Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Digitalisering för framtiden är viktigt, men det är inte allt”

Peter Larsson om att grundläggande kunskaper kommer att behövas även i framtiden.

Bloggrubrik

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga. Kom gärna med kommentarer och tips. Berätta om hur du ser på samhällsutvecklingen, om vad som händer på ditt jobb. Personpåhopp, sexism och rasism accepteras däremot inte.

Kungen pekade ut riktningen

Riksmötet öppnades till jazz och icke-politik. Statsministern hade avsatts och ingen regeringsförklaring kunde därför hållas. Kungen var ende talare men han lyfte åtminstone fram 1918 och rösträttsreformen. Monarkin hyllar demokratin. Vad annat är att vänta i en tid när ingenting är sig likt?

Det är ett dramatiskt skede i svensk politik. Talmansvalet i måndags tydliggjorde att det trots allt finns en anständighetens gräns. SD:s Björn Söder röstades bort som andre vice talman tack vare Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Vänsterpartiets röster på Lotta Fornarve (V). De borgerliga partierna röstade blankt, en strategi som vid förra veckans presskonferens betecknades av de själva som ett stöd för att SD skulle ha andre vice talmansposten. (För proportionalitetsprincipen var sååå viktig.) Att i efterhand försöka få det att framstå som att man röstat nej till Björn Söder är bara pinsamt.

Allianspartierna började sen demokratins högtidsdag med att tillsammans med Sverigedemokraterna rösta bort statsminister Löfven och den rödgröna regeringen. Därmed synliggjordes ett blåbrunt block som kan komma att bli regeringsunderlag framöver. Om det vill sig riktigt illa.

Det beror helt på Centerns och Liberalernas politiska vägval. En regelrätt Alliansregering är ett icke-alternativ. Det förstår alla som kan räkna mandat och som lyssnar på vad som sägs från olika partiledare. En Alliansregering måste söka stöd från SD om den ska kunna regera. Och det har Centern och Liberalerna sagt är uteslutet.

Så vad händer nu?

I en normal värld skulle talmannen ha gett Stefan Löfven, som leder riksdagens i särklass största parti och största regeringsunderlag, i uppdrag att bilda regering. Men just nu råder varken matematikens eller förnuftets lagar.

Talmanscirkusen och statsministeromröstningen kan ses som de borgerliga partiernas behov av att brösta upp sig inför sina egna och få det att se ut som att de ändå gjorde det de sagt i valrörelsen att de skulle: byta ut Löfven-regeringen.

Första talmansrundan kan tyvärr bli en fortsättning på detta valrörelseskådespel. Men när Moderaten Ulf Kristerssons försök att bilda en Alliansregering utan stöd från SD har misslyckats inträder förhoppningsvis en mer sansad och konstruktiv anda i Sveriges riksdag.

Då måste rimligen Centern och Liberalerna sätta sig med Socialdemokraterna och Miljöpartiet och diskutera ett mittenalternativ, en center-vänsterregering som kan stävja Sverigedemokraternas inflytande.

Det finns såklart stora problem med en sådan regeringskonstellation, inte minst Centern står miltals ifrån Socialdemokratin i flera avgörande frågor. Ändå har just de två partierna lyckats komma överens tidigare i historien. Liberalerna har en inneboende socialliberal själ som borde må bra av ett närmande till Socialdemokratin. Alliansbygget må ha gett partiet statsrådsposter men själen har gått förlorad och väjarna har svikit. Det faktum att KD är större än L borde vara ett bevis om något att det är dags för Björklund att befria Liberalerna från det moderata Alliansbygget.

Självklart måste en mittenregering innebära uppoffringar också från Socialdemokratins sida. Här behövs en stor portion ödmjukhet och vilja till konstruktivt handlande istället för plakatpolitik. Det faktum att regeringen Löfven under sina fyra år har fått till stånd 26 blocköverskridande överenskommelser säger ändå att viljan och förmågan finns.

En del S-märkta opinionsbildare drömmer om att Socialdemokraterna bör gå i opposition och strunta i att bilda regering över blockgränsen. Det är såklart lockande och rent partiegoistiskt förmodligen en god tanke. Men för landet vore det katastrofalt om en blåbrun regering tog över. På fyra år kan alltför mycket förändras som får konsekvenser för jobb, välfärd och jämlikhet, ja konsekvenser för demokratin som vi känner den. Dessutom vore det en djupt olycklig normalisering av ett fascistiskt och rasistiskt parti som SD.

Stefan Löfven bör därför göra sitt yttersta för att få till en mittenregering, när han väl får chansen av talmannen.

Nu är det upp till bevis för Liberalerna och Centern. Vill de vara med och bygga Sverige starkt och bevara öppenheten och mångfalden eller låter de det blåbruna blocket bildas som kan förändra Sverige i grunden?

Kungens historiska exposé vid Riksmötets öppnande var välfunnet. Den liberala demokratin står på spel. Måtte svensk liberalism stå pall för trycket från höger även 2018.

Läs mer: Helle Kleins blogg


hk@da.se

1Kommentarer

Thorsten Schütte:

Kungen kunde ha tagit i mera:
https://www.salaallehanda.com/artikel/opinion/insandare/kungen-las-lusen-av-politikerna

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Dags för en framtidsgrupp, Löfven

Det blev en annorlunda 1a maj i år. Visserligen var vädret som vanligt, kallt och regnigt. Men det var väl det enda som indikerade någon sorts normalitet. Allting annat är just nu väldigt annorlunda. Arbetarrörelsen kunde samlas ändå tack vare ...

Distansarbete pågår

Vi har nu distansarbetat i tre veckor på Dagens Arbetes redaktion. Det lär bli ett tag till. Mycket ställs nu upp och ner i Coronakrisen. Våra läsare, industriarbetarna, permitteras eller få arbeta för högvarv. Det ser mycket olika ut ...

Alltid minnas, aldrig normalisera

Aldrig mer, är mantrat vid varje manifestation och högtidlighållande av Förintelsens offer. Upprepningen har varit som ett sätt att upprätthålla anständighetens och civilitetens gräns. Det har känts enklare att andas efter att vi samfällt, oavsett ...

2

Arbetarrörelsen behöver sin historia

Strax före jul kom ett dystert besked: Arbetarrörelsens arkiv, ARAB måste skära ned kraftigt på bemanningen. Framförallt kommer tjänsterna på själva biblioteket att skäras ned. ARAB låg tidigare i anslutning till LO-borgen men har under ...

1

Äntligen rättegång!

Jag har under många år drivit och debatterat frågan om att samhället måste ta hat och hot mot journalister på större allvar då det i grunden hotar demokratin och den fria journalistikens möjligheter. Högerextrema rörelser sätter ...

1

Svensk industri för klimatets skull

Det nya året börjar oroligt med en amerikansk presidents vettlösa utrikespolitik som kan leda till storkrig i Mellanöstern. Den eskalerande konflikten mellan USA och Iran är mardrömslik. Just som världen borde samlas i krafttag i miljöomställningen verkar storpolitikens ...

2

Tack för hoppet, Margot

Jag går ut från biografen och känner djup melankoli. Filmen om Hasse&Tage är en kärleksfull berättelse om en svunnen tid. Inne i biosalongen blandas skratt och gråt. I folkhemssverige kunde höger och vänster åtminstone skratta ...

Saltsjöbadsandan behövs i svensk politik

Det blåser visserligen isvindar i Almedalen men frågan är om det ändå inte är samarbetets tid snarare än den hårda polariseringen vi kan skönja. Ett nytt politiskt landskap har öppnat upp för ett mer idépolitiskt intressant Almedalen. Den fö...

1

Almedalen har börjat

Nu har jag installerat mig i Visby och hunnit smaka på det goda kaffet hos DN och lyssna på den första partiledarutfrågningen. I dag är det Miljöpartiets dag och Per Bolund blev utfrågad av DN. Han talade väl om vå...

Hög tid att stoppa NMR

Almedalsveckan börjar på söndag. I år har flera organisationer och företag bestämt sig för att inte delta. Skälen är förstås skiftande, till stor del är det nog en kostnadsfråga för Almedalen har blivit alldeles fö...

1

Grattis Centern!

Så kastade Erik Ullenhag till slut in handduken och gratulerade Nyamko Sabuni till partiledarskapet. Visserligen har hon inte valts än men på fredag lär Liberalernas extra partistämma välja henne som efterträdare till Jan Björklund. Det är en sorglig utveckling fö...

1

Mitt Almedalen 2019

Jag håller på att planera min Almedalsvecka och kan konstatera att det som vanligt blir hektiska dagar. Förutom lunchmöten, middagar och mingel ska jag medverka i dessa spännande seminarier etc i år. Söndag 30 juni  17.30 – 19.00 - Sveriges ...

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

EU-valet blev ungefär lika splittrat och svårtolkat som riksdagsvalet i höstas. Å ena sidan kan resultatet läsas i jämförelse med förra EU-valet för fem år sedan. Då ser man en rejäl tillbakagång för ...

1

Fira rösträtten 100 år – rösta på söndag

I dag är det exakt 100 år sedan som riksdagen beslutade att införa allmän och lika rösträtt för män och kvinnor. Den 24 maj 1919 infördes demokratin på riktigt, kan man säga. Men det skulle dröja ...

Den fria journalistiken är hotad

Förra året dödades nästan 100 journalister världen över. Hoten och censuren tilltar, även i Europa. Vi har ett gemensamt ansvar för att stå upp för det fria ordet, skriver Sveriges Radios vd Cilla Benkö på DN Kultur. I dag, ...

Låt 1:a maj bli vår längtans manifestation

...

Rejäl debatt om vaktbolagen

För två veckor sedan avslöjade Dagens Arbete och Expressen i en gemensam granskning att anställda väktare vid de stora vaktbolagen hade kopplingar högerextremism, nazism och våldsbrott. Jag kunde också berätta om min upplevelse av att ha en hö...

Fortsätt med facklig-politisk samverkan

Kommunal drar in sitt pengastöd till Socialdemokraterna. Det är varken oväntat eller så dramatiskt som somliga vill låta påskina. Att man från borgerligt håll vill se det hela som en krigsförklaring från facket mot socialdemokratin är fö...

1

Prata politik utanför parlamentet

I spåren av den långa regeringsbildningsprocessen kan nu skönjas ett ökat politiskt intresse bland medborgarna. Många riksdagspartier vittnar om att fler vill bli medlemmar. Socialdemokraterna kunde redan i valrörelsen märka detta och genom aktivt dörrknackande och folkrörelsearbete ...

1

Löfvens ledarskap behövs

Stefan Löfven valdes som väntat till statsminister av riksdagen. Nu kan äntligen en regering tillträda och landet börja styras på riktigt. Det har varit en skakig tid i svensk politik och det lär bli skakigt framöver också. Men är ...

4

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade ...

Tänk efter nu, Vänsterpartiet

Just som Liberalerna beslutade att släppa fram en Löfven-regering ryktades det att Vänsterpartiet kan tänka sig att rösta nej. Det vore verkligen sensationellt och mycket olyckligt. Ilskan inom Vänsterpartiet är fullt förståelig. Mittenöverenskommelsens formulering om ...

3

Politik i besvikelsens epok

Vi som satts att leva i besvikelsens epok, ja vad gör vi nu? Vad ska vi tala på för språk, sjöng Monica Zetterlund en gång Tage Danielssons politiskt melankoliska visa. Just politisk melankoli är väl det som utmärker ä...

Behåll Jämställdhetsmyndigheten

Samtidigt som den allmänna och lika rösträtten firar 100 år beslutar högermajoriteten i riksdagens arbetsmarknadsutskott att bekräfta M+KD-budgeten. Anslagen till jämställdhetsarbetet dras in. Det innebär att Jämställdhetsmuyndigheten kommer att läggas ned under ...

1

Fira demokratin och lär av historien

Statsminister Stefan Löfven ägnade större delen av sitt jultal i Avesta åt att betona vikten av att alltid stå emot högerextremismen. ”I varje tid och på varje plats när högerextremismen mobiliserar står varje demokrat inför ett beslut: Att ...

1

Utlys extraval

Centerns och Liberalernas agerande är obegripligt. De har envetet hävdat att inte Sverigedemokraterna ska få något politiskt inflytande. Samtidigt har de just låtit SD få det. Först röstar de ned statsminister Löfven tillsammans med M, KD och SD efter ...

1

Centerns dogmatism är skadlig

Centern har nu meddelat att de inte tänker samarbeta med Socialdemokraterna om regeringsmakten och därför kommer att rösta nej till Stefan Löfven som statsminister. Efter flera dygns intensiva förhandlingar nådde de visserligen långt men inte tillräckligt ...

4

Skogsarbetarkamp i Sollefteå

Jag befinner mig i Sollefteå, där Skogsarbetareförbundet bildades för 100 år sedan. I dag finns skogsarbetarna organiserade i GS-facket som håller förbundsmöte och jubileumstillställning på Hallstaberget i dag och i morgon. Skogsarbetarkampen var lång och hå...

Ny tid kräver nya allianser

Talmansrundorna i riksdagen går just nu mest i cirkel. Trots att valrörelsen för längesedan är över gäller fortfarande de retoriska utspelen som bara låser fast positionerna. Stefan Löfven upprepar med en dåres envishet att blockpolitikens tid är ...

2

Rädda Lärarnas tidning

Diskussionen om självständiga fackförbundstidningar tog fart när Lärarförbundet påbörjade sitt förändringsarbete för ett år sedan. Tidningen Journalisten har i sitt senaste nummer en djuplodande granskning av det som hittills hänt. Det är en ...

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.