

”Vänner det har kokat inom mig, när jag sett nazister härja här i Visby, störa, skrämma, trakassera och nu i går kväll: attackera kvinnor som bär regnbågsflaggor”, säger Löfven och fortsätter med att citera ur Hédi Frieds ”Handbok för demokrater” om att aldrig ignorera det som händer omkring oss nu. Aldrig vänja oss vid hatet och avhumaniseringen av människor.

”Och jag vill svara dig, som statsminister, som socialdemokrat, som medmänniska: Jag kommer ta striden för en svensk demokrati, präglad av respekt och humanitet. Jag kommer göra allt i vår makt i EU, för att Europa aldrig igen ska falla ned i hatets mörker. Jag kommer att använda vår röst i FN och alla internationella arenor där Sverige har makt, till att försvara människans okränkbara värde”, sa Löfven och fick enorma applåder som nästan aldrig ville sluta.

Och jag såg flera borgerliga politiker som också applåderade och många opinionsbildare har efteråt konstaterat att detta tal i Almedalen hör till Löfvens absolut bästa någonsin.

Temat om att stå emot mörkermakterna tillsammans och att hålla ihop samhället är så rätt. Socialdemokratins svar på fascismens falska gemenskapslockelse har historiskt varit och kommer alltid att vara: det jämlika samhället, där alla får vara med och känna sig delaktiga i framtiden.

”Vi gjorde det tillsammans. Vi höll ihop”, slutade Löfven.

Och mitt i vår mörka tid tändes hoppets gnista.

 

 

En kommentar till “Det är allvar nu

  • Socialdemokraterna utförsäkrar 116 personer varje dag och 80% får avslag på LSS detta 2015-2018. Människors livs slås i spillror av socialdemokraterna.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.