Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Din röst är viktigare än någonsin

9 september, 2018

Skrivet av

Solen skiner och Mälaren där jag bor ligger spegelblank. Valrörelsen växlar nu över till ett fridfullt skede. I dag är det inte längre partiledarnas, de politiska kampanjmakarnas  eller de mediala valdebatternas dag utan väljarnas. Nu är det upp till dig och mig.

Valdagen är demokratins högtidsdag. Den är vacker för som  historikern Henrik Arnstad (nyligen utkommen med boken ”Hatade demokrati”) konstaterar, demokratins bultande hjärta är inkludering. På valdagen manifesteras alla människors lika värde.

Jag hör till dem som älskar att gå till röstlokalen just på själva valdagen. Demokratins rit är en viktig påminnelse om att vi alla har möjlighet att påverka framtiden. Och en påminnelse om att i medborgarskapet hör vi i ihop och har ansvar för varandra, för att samhället ska bli så bra som möjligt för alla.

I år står självaste demokratin på spel. Liksom i många länder runtom i Europa i dag hotas den liberala demokratin med mänskliga rättigheter, kvinnors rätt, HBTQ-rättigheter, fackliga rättigheter, pressfrihet etc också i vårt land. Ett auktoritärt högernationalistiskt och rasistiskt parti har växt sig skrämmande starkt i opinionen och riskerar att efter valet få stort politiskt inflytande. Om inte de borgerliga partierna håller emot.

Inom Moderaterna är konflikten uppenbar mellan de liberala krafterna som aldrig vill ge SD inflytande och de konservativa som hellre samarbetar med SD än med Socialdemokraterna. Kristdemokraterna har gjort en sån högersväng under Ebba Busch Thor att frågan om SD inte verkar vara en konflikt alls. KD verkar mycket väl kunna tänka sig gå sammans i ett blåbrunt block med Sverigedemokraterna. En obegriplig hållning ur ett kristet perspektiv.

Centern och Liberalerna har däremot tydligt sagt att de inte på något sätt kan tänka sig att samarbeta eller förhandla med SD. Centernledaren Annie Lööf har varit en av de bästa debattörerna mot Jimmie Åkesson i denna valrörelse. Tyvärr har både L och C vägrat berätta hur de gör om Alliansen blir mindre än de rödgröna. Kan de tänka sig att släppa fram en M+KD-minoritetsregering eller bara en M-regering som i så fall måste ha SD:s stöd?

I SVT:s slutdebatt i fredagskväll stod det klart att Alliansen inte tänker släppa fram Stefan Löfven som statsminister även om de rödgröna skulle bli större än Alliansen. Därmed har man sagt att man räknar in SD i det borgerliga regeringsunderlaget. Om så skulle bli fallet har Centern och Liberalerna medverkat till att ett auktoritärt, högernationalistiskt och rasistiskt parti släpps in i den politiska värmen. Det sveket vore enormt. Ett historiskt misstag som i grunden hotar den liberala demokratin. 

Jag hoppas innerligt att Annie Lööf och Jan Björklund tar sitt förnuft till fånga och löser upp Alliansen om den blir förlorare och i stället bildar ett starkt mittenblock tillsammans med de rödgröna. Men just nu råder stor ovisshet om vad de vill och vågar.

Enda garanten för att inte SD ska få makten är att rösta kvar regeringen Löfven. Värna ett Sverige som står för öppenhet, mångfald, humanism, frihet och jämlikhet.

Valfrid råder i dag – se till att vi slipper kaos i morgon.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.