Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Rädda Lärarnas tidning

18 oktober, 2018

Skrivet av

Diskussionen om självständiga fackförbundstidningar tog fart när Lärarförbundet påbörjade sitt förändringsarbete för ett år sedan. Tidningen Journalisten har i sitt senaste nummer en djuplodande granskning av det som hittills hänt. Det är en skrämmande läsning. Att just ett lärarfack har så ytlig inställning till värdet av den fria journalistiken och demokratin är djupt beklämmande.

Nedmonteringen av Lärarnas tidnings självständighet är oerhört sorglig. Lärarförbundet har haft ett gott rykte i vår tidskriftsbransch för att de under många år satsat på sina tidningar, startat nya och verkligen värnat det fria ordet. Lärarnas tidning är nyhetstidningen, en omvittnat bra medlemstidning som håller hög journalistisk klass, har vunnit åtskilliga priset och varit ledande i den digitala utvecklingen. Risken är påtaglig att allt detta nu raseras på grund av en förbundsledning som uppenbart inte förstår skillnaden mellan journalistik och kommunikation. Duktiga reportrar söker sig därifrån.

”De gav sig på Lärarförbundets mest omtyckta medlemsförmån och försökte strypa det fria ordet på grund av att ordförande är kränkt över en artikel. Det var vad som hände”, säger Annica Grimlund, tidigare chef för tidningsavdelningen inom Lärarförbundet. Grimlund avgick i protest mot förbundets inskränkningar av den fria journalistiken.

Allt har gått med ett par små steg i taget – med start i en konsultrapport om hur förbundet ska utveckla sin medlemskommunikation till förändringar av tidningspolicyn där förbundet tog bort detta med att tidningen har ett granskande uppdrag till att man nu är i färd med att rent fysiskt slå samman redaktion och kommunikationsavdelning. Visserligen behåller Lärarnas tidnings chefredaktör rollen som ansvarig utgivare – det är för väl det – men tidningen kommer att lyda under kommunikationsavdelningen. Idén om det ”aktivitetsbaserade kontoret” där ingen har någon fast arbetsplats tar heller inte hänsyn till redaktionellt arbete där journalister jobbar med källskyddat material.

Glädjande nog gillar Lärarförbundets medlemmar sin tidning och 18 kommunavdelningar har motionerat till kongressen om att ompröva förbundsledningens beslut att ta bort tidningens granskande uppdrag. Förbundsstyrelsens svar på dessa motioner är direkt pinsamt där man hävdar att inga grundläggande förändringar har skett utan att allt syftar till att få ökad effekt av förbundets fackliga påverkansarbete. Återigen förmår man inte se skillnaden på kommunikation och journalistik, illavarslande just för ett förbund av lärare som ska lära nya generationer vikten av pressfrihet som demokratins grund.

På tisdag nästa vecka börjar Lärarförbundets kongress under temat ”Rätt kurs för framtiden”.
Måtte lärarna inse att i vår tid av många hot mot demokratin,med  fake news och hat och misstro mot medier behövs den självständiga journalistiken mer än någonsin. Värna Lärarnas tidning och dess granskande uppgift.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.