”Utlys extraval och låt det hållas i samband med EU-valet till våren””I stället för att pröva omöjliga statsministerkandidater borde talmannen låta väljarna ta ansvar”, skriver Helle Klein.

”Är det verkligen människorna eller samhället – och arbetsmarknaden – det är fel på?”Krönika, Daniel Mathisen.

Bloggrubrik

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga. Kom gärna med kommentarer och tips. Berätta om hur du ser på samhällsutvecklingen, om vad som händer på ditt jobb. Personpåhopp, sexism och rasism accepteras däremot inte.

Bekänn färg, Kristersson

Jag brukar älska valrörelser då det ökade politiska engagemanget bland medborgare och medier oftast har visat på demokratins storhet och styrka. I år känner jag mest olust. Det är hårdare än någonsin och sällan har jag upplevt en så polariserad och hatisk valkampanj. Visst, valaffischer har rivits ned förr, negativa kampanjer har ökat genom åren och visst har det förekommit fulspel från alla etablerade partier. Men i år är det något annat, något mycket värre.

Skadegörelsen mot valaffischerna handlar inte om ungdomsförbunds idiotiska bus utan om hatiska attacker där skotthål målas dit mot politiker eller träpinnar sticks in i ögonen eller hakkors ritas. Det är ett våldsamt och extremt språk. Det mesta av hatet sker på nätet. Och många gånger är det iscensatta kampanjer för att försöka tysta förtroendevalda, journalister och opinionsbildare.

I dagarna har Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI, kommit med en rapport om att antalet ”bottar”, dvs automatiserade konton i sociala medier dramatiskt ökat nu i valrörelsens slutskede. Dessa konton spyr ut kritik mot Socialdemokraterna medan de hyllar Sverigedemokraterna. Bottarna som twittrar om svensk politik har ofta ett nationalistiskt eller invandringskritiskt budskap, slår FOI fast.

Icke-demokratiska krafter försöker alltså öka polariseringen och hatet och undergräver så tilltron till demokratin. Det är mycket illvarslande.

Men lika illa är det när folkvalda politiker inte håller rent mot extremismen. Att moderaterna låter riksdagsmannen Hanif Bali hållas med sitt omdömeslösa agerande i sociala medier är sannerligen oroväckande.

I onsdags kväll berättade Uppdrag Granskning om den svenska altright-rörelsen. Balis osmakliga satirer är en direkt flört med denna rörelse. Han använder samma koder och bildspråk. Och om man hamnar i skottgluggen för hans hån får man så gott som alla ledande inom altright-rörelsen efter sig.

Jag har själv utsatts flera gånger för Balis blåbruna svans i sociala medier. Senast i förra veckan då jag skrev att jag tyckte att professor Jerzy Sarnecki kom med dräpande kritik mot Uppdrag Gransknings program om våldtäkter. Denna tweet plockade Bali upp och hånade. Det var startsignalen. Sen hade jag hela alright-rörelsen i inlägg på inlägg som tog heder och ära av både mig och Sarnecki. Självklart kom de antisemitiska anspelningarna om judarna Klein och Sarnecki.

I reaktioner som också kom Bali till del både bildsattes och skrevs djupt antisemitiska kommentarer. Efter ett tag togs någon kommentar bort, om det var Twitter eller Bali som agerade är svårt att säga men flera olustiga personpåhopp finns kvar. Och ännu en vecka efter twitterhånet överöses jag med hatiska och antisemitiska budskap i sociala medier, mejlen och på mobilen. Bland dem som gladeligen retweetar och berömmer Bali finns företrädare för Granskning Sverige, Alternativ för Sverige, Motgift, NMR och den svenska altright-rörelsen. Det är ingen oskyldig hejarklack.

Bali som har tiotusentals följare kan självklart inte ansvara för varje följares beteende men han kan markera mot rasister, nazister och sexister som hyllar honom och fortsätter hans hån in absurdum. Bali har aldrig sagt stopp och belägg. Tvärtom blir hans hånfulla tweets just startsignaler till dessa hatare. Vi är nu många som fått uppleva detta och offentligt gett uttryck för vår oro.

Men Bali får hållas och får företräda ett stort parti vars partiledare är statsministerkandidat. När mediebranschens företrädare ansåg att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skulle markera mot Balis ”krig mot DN”-bild där han bär vapen ville Kristersson inte ”recensera” sin riksdagsman.

Det är milt sagt oroväckande.

Moderaternas nestor och chefsideolog Olof Ehrenkrona har i en intervju med Expressens politiska reporter Torbjörn Nilsson myntat uttrycket ”högerns 1968”. Det är hög tid att bestämma sig för om man vill underblåsa extremhögern eller hålla en gräns mot den.

Socialdemokratin har i alla tider hållit rent mot vänsterextremism, stundtals lite väl hårt i jakten mot kommunister på arbetsplatserna. Men för arbetarrörelsen har värnandet av demokratin varit a och o.

Att Moderaterna nu inte kan bestämma sig för om de ska hålla emot SD och heller inte tycks vilja hålla gränsen mot den utomparlamentariska högerextremismen är djupt beklämmande. Bali är förstås inte ensam utan ett fenomen och tecken på att någonting håller på att hända med det stora högerpartiet. Vi ser en liknande auktoritär utveckling bland de konservativa partierna runtom i Europa.

”Varje generation hamnar i ett läge där man behöver ta en viktig strid för de demokratiska värdena i sitt samhälle. Det här är högerns 1968. Man måste bekänna färg”, säger Ehrenkrona i Expressenintervjun.

Var står egentligen Moderaterna i högerns 68-kris? När får vi höra Ulf Kristersson bekänna färg och säga nej tack till Balis fiskande i grumliga vatten?

Om inte Moderaterna håller rent höger ut ser det mörkt ut för vår demokrati.


hk@da.se

1Kommentarer

Tobias:

Högern har väl alltid varit i grumligt vatten sedan tidens början.

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Utlys extraval

Centerns och Liberalernas agerande är obegripligt. De har envetet hävdat att inte Sverigedemokraterna ska få något politiskt inflytande. Samtidigt har de just låtit SD få det. Först röstar de ned statsminister Löfven tillsammans med M, KD och SD efter ...

1

Centerns dogmatism är skadlig

Centern har nu meddelat att de inte tänker samarbeta med Socialdemokraterna om regeringsmakten och därför kommer att rösta nej till Stefan Löfven som statsminister. Efter flera dygns intensiva förhandlingar nådde de visserligen långt men inte tillräckligt ...

4

Skogsarbetarkamp i Sollefteå

Jag befinner mig i Sollefteå, där Skogsarbetareförbundet bildades för 100 år sedan. I dag finns skogsarbetarna organiserade i GS-facket som håller förbundsmöte och jubileumstillställning på Hallstaberget i dag och i morgon. Skogsarbetarkampen var lång och hå...

Ny tid kräver nya allianser

Talmansrundorna i riksdagen går just nu mest i cirkel. Trots att valrörelsen för längesedan är över gäller fortfarande de retoriska utspelen som bara låser fast positionerna. Stefan Löfven upprepar med en dåres envishet att blockpolitikens tid är ...

2

Rädda Lärarnas tidning

Diskussionen om självständiga fackförbundstidningar tog fart när Lärarförbundet påbörjade sitt förändringsarbete för ett år sedan. Tidningen Journalisten har i sitt senaste nummer en djuplodande granskning av det som hittills hänt. Det är en ...

Kungen pekade ut riktningen

Riksmötet öppnades till jazz och icke-politik. Statsministern hade avsatts och ingen regeringsförklaring kunde därför hållas. Kungen var ende talare men han lyfte åtminstone fram 1918 och rösträttsreformen. Monarkin hyllar demokratin. Vad annat är att vänta i ...

1

Vad händer med Moderaterna?

Valet blev inte den jordbävning som hade befarats men det mullrar betänkligt i den svenska parlamentarismen. Moderatledarens uppträdande på valnatten efter en milt sagt katastrofal valrörelse får en att undra hur det egentligen står till inom det stora borgerliga ...

Håll SD utanför makten

...

Din röst är viktigare än någonsin

Solen skiner och Mälaren där jag bor ligger spegelblank. Valrörelsen växlar nu över till ett fridfullt skede. I dag är det inte längre partiledarnas, de politiska kampanjmakarnas  eller de mediala valdebatternas dag utan väljarnas. Nu är det upp till ...

Arbetsmiljöarbetet står på spel

Förutom välfärden är frågor som rör arbetslivet något som påverkar de allra flesta medborgare. Ändå står de inte i centrum för valdebatten. När man diskuterar trygghet är det bara brott och straff, gängkriminalitet och ...

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Stoppa den sociala dumpningen

I våras skrev vi om Skuggsamhället – det laglösa arbetsliv som växer fram i spåren av politiska beslut som skapat Vilda Västern på arbetsmarknaden. Vi fortsätter att granska arbetslivskriminaliteten och i nya numret av DA berättar arbetaren Wilder ...

Valets stora ideologiska strid gäller arbetslivet

I utfrågningen av Centerledaren Annie Lööf härom kvällen i SVT blev det tydligt att hon inte greppade detta med LAS och turordningsreglerna. Centern vill kraftigt försvaga anställningstryggheten men Annie Lööf deklarerade samtidigt att det inte skulle innebära ...

Det är allvar nu

Vänner, vi har en kort stund på jorden. Det är upp till var och en av oss att besluta vad vi vill göra av den, inledde Stefan Löfven sitt tal i Almedalen. Solen strålade och Lasse Winnerbäck hade värmt ...

1

Kvinnorna som bryter industrins gubbkultur

Vädret i Visby har hittills varit sisådär. Kanske vill vädergudarna varna för de politiska iskalla vindar som blåser och som tenderar att nå stormstyrka i valet i höst? Hur som helst tittade solen fram igen i dag lagom ...

Moderat dubbelmoral

Först ut i Almedalen att hålla partiledartal var Moderaternas Ulf Kristersson. Det var dessutom hans premiär som Almedalstalare. Talet var på många sätt lite udda för att vara ett partiledartal mitt i brinnande valrörelse. Kristersson vill ju framstä...

1

Mitt Almedalen 2018

...

Pappers Kongress

Ett förbund med framtidstro och läsplattor

Till tonerna av det medryckande bandet Panetoz öppnade Pappers sin kongress i Gävle. Det är fullt ös i pappersbranschen kan man säga. Framtidstron är det inte fel på - fackförbundet satsar nu på att få de unga att bli fackligt aktiva och till ...

Bekämpa segregationen inte flyktingarna

Valrörelsen börjar lika kallt som våren. De invandringspolitiska utspelen haglar från politikerna. Tävlan i hårdare tag pågår. Socialdemokraternas nya migrationsförslag var föga förvånande utan följer logiken alltsedan migrationspolitiken svängde 180 grader ...

6

Dags för en social demokrati

Om demokratin inte ska tvina bort så krävs en engagerad debatt om hur den ska utvecklas, skriver Jan Scherman på debattplats i Dagens Arbete. Hans serie ”Länge Leve Demokratin” har nyligen visats i SVT. Där framkommer att våra folkvalda politiker är ...

Viktig delseger men mycket återstår att göra

Expressen och Dagens Nyheter har de senaste dagarna intensivt granskat nätjättar som Google och spridningen av antisemitism och nazism. Jag skrev om detta här i bloggen i lördags. Jag har valt att träda fram offentligt även om jag vet att ...

Sluta att sprida listan, Google

Under 30-och 40-talen kartlade svenska nazister medborgare i Sverige med judisk bakgrund. Jag blev kontaktad i höstas av en man som forskar på dessa ”juderegister”. Min farfar och hans syskon förekommer i dessa vidriga register. Tyvärr är detta en metod ...

5

8 mars

Jämställdhetskampen börjar på arbetsplatsen

...

Tala Trump till rätta, Löfven

När USA:s president Donald Trump i förra veckan deklarerade att han ville införa tullar på stål och aluminium var det som en isvind som drabbade ett redan vintrigt Europa och Sverige. Ståltullar kan komma att allvarligt skada svensk stå...

Inrätta ett Bert Lundin-pris

En av svensk fackföreningsrörelses stora kämpar, Bert Lundin, har gått bort. Han skulle i vår ha blivit 97 år. Dagens Arbetes Harald Gatu skrev en fin minnestext i söndags när vi nåddes av det tråkiga beskedet. ...

Prata politik på arbetsplatserna

När Kronprinsessan Victoria besökte Drottninggatan dagen efter att terroristen Akilov hade kört ihjäl och skadat flera människor fick hon frågan från en reporter om hur vi alls ska kunna gå vidare efter det som skett. "Tillsammans", var Victorias ...

1

Tänk om, Lärarförbundet

Lärarförbundets tidningschef, Annica Grimlund, avgick häromdagen i protest mot förbundets inskränkningar i tidningarnas fria och oberoende journalistik. I går kväll hörde jag henne och Lärarnas tidnings chefredaktör Örjan Björklund berätta om situationen. Fö...

Trygghet men ingen framtid

...

Måtte 2018 bli demokratins år

Kära läsare, Ett nytt år har börjat – valåret 2018. Vädermässigt börjar det mörkt, grått och ganska dimmigt. På ett sätt en träffande scenografi också utifrån en politisk horisont. Riktningen framåt är ganska ...

1

DET NYA SAMHALL

Oseriöst av Samhalls VD

Vår granskning av Samhall pågår för fullt. Jag efterlyste i min ledare i förra veckan att även politiska beslutsfattare skulle bry sig om den kritik som framförs mot ”Nya Samhall”. Det är ett bolag ägt till 100 procent av ...

9

Vår granskning av Samhall

Vår granskning av Samhall i nya numret av Dagens Arbete har hittills fått ett stort genomslag. I går, söndag, började vi publicera en del av granskningen - dels vår nyhet om samhallarbetarna som plockar isär militära granater, dels ...

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.