Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Skogsarbetarkamp i Sollefteå

28 november, 2018

Skrivet av

Jag befinner mig i Sollefteå, där Skogsarbetareförbundet bildades för 100 år sedan. I dag finns skogsarbetarna organiserade i GS-facket som håller förbundsmöte och jubileumstillställning på Hallstaberget i dag och i morgon.

Skogsarbetarkampen var lång och hård för rätten att sluta kollektivavtal och få värdiga villkor. På 70-talet strejkade man till sig rätten till månadslön. På många sätt har arbetet i skogen förändrats dramatiskt under de 100 åren. Yxa och häst blev motorsåg och lastbil som i dag är stora skogsmaskiner som både fäller, röjer och kvistar.

– Maskinerna har å ena sidan skapat betydligt bättre arbetsvillkor men samtidigt har det inneburit mer ensamarbete, berättar Alf Hallén från GS-facket. Han började arbeta i skogen på 1970-talet och har sett hur det som tidigare var ett arbetslag på ett antal personer nu blivit ensamjobb.

– Just ensamarbetet kan vara tufft, inte minst för unga människor som precis börjat jobba i skogen, säger Johan Mikaelsson som varit medlem i GS-facket i åtta år. Han kom med redan som student när han gick på Naturbruksgymnasiet.

I dag är en skogsarbetare både en sorts miljövårdsarbetare och tekniker som ska kunna både köra och serva stora maskiner. Skogsarbetet har blivit alltmer komplext också till sin struktur där mängder med små entreprenörer i dag driver företag.

– De stora bolagen, den tydliga arbetsgivaren, syns liksom inte för våra medlemmar på skogssidan, säger Peo Sjöö, GS-fackets ordförande. Han pekar på problemet med oseriösa företagare som dumpar priserna och även utnyttjar utländsk arbetskraft på ett inhumant sätt. Att arbetsgivarorganisationen inte ser behovet av att bekämpa osund konkurrens är en gåta.

– Det kan vara tufft i skogsarbetet men samtidigt är det världens bästa jobb med stor frihet. Vi behöver fler unga skogsarbetare och vi som facklig organisation måste bli bättre på att berätta för de unga varför facket är viktigt. Bara genom organisering kan vi säkra våra villkor på arbetsmarknaden, säger Johan Mikaelsson.

Skogen är det gärna guldet brukar det heta och faktum är att uppsvinget för träbyggande och det ökande miljö- och klimatansvaret gör att skogsarbetet är en framtidsbransch. Nu gäller det att precis som för 100 år sedan se till att arbetarna får sin del av guldet.

I Sollefteå är kampandan på topp. Det bådar gott för framtiden.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.