Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Kvinnorna som bryter industrins gubbkultur

3 juli, 2018

Skrivet av

Vädret i Visby har hittills varit sisådär. Kanske vill vädergudarna varna för de politiska iskalla vindar som blåser och som tenderar att nå stormstyrka i valet i höst?

Hur som helst tittade solen fram igen i dag lagom till att IF Metalls frukostsamtal drog igång. Jag samtalade med två av industrins mäktiga kvinnor – IF Metalls ordförande Marie Nilsson och Industrivärdens VD Helena Stjernholm.

De bjöd på sig själva och berättade om hur det är att vara kvinna och ledare i manligt dominerade miljöer. Båda kommer från småorter, Helena från Kristinehamn och Marie från Stenungsund. Och båda valde att ägna sig åt naturvetenskap-teknik och industri.

Samtalet handlade om hur man kan försöka bryta patriarkala strukturer, bygga inkluderande och lyssnande arbetsplatskulturer och om olika strategier för att skapa mer jämställdhet och mångfald i industrin.

Helena Stjernholm leder en liten organisation på ca 25 medarbetare men har ett ägarinnehav i svensk storindustri till ett värde på ca 80 miljarder. Marie Nilsson leder en facklig organisation med ca 300.000 medlemmar. På min fråga om vem av dem som har mest makt blev svaret lite fnissigt men båda ansåg sig ha stor makt.

Och båda beskrev hur viktigt det är att stötta kvinnor att våga vilja ta makten. Helena Stjernholm försöker öka mångfalden genom valberedningsarbete och mentorskap. Marie Nilsson ser facket som en mylla för modet, där tjejnätverk och utbildningar kan öka jämställdheten inom IF Metall.

En sak är säker, båda dessa kvinnor med ganska lika bakgrund men helt olika yrkeskarriärer är två starka förebilder för kvinnor som kan tänka sig bli ledare i fack och näringsliv.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.